Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grundig ST 70-169 TOP-zwężony obraz

DEMPHIS 19 Paź 2006 17:13 1508 11
  • #1 19 Paź 2006 17:13
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Telewizor jak w temacie problem dotyczy obrazu gdyż jest zwężony w pionie ugóry także występuje biały pasek .Może ktos zmierzył się ztym problemem ,jak tak to prosiłbym o jakiekolwiek spostrzeżenia.

  • #2 19 Paź 2006 17:28
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  

    Na poczatek trzeba od nowa! polutowac ramke a nastepnie wymienic wszystkie elektrolity w aplikacij,bedzie OK.Tymczasem.

  • #3 21 Paź 2006 18:14
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Czesc dzieki za zainteresowanie lecz musze troche poprawic mój temat ponieważ okazało sie ze nie wygląda to tak jak opisałem to w temacie u góry .A informacje pochodziły od klijenta z niemiec,więc zeby troche dowiedziec się w czym problem tak tez nadałem temat.Ale jest inaczej. Telewizor po załączeniu co jakis czas pokazuje obraz wąski z pozrywaną synchronizacją ale po krótkiej chwili trzeba przełączyc kanał na wyższy i zpowrotem zeby zas pojawiła się wizja, a po wyłączeniu pilotem i na nowo włączeniu pojawia sie tło czerwone z paseczkami w poziomie ,ponacisnieciu innego kanału ciemnieje te tło na ciemno czerwony a ponowne wyłączenie i właczenie pilotem pokazuje tło to raz pomaranczowe to raz szare po jakims czasie nobraz wyciemni się i na chwile wskoczy wizja i pózniej zas jej nie ma dopiero pojawi się jak zas przewine kanałami tam i z powrotem.

  • #4 21 Paź 2006 18:44
    mirex
    Poziom 43  

    Na początek cierpliwie przejrzyj go pod względem zimnych lutów. Sprawdź zasilacz, ewentualnie wymień elektrolity.
    Jeśli obraz za niski - porada poprzednika.
    Podaj jaki w nim jest kineskop, jak reaguje na zmianę napięcia na G2?

  • #5 21 Paź 2006 20:24
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Kineskop w nim jest z TOSHIBA 66KZA696X01 narazie nie powiem ci jak reaguje na podniesienie G2 bo przegladam jeszcze raz zniepewne luty choć raz juz przegladałem i najwiece j niepewnych lutuw było na TDA8140 reamka przelutowana kondensatory wsadzone pewne.zaraz go przemierze to bede więcej wiedział.

  • #6 27 Paź 2006 04:01
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Witam wszystkich zainteresowanych ,choc mineło pare dni problem jak był tak jest ,ale tak łatwo to niema, trzeba zapracować na sukces.A teraz czas na podanie troche informacji .Tresc obrazu pojawia się na początku jak włącze telewizor ,pózniej nastepuje blokowanie toru sygnałowego, i wygaszenie katod kineskopu.Stwierdziłem ze takie zachowanie powoduje układ odchylania pionowego TDA 8350Q lecz nie wiem czy sam układ może być uszkodzony czy cos w aplikacji tego układu.Napięcie na TDA 8350Q na nóżce 4--15,61V na nóżce 8 jest 47,6V to sąprawidłowe na nóżce 10 jak niema wizji panuje napięcie 4,6V,jak wizja na chwile się pojawia jest tam 1,1V.Moje pytanie jest typu,jakie jeszcze elementy musze dokładnie przejrzeć ,które mają wpływ na takie zachowanie.Napięcia z zasilacza są okej.

  • #7 04 Lis 2006 23:19
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Cześć wszystkim mam nadzieje że ktos tu jeszcze zagląda od czasu do czasu,a dla tych którzy tu zagłądną mam rozwiązanie tej usterki. A mianowicie uszkodzony okazał się sam układ odchylania pionowego TDA 8350Q. Mam jeszcze mały paseczek zawijający sie u dołu ekranu ale mysle ze też jakos poradzimy sobie z tym. Narazie.

  • #8 05 Lis 2006 12:14
    Rod 57
    Poziom 15  

    Na zawinięcie od dołu wymień elektrolity przy pionie TDA.

  • #9 09 Lis 2006 17:39
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Sory ale te zawinięcieto było od magnetowidu na którym pusciłem kasete nie zauważyłem ze ma zawiniety brzeg tasmy,ale martwi mnie jeszcze jedno jak włącze telewizor to przez sekunde na gorze kineskopu pojawia sie jasny 1 centymetrowy poziomy pasek tylko przy starcie tak jakby którys kondensator nie wyrabiał.

  • #10 09 Lis 2006 18:41
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  

    Przy Grundigach dobrze jest podawać jakie to chassis w tym przypadku jest to CUC7951.Ułatwia to kolegom podawanie konkretniejszych porad zamiast ogólników.Jeśli masz możliwość dotrzeć do Serwisu Elektroniki nr 8/99 str 51 możesz znależć pomoc dla swojego problemu.Powodzenia.

  • #11 27 Lis 2006 16:24
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Do kolegi Zdzisław Osmulski, czy jest mozliwosc zebyś w jakiś sposób przesłał mi materjały dotyczące tej usterki a póblikowane na łamach serwisu 08/99 na mój e-mail.Albo jakas podpowiedz ewentualnie, zgóry dziękuje.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Do kolegi Zdzisław Osmulski, czy jest mozliwosc zebyś w jakiś sposób przesłał mi materjały dotyczące tej usterki a póblikowane na łamach serwisu 08/99 na mój e-mail.Albo jakas podpowiedz ewentualnie, zgóry dziękuje.

  • #12 01 Gru 2006 19:58
    DEMPHIS
    Poziom 13  

    Dzięki wszystkim telewizor wyregulowany w trybie serwisowym,hula aż miło.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME