Witam,
kolego
badyl00 napisanie programu tak "wprost" w baskomie to nie takie proste. Przecież twój procek musi realizować jeszcze inne rzeczy zapewne jak klawiatura, wysyłanie czegoś po RS232 czy I2C lub inne i ciężko tak w oderwaniu od wszytskiego zaproponować kawałek kodu tylko do wyświetlacza - trzeba by było znać przynajmniej algorytm działania całości - ale chyba nie chodzi ci o napisanie programu dla procesorka, który będzie ci robił "wszystko" ? bo bo co to miałoby być to wszystko?

... poza tym ja sam niedawno tzn ok miesiąc temu wziąłem się za programowanie w asemblerze - to nie takie trudne jak piszą, już mam za sobą wiele różnych procedur zrobionych i sprawdzonych na moje potrzeby...

przecież "grzebanie" się w tym i uczenie się tego to sama przyjemność !

.... ale jeśli tobie chodzi tylko o to aby tutaj ktoś od początku do końca ze szczegółami i wsadem programowym coś zrobił to chyba troszeczkę nie tak

.... albo ja czegoś nie rozumiem w twoim ostatnim pytaniu
ja akurat w baskomie prawie wogóle nic nie robię tylko asm - ale mogę postarać się podać ci przynajmniej wstępny algorytm jak tym sterować: (jeśli popełnię jakiś bład to napewno inni koledzy mnie zaraz poprawią)
1. przeznacz część pamięci RAM na dane ukazujące się na wyświetlaczu (w baskomie będą to zmienne albo tablica zmiennych)
2. postaraj się jednak zapoznać w minimalnym stopniu z uruchomieniem przerwania od Timera (to podstawa i nie trudne) - przygotowujesz poprostu procedurę, która będzie wyłączne się wykonywać w czasie gdy ruszy przerwanie.
3. Ustaw wartość Timera na np częstotliwość ok kilkaset Hz - później ustawieniem preskalera będziesz mógł łatwo to zmieniać aby dobrać odpowiednią do oswieżania i jasności
4. W procedurze przerwania Timera (zakładając, że mutipleksujemy segmenty a nie cyfry) sprawdzaj cyklicznie na których cyfach w pamięci RAM występuje zapalony segment A potem B potem C itd
5. "Wsuń" potem zapalony segment jako najbardziej znaczący bajt i potem kolejno bajty które zapalą odpowiednie cyfry gdzie znajduje się zapalony segment - wsuń to wszystko szeregowo do widocznych na schemacie rejestrów
6. Po operacju "wsunięcia" zatrzaśnij dane na wyjściu (dzięki temu wsuwane dane nie będą psuły obrazu)
7. powtarzaj te kroki od pkt.4 cały czas w przerwaniu.
8. W programie głównym możesz natomiast bezpośrednio wpisywać odpowiednie dla ciebie wartości do poszczególnych zmiennych, które odpowiadają za dane wyświetlane na poszczególnych wyświetlaczach. Jeśli chcesz obsługiwać to tylko przez RS to w procedurze obsługi RSa poprostu odbieraj dane i odrazu wpisuj je do tej pamięci "obrazu"

analogicznie w procedurze odbioru radiowego - wczytuj i odrazu wpisuj do pamięci i to wszystko. Całą resztą bezboleśnie i bez narzekania na trudności zajmie się za ciebie przerwanie(procedura) Timera
.... a jeśli to jest projekt komercyjny i chcesz, żeby zrobił go ktoś tu na forum to poprostu zleć to komuś i już
pozdrawiam