Witam !
mam problem z ustawieniem pamieci w biosie , oto moja konfiguracja kompa :
Procek: AMD Sempron, 1750 MHz (5.25 x 333) 2500+
Plyta:Albatron KX600 (Pro) (VIA VT8377 Apollo KT600)
K.graficzna: GIGABYTE RADEON 9600 PRO 128 mb (RV350)
Pamiec RAM:2x DDR 512 MB Kingston PC 3200
problme polega na tym ze przy wloczeniu jakiejkolwiek gry , gra sie wylancza system pracuje normalnie do tej pory kiedy nie wlacze jakies aplikacji 3D a czasami mam Blue Screen i reset kompa :/ ,pamieci sa wlozone w Slot 1 i 2, w biosie mam ustawione tak:
Adwanced Chip Features:
DRAM CAS latency: [2.5]
DRAM Timinig [Auto]
DRAM Command Rate [2T Command]
Frequency/Voltage Control
CPU HOST Freq. [166 Mhz]
CPU:AGP:PCI Clock Ratio [6:2:1]
DDR:CPU Ratio [by SPD]
uwaga przy tej konfiguracji wszystko chodzi w porzadku :
Adwanced Chip Features:
DRAM CAS latency: [3]
DRAM Timinig [Auto]
CPU HOST Freq. [166 Mhz]
CPU:AGP:PCI Clock Ratio [5:2:1]
jest taki probelm ze po wylaczeniu kompa z sieci i po ponownym wlaczeniu ustawienia Biosu wracaja do pierwczej konfiguracji :/
, denerwujace jest przy kazdym wlanczaniu kompa ustawianie biosa , inne moje ustawienia biosa nie ulegaja zmianie tylko ustawnia ramow sie zmieniaja:/ Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu ktory za mna chodzi juz okolo 4 miechow dopiero teraz sie zebralem do napisania posta bo juz moja cierpliwosc sie skonczyla z ustawnianiem ciagle biosu.
EDIT: procek moj chodzi na FSB 333 mhz a ustawienie DRAM CAS latency: [3] to jest lekkie podkrecenie pamieci tak ? ,czyli powinienem miec ustawione DRAM CAS latency: [2.5] przy fsb 333 mhz
Prosze poprawić błędy.
[jankolo]
mam problem z ustawieniem pamieci w biosie , oto moja konfiguracja kompa :
Procek: AMD Sempron, 1750 MHz (5.25 x 333) 2500+
Plyta:Albatron KX600 (Pro) (VIA VT8377 Apollo KT600)
K.graficzna: GIGABYTE RADEON 9600 PRO 128 mb (RV350)
Pamiec RAM:2x DDR 512 MB Kingston PC 3200
problme polega na tym ze przy wloczeniu jakiejkolwiek gry , gra sie wylancza system pracuje normalnie do tej pory kiedy nie wlacze jakies aplikacji 3D a czasami mam Blue Screen i reset kompa :/ ,pamieci sa wlozone w Slot 1 i 2, w biosie mam ustawione tak:
Adwanced Chip Features:
DRAM CAS latency: [2.5]
DRAM Timinig [Auto]
CPU HOST Freq. [166 Mhz]
CPU:AGP:PCI Clock Ratio [6:2:1]
uwaga przy tej konfiguracji wszystko chodzi w porzadku :
Adwanced Chip Features:
DRAM CAS latency: [3]
DRAM Timinig [Auto]
CPU HOST Freq. [166 Mhz]
CPU:AGP:PCI Clock Ratio [5:2:1]
jest taki probelm ze po wylaczeniu kompa z sieci i po ponownym wlaczeniu ustawienia Biosu wracaja do pierwczej konfiguracji :/
, denerwujace jest przy kazdym wlanczaniu kompa ustawianie biosa , inne moje ustawienia biosa nie ulegaja zmianie tylko ustawnia ramow sie zmieniaja:/ Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu ktory za mna chodzi juz okolo 4 miechow dopiero teraz sie zebralem do napisania posta bo juz moja cierpliwosc sie skonczyla z ustawnianiem ciagle biosu.
EDIT: procek moj chodzi na FSB 333 mhz a ustawienie DRAM CAS latency: [3] to jest lekkie podkrecenie pamieci tak ? ,czyli powinienem miec ustawione DRAM CAS latency: [2.5] przy fsb 333 mhz
Prosze poprawić błędy.
[jankolo]