Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

murzynek problem z nadawaniem

24 Oct 2006 18:11 1473 5
  • Level 12  
    Witam wszystkich...

    Mam problem z murzynem 3033, potrzebuje servisowki albo pomocy.
    Otoz nie nadaje, sonda w.cz. pokazuje brak sygnalu na trzecim punkcie pomiarowym na plytce nadajnika. Na pierwszym sygnal jest na drugim tez i tam modulacja tez jest ok. natomiast nie dociera sygnal na pre-driver, gdzies ginie po drodze i nie wiem co jest tego przyczyna.
    moze ktos sie spotkal z podobnym problemem. Plytka wzmacniacza mocy jest wporzadku. Tranzystory sprawdzone sprawne. Jakies pomysly ?
    Napięcia zasilajace docieraja na tranzystory.
    Acha odbiornik dziala bez problemu.
    Oczywiscie radio przestrojone na pasmo 2m. Przez jakis czas wszystko dzialalo :-)

    Pozdrawiam
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 38  
    Po mieszaczu masz tranzystor BF173 a przednim filtr pasmowy i punkt pomiarowy (~300 mVsk) na bazie ma być 2 V a na emiterze 1,4 V, na kolektorze jest następny punkt pomiarowy (~0,6 Vsk). Dalej BSX93 (2n309) na bazie ma być 2 V a na emiterze 1,4 V kolektor to kolejny punkt pomiarowy (~2,5 Vsk). Dalej filtr pasmowy i tranzystor przedwzmacniacza KFW621 na bazie powinno być ~0,7 V podane z kluczowania nadajnika przez opornik 1,5 kΩ. Takie napięcia powinny być w ważniejszych punktach. Jeśli będą sie zgadzać a mimo to brak napięcia w.cz. to możliwe że tranzystor wydaje się dobry (mierząc napięcia stałe) ale nie wzmacja prądu w.cz. czasami takie przypadki się zdarzają. Wymień BSX93 na inny (nowy) i sprawdz co się będzie działo.
    W nawiasach napiecia w.cz.
  • User removed account  
  • Level 38  
    Turd Ferguson wrote:
    Driver nie cytuj serwisowki.
    Wybacz, ale co mam ją przerysować, kolega wyraźnie pisze że serwisówki nie ma, gdyby miał to pewnie by sobie poradził bez nas. Parę napięć w odpowiednich miejscach się przydaje, nieprawdaż. Czytaj też dokładnie co pisze kolega.
    tomekwr123 wrote:
    Otoz nie nadaje, sonda w.cz. pokazuje brak sygnalu na trzecim punkcie pomiarowym na plytce nadajnika. Na pierwszym sygnal jest na drugim tez i tam modulacja tez jest ok. natomiast nie dociera sygnal na pre-driver, gdzies ginie po drodze...

    ...Napięcia zasilajace docieraja na tranzystory.
    Trzeci punkt pomiarowy napięcia w.cz. brak, czyli po BSX93 już w.cz. nie ma.
  • Level 12  
    Witam :-)

    Ok. wieczorem posprawdzam... jakby cos to się odezwę...

    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

    acha przypomnialo mi sie jeszcze cos, otoz w chwili wcisniecia ptt na tym trzecim punkcie pomiarowym pojawia sie na chwile tylko jakas szpilka sygnalu i zaraz ginie, moze to tylko jakis stan nieustalony pomiedzy przejsciem z odbioru na nadawanie a moze komus cos wiecej powie

    Pozdrawiam
  • Level 38  
    Stan nieustalony, przeładowuje się kondensator sondy.