Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kłopoty z dźwiękiem. Z podłączoną anteną głośniki buczą.

23 Paź 2006 11:32 1683 3
  • Poziom 10  
    Witam :)

    Problem dość dziwny , walcze z nim od tygodnia - już nie wiem co z tym zrobić. Sprawa wygląda tak:
    Jest komputer i duża wieża Diory z lat 80-tych. Obydwa urządzenia są na jednej fazie zasilającej, gniazdka uziemione, podłączone przez ten sam filtr przeciwprzepięciowy (ACAR).
    Do tunera w wieży podłączona jest antena z gniazda instalcji anteny zbiorczej budynku - są tam 3 gniazdka: satka, tv i radio - anteny są na dachu oczywiście. ;) ..no i teraz dochodzimy do sedna problemu:
    w momencie gdy do tunera podłączona jest antena i jednocześnie do wzmacniacza tej wieży jest podłączony komputer to w głośnikach słysze buczenie (50Hz). Gdy wyjmę antene z tunera - wszystko jest cacy. Gdy odłącze komputer - wszystko jest cacy. Razem - buczy jak cholera. :(
    Czego sie dowiedzialem: zmierzylem gniazdka w instalacji azart budynku: względem zera jest tam 3V/przemienne/50Hz ...
    Próbowałem to uziemić - efekt się zmniejsza,ale jednak występuje nadal. Poza tym nie wiem czy mogę wogóle uziemić tą instalcję ?! a nie chce czegoś uszkodzić.. :(
    Poza tym ta wieża nie ma uziemienia jako takiego - wtyczki są bez bolca.
    Oglądałem przebieg napięcia w gniazdku względem masy komputera - sinusoida z bardzo duzymi znieksztalceniami - niskie harmoniczne - amplituda ok 3V

    Czy ktoś ma jakieś pomyłsy ? Cokolwiek co może mnie jakos naprowadzić ? Stawiam duże piwo lub dobre wino ! :)

    pozdrawiam

    pi_nio
  • flexghzflexghz
  • flexghzflexghz
  • Poziom 10  
    kurde ! :) mioodzio ! zamowilem, kupilem, przyszlo, zamontowalem i robi pięknie ! :) dzieki stary ! :) tego mi wlasnie bylo trzeba. :) piwo ? wino ? ;>

    pozdro !
  • Poziom 26  
    Cieszę że ci działa - możesz wypić moje zdrowie :-)