Cześć,
O odbiorniku SC 220 po kolei.
1. Tak jak koledzy pisali - to jest zupełnie inny odbiornik od tych w Polsce. Główne różnice to inna głowica SAT, dodane złącze CI i więcej ramu. Jako, że ramu jest więcej, w celu przyspieszenia pracy odbiornika, aplikacje z flash są przy bootowaniu kopiowane do RAM. W konsekwencji tej zmiany żaden soft od 1530 - a to jest ta sama generacja nie będzie na tym odbiorniku działał - są inne lokalizacji procedur HDL itp.
Tak na marginesie. Płyta główna jest na tyle pozmieniana w stosunku do polskiego 1530, że podobno wystarczy dołożyć 1 chip i parę elementów na płytę i można mieć w nim złącze DolbyDigital 5.1 - ale co z tego jak fabryczny soft tego nie obsługuje.
2. Spokojnie z oryginalną/opłacaną kartą Cyfra + odbieram Cyfrę - z tym utrudnieniem, że nie ma EPG (to akurat można łatwo poprawić), oraz, że językiem domyślnym jest np. angielski, i za każdym razem trzeba to przestawiać (myślę, że to można też spokojnie obejść). Fakt, że troszeczkę mieszałem w ustawieniach odbiornika, ale jakoś wreszcie poszło.
3. Widziałem parę prób implementacji oprogramowania "alternatywnego" - nawet 2000 kanałów i część funkcji z najnowszych softów na Pioneera. Co nieco działa - ale, jedyny soft jaki znalazłem na uploadzie DVB jest pisany na 1540 a nie na SC220 i chyba dlatego kanały nie skanują się z satelity.
Niestety nie mam czynnego programatora eepromów, wiec nie wiem czy po wgraniu załączonego przez autora eepromu działa to lepiej - ale podejrzewam, że nie ma to znaczenia.
Ewentualnie można by spreparować listę i wgrać jtagiem - tylko trzeba pamiętać że ten akurat chipset (a może funkcje zaszyte w bootloaderze) wymagają innych niż w polskich pioneerach ustawień SR. - bazowe jest SR28000
4. Z podłączeniem seasona zamiast karty i zabawy poprzez komputer (na przykład jakieś EMU czy plugin share od kart DVB) jest problem - odbiornik odbiera tylko Seca/Seca2 i jako że jest szybszy to nie współpracuje z większością emulatorów - wyjątkiem jest Emulatorek11, ale i tu są zacięcia obrazu (emu za wolno odpowiada i odbiornik resetuje kartę czy emu, a potem odpytuje z wszystkich providerów - daje to 1-2 sekundowy czarny ekran)
5. Rozmawiałem z różnymi ludzmi kilka lat temu o przepisaniu podstawowej funkcjonalności HLD z 1530 na tego DBR-a (czyli multicam, emu, 2000 kanałów, EPG DVB, remote DW) ale niestety nie znalazłem chętnych. Z tego co wiem podobni łatwiej przerobić to pudło mechanicznie na pioneera 1530 niż przepisać kilkadziesiąt kb kodu od nowa.
W moim wymieniłem flashe na takie bez protekcji, ale to za mało. Po wgraniu oryginalnego bootloadera od 1530 odbiornik sie nie podniósł.
Prawdopodobnie wynika to z innego sposobu podpięcia pamięci do STI w 220 SC. Zainicjowane jak w 1530 po prostu nie działają.
Można jeszcze spróbować wlutować flasha 2MB w wolne miejsce na płycie głownej (jest między dwoma istniejącymi) i wtedy zaryzykować wgranie loadera od 1530 - może wtedy DBR ruszy jako 1530? Wiem, że kilka osób robiło taką przeróbkę z 1630 na 1530 i działało to idealnie.
6. Podsumowując - nie ma konieczności odstawiania odbiornika na półkę, parę kosmetycznych zmian w eepromie i powinnien zachowywać się mniej więcej tak jak szybki i czuły odbiornik Cyfry/FTA - ale nic więcej.
Żeby zrobić z niego 1530 trzeba co najmniej lutownicy, jeśli nie poważnego doświadczenia w HDL/MHW.
PS. Istnieje edytor do MHW - czyli można sobie trochę pozmieniać grafikę ekranową, przetłumaczyć komunikaty na polskie - nazywa się Defiant i najnowsza wersja (niestety nie pamiętam w tej chwili numeru) - obsługuje poprawnie również 1540/DBR SC 220 (starsze wersje Defianta źle liczyły sumy kontrolne).