logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować przekształtnik trójkąt-sinus z użyciem wzmacniacza operacyjnego?

_Grooby_ 23 Paź 2006 16:23 2984 4
REKLAMA
  • #1 3145467
    _Grooby_
    Poziom 10  
    Witam, mam do zaprojektowania przekształtnik fali trojkatnej na sinusoidalna z wykorzystaniem wzm. operacyjnego, parametry ukladu : "w ganicach rozsadku" - prowadzacy pozostawil to mojej decyzji. Znalazlem kilka schematow ideowych ( drabinki diodowe z rezystorami: zasilane i niezasilane, realizujace aproksymacje poprzez funkcje jawna czy odwrotna, uklad wykorzystujacy chrakterystyke tranzystora polowego). Problem polega na tym ze nie znalazlem zadnych wzorow, czy metody pozwalajacej na wyliczenie np rezystorow drabinki. Nie wiem tez na jakiej podstawie wybrac wzmacniacz ( jakie pasuja do tego typu zadania ). Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie, takze gdzie szukac rozwiazania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3145548
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    Google Twoim przyjacielem z hasłem "diodowe genaratory funkcyjne", zobacz:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Diodowe+generatory+funkcyjne&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl, a tam np. to:
    http://rafaldobrzynski.bighost.pl/Elektronika2005-6_Materialy.pdf
    rzecz tylko w tym, iż w powyższej publikacji "żywcem" ściągnięto pewne rozdziały (a przede wszystki rysunki) z pewnej książki wydanej w latach '70 ub. w. i dlatego też nie podam jej tytułu, a chciałem, ponieważ książka ta leży u mnie na regale, aż byłem sprawdzić, by porównać ... :D
    Poza tym, to dla jednej wartości częstotliwości można zastosować filtr dolnoprzepustowy (ew. rezonansowy), ponieważ w symetrycznym przebiegu trójkątnym zawartość pierwszej harmonicznej (podstawowej) jest dominująca, więc nie ma większych kłopotów z filtracją, a następną jest dopiero trzecia haramoniczna i potem następne nieparzyste.

Dobrym źródłem informacji o rozwiązaniach takich generatorów są DT (a nich zamieszczone schematy i rzetelne opisy) produkowanych w ub. wieku generatorów funkcyjnych (prostokąt, trójkąt, sinusoida), gdzie właśnie sinusoida uzyskiwana była z przebiegu trójkątnego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3150361
    _Grooby_
    Poziom 10  
    Niestety za wiele nie znalazlem rzeczy ktore moglyby mi pomoc. Moja wiedza o ukladach jest mocno podstawowa ... Siedze i analizuje w pSpice kilka ukladow ktorych schematy znalazlem i nic mi to nie daje. Szukam informacji opisujacej dzialanie danego ukladu: co jak i dlaczego krok po kroku... na jakiej podstawie wyliczenia (jakies konkretne wzory? ). Moze jakas ksiazka dobra? Te co przejrzalem traktuja temat po macoszemu ... :( W zalaczniku sa schematy ukladow ktorymi sie bawie, szczegolnie interesuje mnie ten 2... z gory dzieki za pomoc!
    Załączniki:
    • uklady.rar (120.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3150501
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    i dużo więcej takich układów nie znajdziesz, te przedstawione na schematach to dwa podstawowe układy generatorów diodowych.
    Musisz pamiętać, iż na skutek ujemnego współczynika temperaturowego napięcia przewodzenia diod, charakterystyki przejściowe będą zależne od temperatury.
    Dlatego też korzystniejsze są te układy w których przez diody prąd polaryzacji płynie przez cały czas i są w ten sposób podgrzewane, przez co zostaje ustalona równowaga termiczna.
    Sam dobór wartości rezystorów sieci przy wykorzystaniu symulacji w PSpice ma polegać na badaniu zawartości wyższych harmonicznych (nieparzystych) w napięciu wyjściowym i poszukiwaniu ich minimalnej zawartości.
    Nie wiem jakie masz w tej materii postawione kryterium, ale jak zejdziesz poniżej 2% THD, to dalej nie próbuj... rzeczywistość i tak to zepsuje... :cry:
    Oczywistym jest, iż wartość amplitudy wejściowego przebiegu trójkątnego musi być niezmienna, ponieważ od niej zależy dobór parametrów nieliniowej sieci diodowo-rezystancyjnej.

Wyobraź sobie teraz to zadanie realizowane ponad trzydzieści lat wstecz. O symulatorach typu PSpice, nikt nie wiedział. Projektowało się taką sieć "na pieszo" i wykreślnie, to wstępnie, potem zmontowany rzeczywisty układ podłączony do generatora i miernik wyższych harmonicznych (lub zniekształceń nieliniowych - ten mierzy sumę wszystkich wyższych harmnonicznych i odnosi ją do pierwszej harmonicznej, czyli podstawowej) na wyjściu.
    Metodą "prób i błędów" dobierane były rezystory sieci projektowanego generatora ... :D
    Pozdrawiam
  • #5 3151145
    _Grooby_
    Poziom 10  
    Dzieki za informacje. Juz wiem ze nie znajde nic wiecej w takim razie. Szukalem w kilku podrecznikach, skryptach roznych politechnik, w sieci ... wszedzie bylo to samo, ale teraz uswiadomiles mi ze nie ma "przepisu" na taki uklad ...
    Pozdrawiam!
REKLAMA