Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SHARP 29LF92EC - namieszane w geometrii :(

beerox 18 Oct 2006 12:06 876 2
    beerox
    Level 11  
    Witam
    Sytuacja jest taka, junior (17lat) sciągnał serwisówke, pobawił się ustawieniami i obraz upodobnil sie do takiego oglądanego przez akwarium. Senior sie wsciekł zagroził ze junior pokryje wszelkie koszty. Junior "zdygany" a ja jako ekspert (omfg) choc nim nie jestem mam ratowac sytuacje :(
    Pisze to zeby uniknac bluzgania typu, czemu ktos tym kręcił albo zanies do serwisu, itd :(
    Może ktos pomoże :)

Po nocy spedzonej w serwisówce, szukajac opisów po internecie udalo mi sie rozpracowac (nie smiac sie) do czego sluzą takie rzeczy jak
    vert_pos, vert_amp, vert_scor,vert_ssym, trapeze, cushion, hor_cor_sym, hor_corner, horz_poz, horz_ampl
    i ustawilem obraz tak ze obraz nie "pływa" i ogolnie da sie juz to ogladac, ale mam pytanka jak to dopracowac

1. gdy na testowym obrazie ustawie za pomoca w/w ustawien skrajną linie po lewej stronie - równą jak od linijeczki to skrajna linia po prawej stronie jest lekko pofalowana . tak ma byc?

2. czemu skoro na testowym obrazie linie sa proste to np na tvn24 w dolnym rogu logo jest tak pofalowane
    http://img182.imageshack.us/my.php?image=problemha9.jpg

3. najwiekszy moj problem
    http://img246.imageshack.us/my.php?image=problem11av8.jpg
    czemu pasek na dole ekranu (ten z newsami) nie jest poziomy , tylko na rogach podniesiony a po srodku zdecyowanie nizej

I ostatnie pytanie:
    Od dluzszego czasu telewizor mial bardzo nieostry obraz w rogach ekranu, junior w jakis dziwny sposob to naprawil , jak? (on nie wie)

Przepraszam za klopot
    i z gory dziekuje za pomoc

Ps. Angielski mi nie straszny , jezeli moje problemy sa gdzies opisane to prosilbym o linka ja na googlach znalazlem jedynie suche opisy co do czego sluzy :( i to w sumie tylko do kilkunastu funkcji z serwisowki
    Telo
    Service technician RTV
    Do ustawienia geometri obrazu jalepiej to zrobić na obrazie z generatora tzw.krata lub zapodac wsad od takiego samego modelu.
    beerox
    Level 11  
    Oczywiscie robie to na obrazach testowych (mam plytke dvd z roznymi test patternami), lapie tez kilka kółeczek na FTA programach

Czy ktos moglby mi wytlumaczyc praktyczne zastosowanie funkcji
    EHTV , EHTEW , EHTTM
    o ile EHTV wydaje sie wyginac obraz tak jak taki pionowy cushion
    to pozostalych nie kumam zupelnie :)

pozdrawiam