Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung 29cali chassis ks7a-nie startuje WN.

ROMKOJ 18 Paź 2006 12:58 3882 9
  • #1 18 Paź 2006 12:58
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Witam,mam problem z chassis ks7a,nie załącza się WN,podstawiłem nowy pion LA7845,tranzystor kluczujący 2SC5936,chociaż stary był sprawny i nadal nic.Napięcie linii pojawia się prawidłowe 135V inne także,czy poważnie myśleć o trafopowielaczu ,czy też jest coś innego?

    0 9
  • #2 18 Paź 2006 13:26
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  

    Musisz cos pomierzyc,i sprawdzic, sterowanie jest,cale otoczenie trafa,jak odpala,proc.itd,samo sie nie naprawi.Tymczasem.

    0
  • #3 18 Paź 2006 20:07
    pmnet
    Poziom 18  

    witam sprawdz stabilizator 4 pinowy 78r05 lubiły się uszkadzać.

    0
  • #4 18 Paź 2006 21:14
    mirko66b
    Poziom 29  

    Pewnie nie masz oscyloskopu. Napisz więc jakie masz napięcie na bazie HOT-a

    0
  • #5 18 Paź 2006 22:05
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Witam,oscyloskop mam i nawet używam go ,widzę,że w momencie startu próbuje pojawić się przebieg na bazie Hota,dodam że na kolektorze tego pozostaje pozostaje 135V .

    0
  • #6 18 Paź 2006 22:26
    mirko66b
    Poziom 29  

    Czyli problem mamy z głowy. Brak impulsów H.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Poszukaj dlaczego ich nie ma

    Dodano po 1 [minuty]:

    Masz oscyloskop więc w czym problem ?

    0
  • #7 19 Paź 2006 09:56
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Z tymi przebiegami to jest tak:przy podłączonym tranzystorze kluczującym przebieg pojawia się na chwilę ,natomiast gdy go wyjąć przebieg pozostaje prawidłowy,sprawdziłem wiele elementów wokół trafopowielacza i nic złego nie widać o pionie już wspominałem.Tak wygląda,że muszę zamówić trafopowielacz,ale to duży koszt.

    0
  • #8 19 Paź 2006 10:29
    mirko66b
    Poziom 29  

    Spróbuj jeszcze podmienić HOT-a.

    0
  • #9 19 Paź 2006 10:35
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Podstawiłem BU508AF i nadal to samo.To nowy TV ok: 2lat jeszcze na gwarancji, ale klient nie znalazł paragonu do gwarancji.

    0
  • #10 27 Paź 2006 08:10
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Witam,jednak uszkodzony był trafopowielacz,dzięki wszystkim za próbę pomocy.Pozdrawiam.

    0