Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przekszta³tnik trójk±t - sinus

_Grooby_ 23 Oct 2006 16:23 2705 4
Altium Designer Computer Controls
    _Grooby_
    Level 10  
    Witam, mam do zaprojektowania przekszta³tnik fali trojkatnej na sinusoidalna z wykorzystaniem wzm. operacyjnego, parametry ukladu : "w ganicach rozsadku" - prowadzacy pozostawil to mojej decyzji. Znalazlem kilka schematow ideowych ( drabinki diodowe z rezystorami: zasilane i niezasilane, realizujace aproksymacje poprzez funkcje jawna czy odwrotna, uklad wykorzystujacy chrakterystyke tranzystora polowego). Problem polega na tym ze nie znalazlem zadnych wzorow, czy metody pozwalajacej na wyliczenie np rezystorow drabinki. Nie wiem tez na jakiej podstawie wybrac wzmacniacz ( jakie pasuja do tego typu zadania ). Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie, takze gdzie szukac rozwiazania.
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    Google Twoim przyjacielem z has³em "diodowe genaratory funkcyjne", zobacz:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Diodowe+generatory+funkcyjne&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl, a tam np. to:
    http://rafaldobrzynski.bighost.pl/Elektronika2005-6_Materialy.pdf
    rzecz tylko w tym, i¿ w powy¿szej publikacji "¿ywcem" ¶ci±gniêto pewne rozdzia³y (a przede wszystki rysunki) z pewnej ksi±¿ki wydanej w latach '70 ub. w. i dlatego te¿ nie podam jej tytu³u, a chcia³em, poniewa¿ ksi±¿ka ta le¿y u mnie na regale, a¿ by³em sprawdziæ, by porównaæ ... :D
    Poza tym, to dla jednej warto¶ci czêstotliwo¶ci mo¿na zastosowaæ filtr dolnoprzepustowy (ew. rezonansowy), poniewa¿ w symetrycznym przebiegu trójk±tnym zawarto¶æ pierwszej harmonicznej (podstawowej) jest dominuj±ca, wiêc nie ma wiêkszych k³opotów z filtracj±, a nastêpn± jest dopiero trzecia haramoniczna i potem nastêpne nieparzyste.

Dobrym ¼ród³em informacji o rozwi±zaniach takich generatorów s± DT (a nich zamieszczone schematy i rzetelne opisy) produkowanych w ub. wieku generatorów funkcyjnych (prostok±t, trójk±t, sinusoida), gdzie w³a¶nie sinusoida uzyskiwana by³a z przebiegu trójk±tnego.
    Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    _Grooby_
    Level 10  
    Niestety za wiele nie znalazlem rzeczy ktore moglyby mi pomoc. Moja wiedza o ukladach jest mocno podstawowa ... Siedze i analizuje w pSpice kilka ukladow ktorych schematy znalazlem i nic mi to nie daje. Szukam informacji opisujacej dzialanie danego ukladu: co jak i dlaczego krok po kroku... na jakiej podstawie wyliczenia (jakies konkretne wzory? ). Moze jakas ksiazka dobra? Te co przejrzalem traktuja temat po macoszemu ... :( W zalaczniku sa schematy ukladow ktorymi sie bawie, szczegolnie interesuje mnie ten 2... z gory dzieki za pomoc!
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    i du¿o wiêcej takich uk³adów nie znajdziesz, te przedstawione na schematach to dwa podstawowe uk³ady generatorów diodowych.
    Musisz pamiêtaæ, i¿ na skutek ujemnego wspó³czynika temperaturowego napiêcia przewodzenia diod, charakterystyki przej¶ciowe bêd± zale¿ne od temperatury.
    Dlatego te¿ korzystniejsze s± te uk³ady w których przez diody pr±d polaryzacji p³ynie przez ca³y czas i s± w ten sposób podgrzewane, przez co zostaje ustalona równowaga termiczna.
    Sam dobór warto¶ci rezystorów sieci przy wykorzystaniu symulacji w PSpice ma polegaæ na badaniu zawarto¶ci wy¿szych harmonicznych (nieparzystych) w napiêciu wyj¶ciowym i poszukiwaniu ich minimalnej zawarto¶ci.
    Nie wiem jakie masz w tej materii postawione kryterium, ale jak zejdziesz poni¿ej 2% THD, to dalej nie próbuj... rzeczywisto¶æ i tak to zepsuje... :cry:
    Oczywistym jest, i¿ warto¶æ amplitudy wej¶ciowego przebiegu trójk±tnego musi byæ niezmienna, poniewa¿ od niej zale¿y dobór parametrów nieliniowej sieci diodowo-rezystancyjnej.

Wyobra¼ sobie teraz to zadanie realizowane ponad trzydzie¶ci lat wstecz. O symulatorach typu PSpice, nikt nie wiedzia³. Projektowa³o siê tak± sieæ "na pieszo" i wykre¶lnie, to wstêpnie, potem zmontowany rzeczywisty uk³ad pod³±czony do generatora i miernik wy¿szych harmonicznych (lub zniekszta³ceñ nieliniowych - ten mierzy sumê wszystkich wy¿szych harmnonicznych i odnosi j± do pierwszej harmonicznej, czyli podstawowej) na wyj¶ciu.
    Metod± "prób i b³êdów" dobierane by³y rezystory sieci projektowanego generatora ... :D
    Pozdrawiam
    _Grooby_
    Level 10  
    Dzieki za informacje. Juz wiem ze nie znajde nic wiecej w takim razie. Szukalem w kilku podrecznikach, skryptach roznych politechnik, w sieci ... wszedzie bylo to samo, ale teraz uswiadomiles mi ze nie ma "przepisu" na taki uklad ...
    Pozdrawiam!