Pralka jak w temacie przestała suszyć. Bęben się kręci, co pewien czas słychać pobieranie wody ale nie grzeje.
Co może być przyczyną tego i co ewentualnie mogę sprawdzić?
Należy sprawdzić:
1.czy pralka odwirowała bieliznę
2.czy nastawiono czas suszenia
3.grzałkę od suszarki,
4.termostaty suszarki,
5.czy pracuje silnik dmuchawy,
Prawdopodobnie wybity termik na obudowie grzałek suszarki (czerwony guzik). Tak się dzieje kiedy włączamy suszarkę przy odciętym dopływie wody, lub kiedy szwankuje wylewanie wody.
Prawdopodobnie wybity termik na obudowie grzałek suszarki (czerwony guzik)..
A jak go sprawdzić, bo kilka razy w dość długim co prawda czasie to było przyczyną ale teraz wciskałem go lecz to nie pomogło. A właściwie to powinienem czuć cokolwiek przy jego wciskaniu czy też nie, ponieważ odkąd pamiętam to nie było przy nim jakiegokolwiek oporu i odnosiłem wrażenie jakbym nic nie wcisnął?
Po prostu sprawdź, czy ma przejście. Jeżeli to nie termik, to może być ułamany kabel termostatu, który jest z boku obok hydrostatu.
Sprawdzałeś na suszeniu intensywnym, czyli tam gdzie grzeją obie grzałki?
Nie odzywałem się jakiś czas bo nagle sama zaczęła grzać przy suszeniu ale niestety znowu przestała.
Jak sprawdzić grzałkę i termostaty suszarki i jak ustawić szuszenie intensywne?? Pralka sama zaczynała grzać przy ustawieniu 1/2 wody i czasie suszenia po zakończeniu prania.
Sprawdzałem przejścia na grzałce, przejście na termiku i na termostatach. Wszystko jest OK. Brak natomiast napięcia na grzałce.
Między wtykiem S15 i RA1 ale dalszym brak jest napięcia, natomiast pojawia się między S15 a obudową pralki (215V) co mnie lekko zaniepokoiło. Następnie zabrałem się za timer od ustawiania czasu suszenia i jest przejście między Z10 a S15. Nie sprawdzałem tego czy te punkty powinny być ze sobą połączone bo przewody znikają a nie miałem siły rozbierać wszystkiego ale miernikiem były 2Ω więc przyjąłem iż tak powinno być. I tutaj chyba jest uszkodzenie, bo na złączach Z1 i Z2 jest napięcie. Kilkakrotnie pokręciłem dookoła Timerem i nagle pojawiło się napięcie na grzałce i zaczęła prawidłowo suszyć a zniknęło z obudowy. Więc ją skręciłem. Następnego dnia okazało sięiż znowu przestała. Objaw taki sam - brak napięcia między S15 a RA1. Wentylator działa prawidłowo i na wtykach VA jest 230V.
I tutaj moje pytanie czy może to być uszkodzony moduł Timera a jeśli tak to czy można go rozebrać i naprawić? Jeśli tak to w jaki sposób.
A jeśli nie można to gdzie takie cudo dokupić (ZBN 8314-03 E 02).
A nie wiecie gdzie dostanę taki timer? Obdzwoniłem kilka sklepów i nie ma. Najlepiej w okolicy Łodzi lub sklep internetowy. A może macie namiar na jakąś hurtownię.