Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze schematem bramy wjazdowej - realizacja projektu

dziki31 26 Paź 2006 16:13 4226 38
  • #1 26 Paź 2006 16:13
    dziki31
    Poziom 12  

    Witam Wszystkich. Po długiej przerwie wróciłem do swojego hobby. Dorwałem ciekawy schemat zmontowałem go i ....nic... nie działa tak jak trzeba mianowicie: Zwarcie do masy wejścia J3 powinno wywołać na wyjściu bramki nr 2 stan wysoki a tak nie jest: ..DLACZEGO...... metodą prób i błędów ustaliłem że zwarcie do masy za kondensatorem zmienia stan wyjściowy bramki. To po co ten kondensator niech mi to ktoś wytłumaczy? czy jak będę zwierał masę do wejścia bramki którą rezystor 10kΩ utrzymuje w stanie wysokim nie spowoduje to uszkodzeń. ....

    Następny problem
    układ C3;R3 bamka 3 i 4 w/g projektanta ma tworzyć stałą czasową ok 1.5 sek tylko że stan wysoki z bramki 3 nie jest (przepuszczany) przez kondensator a rezystor który chyba ma utrzymywać stan wysoki na wejściu 1; 2 bramki 4 utrzymuje stan niski ok 4 V .. i dlatego nie chce to ustrojstwo działać .. Może ktoś mi podpowie co z tym zrobić ...

    0 29
  • #2 26 Paź 2006 17:02
    tomgart
    Poziom 25  

    Witaj
    Czym sprawdzałeś te stany logiczne? Miernikiem??
    Układ R2C2R17 ma według mnie po 1 wyeliminować drgania styków a po 2 wytworzyć krótki impuls logiczego "0" . Do dalszej analizy przydałaby się reszta schematu. jaki stan jest na wejściach 12 i 13 bramki 1?
    Co do pytania o spalenie bramki przez rezystor 10 kOhm to nie ma obawy.
    Aha 4V to na pewno nie jest stan niski.
    Kondensator w stanie ustalonym nie przenosi, jak ty to napisałeś stanu logicznego - stanowi przerwę w obwodzie.
    I podobnie jak w przypadku poprzedniego układu w momencie pojawienia się stanu niskiego na wyjściu bramki 3 wejście bramki 4 podawany jest stan niski o czasie trwania uzależnionym od stałej czasowej tego kondensatora i rezystora. W tym czasie na wyjściu bramki 4 powinien być stan wysoki

    0
  • #3 26 Paź 2006 19:15
    dziki31
    Poziom 12  

    stany sprawdzam miernikiem. Nie dysponuje innymi przyrządami. Na wejściu 12; 13 bramki 1 jest stan 0. przy zwarciu do masy wejścia J3 wyjście bramki nr 4 bramki 2 powinno przejść na stan wysoki a tak się nie dzieje przy zwarciu.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Rozumiem z tego że to wszystko może być sprawne tylko miernikiem nie będę w stanie sprawdzić stanów gdyż będą one szybkie i miernik nie zdąży ich wyłapać ?? Dobrze to sobie kombinuje

    0
  • Pomocny post
    #4 26 Paź 2006 21:12
    tomgart
    Poziom 25  

    Tak, miernik tego nie wyłapuje. Spójrz na rysunek - naciśnięcie przycisku powoduje wygenerowanie króciutkiego impulsu dodatniego wyzwalajcego układ czasowy na bramce 3 i 4.

    0
  • #5 27 Paź 2006 07:34
    dziki31
    Poziom 12  

    Czyli to wszystko może .. powinno działać. Ja opierałem się na spradzaniu stanów miernikiem i dlatego mnie to zaniepokoiło że może to urzadznie nie dizałać . Dzięki Wielkie za pomoc. Jak byś miał chwilę i zerknął fachowym okiem na cały schemat tego urządznia czy to wszystko jest dobrze zrobione i będzie działać . Pozdrawiam

    0
  • #6 27 Paź 2006 11:04
    tomgart
    Poziom 25  

    Przeanalizuje jak znajde chwilke czasu. Zrób sobie prosty próbnik stanów logicznych na LEDach, pomoże Ci bardzo dużo.

    0
  • #7 05 Gru 2006 20:29
    Corvim
    Poziom 11  

    Witam,

    Myslałem o zakupie takiego sterownika. Gdy trafiłem na ten schemat stierdziłem że wydaje się w miarę nie skomplikowany. Nistety trafiłem na problem. Całkiem podobny do problemu kolegi.

    Układ U3U4C3R3.

    Po załączeniu zasilania. Na wysciu U4 stan niski (0V) nawejściach (1,2) +12V

    Po zwarciu J3 Na wyjściu U4 pojawia się stan wysoki (12V) natomiast na wejściach 1,2 napięcie 3.7 V. I już się nic nie zmienia. Zwarcie J3 nie powoduje już żadnej reakcji.

    Co się może dziać ?? Czy zmniejszenie wartości R3 pomoże ?? i jaka powinna być jego wartość ?? Jak zachowywał by się układ jeśliby zlikwidować pętle U4U3 ??

    0
  • #8 05 Gru 2006 21:50
    tomgart
    Poziom 25  

    A jakie sa napięcia na wyjściu U2A nóżka 3?

    0
  • #9 05 Gru 2006 22:06
    Corvim
    Poziom 11  

    Po podłączeniu zasilania na U2A n. 3 jest "0" na nóżkach 1 i 2 jest 10.7

    Po zwarciu J3 do masy na U2A n.3 pojawia sie 12.3 i się już nie zmienia. Z tym że zauwazyłęm coś ciekawego. Sterownik leżał bez zasilania około 2 godziny i teraz jak podłączyłem udało mi się zrobić dwa cykle ( pojawił się impuls na U2A n.3 i wyzerowało się i dopiero po kolejnym zwarciu J3 zablokowało się ) i dopiero na U2A n.3 pojawiło sie na stale 12.3.

    Może to jakiś problem z kondensatorem ?? Nie doładowuje albo nie rozładowuje ?? Mógłbyś mi wyjasnić zasadę działania tego układu U3U4R3R4 ?? Domyslam się ale nie jestem pewien. Niestety jestem lekko zaawansowanym ale dalej amatorem

    0
  • #10 05 Gru 2006 22:42
    tomgart
    Poziom 25  

    Jest to układ uniwibratora, czyli ma za zadzanie wygenerować 1 impuls. W stanie statycznym, czyli po podaniu zasilania (według rysunku wycinek11111, kolegi dziki31) na nóżkach 1,2 U4 powinnien być stan wysoki 1, a więc na nóżce 3 stan niski 0. (jest to bramka NAND 4011).
    Wyprowadzenie 3 jest podłączone bezpośrednio do wejścia 12 bramki 3 (bramka NOR 4001), jednocześnie do wejścia 12 tej bramiki podany jest stan niski z układu 2. Na wyjściu tej bramki (nr.3) występuje wobec tego stan wysoki.
    Po naciśnięciu przycisku J3 generowany jest krótki impuls dodatni (1 logiczna) wymuszający na wyjściu 13 bramki 3 stan niski. Powoduje to dołączenie kondensatora do "masy" i wymuszenie na wejściach 1,2 bramki 4 stanu niskiego a w konsekwencji tego stanu wysokiego na wyjściu 3 tej bramki i na wejściu 12 dzięki czemu na wyjściu bramki 3 występuje cały czas stan niski. Jednocześnie następuje cały czas ładowanie kondensatora C3 przez rezystorR3, aż do osiągnięcia na okladzinach kondensatora napięcia zdolnego przełączyć bramkę 4, co powoduje powrót układu do stanu wyjściowego.
    tak więc dzaiałnie tego układu polega na wygenerowaniu na wyjściu 3 bramki 4 impulsu o czasie trwania zależnym od R3C3.
    Impulsem wyzwalającym jest krótki impuls dodatni z branki 2. (patrz moje posty powyżej.)
    Pozdrawiam
    Tomasz

    0
  • #11 05 Gru 2006 22:56
    Corvim
    Poziom 11  

    Dzieki wielkie za odpowiedż. Natomiast dalej nie rozwiązuje to mojego problemu. Dlaczego układ się zatyka ??

    Jesli dobrze zrozumiałęm to problem może polegać na tym że kondensator sie nie doładowuje ??

    Może zmniejszyć R3 ??

    0
  • #12 05 Gru 2006 23:12
    tomgart
    Poziom 25  

    Sprawdż jeszcze ten układ wyzwalający J3, czy on nie psuje roboty i wyzwala przerzutnik.

    0
  • #13 05 Gru 2006 23:26
    Corvim
    Poziom 11  

    Sprawdzałęm przedtem ale sprawdziłem jeszcze raz teraz. Nie mam niestety oscyloskopu a miernikiem nie wyłapie takiego krótkiego impulsu. Ale normalnie na U2 n.4 jest "0"

    Ale jak zewrę kondensator C2 to przy zwarciu J3 do masy na wyjściu bramki pojawia się "1". To chyba dobrze.

    A jak by się zachował układ gdyby zlikwidować pętlę zwrotną miedzy bramkami U4-U3 a U5D.12 zewrzeć z U5D.13

    0
  • #14 05 Gru 2006 23:37
    tomgart
    Poziom 25  

    Wtedy kondensator zostanie na chwilkę tytlko "dołączony" do masy, a z tego co pisze w postach na wyjściu tego układu ma być impuls ok 1s. A co sie dziej e jak wyzwalasz J3 z zwartym kondensatorem C2?

    0
  • #15 05 Gru 2006 23:39
    Corvim
    Poziom 11  

    Jeszcze jedno pytanie na dzisiaj. Czy polaryzacja C3 jest dobra ?? Tak mnie naszła wątpliwość.

    0
  • #16 05 Gru 2006 23:42
    tomgart
    Poziom 25  

    Mnie też, spróbuj zamienić

    0
  • #17 05 Gru 2006 23:54
    Corvim
    Poziom 11  

    Dobra robota na dzisiaj. Ten fragment działa. Jeden malutki kondensatorek a tyle zamieszania.
    Już chwile temu mnie naszła taka wątpliwość z tym kondensatorem ale nic nie pisałeś to nie chciałem się wygłupić
    Jutro podlutuje resztę elementów i jak będa jakies problemy to Cię pomęcze znowu ;)

    Dzięki wielkie za pomoc !!

    0
  • #18 06 Gru 2006 00:11
    tomgart
    Poziom 25  

    Ale na schemacie głównym (tym w *.pdf) nie ma podanej polaryzacji - powinien być zastosowany wg. mnie jakiś "suchy" tzn bez polaryzacji. Tę polaryzację dodał Dzik31 an swoim rysunku. Może u niego też dlatego nie chciało działać?

    0
  • #19 06 Gru 2006 08:59
    Corvim
    Poziom 11  

    Nie. W tym zestawie który sciągnałem z elektrody jest rysunek płytki i layout elementów i tam też jest tak błędnie zaznaczona polaryzacja.


    Czyli wygląda na to że w układzie: "Sterownik bramy" z działu "Dla Domu" jest błąd !!!!!

    0
  • #20 06 Gru 2006 10:10
    tomgart
    Poziom 25  

    A to tego schematu nie znam, tylko te co zamieścił Dzik 31

    0
  • #21 06 Gru 2006 18:54
    Corvim
    Poziom 11  

    Witam,

    Dzisiaj walki cd. Tak jak się spodziwałem - dalsze problemy. Wlutowałem reszte elementów i mam chyba problem z układami T1 i T2

    Dla pewności wylutowałem D3 i D4

    Po podłączeniu zasilania U5.4 i U5.3 są w stanie niskim ale przekazniki mimoto lekko stukają ( nie mają wystarczającej siły więc się nie załączaja) w momencie jak na U5.4 i U5.3 pojawia się stan wysoki przekaźniki załączają się i juz nie wracają nawet jak na U5.4 i U5.3 wraca stan niski.

    Jak rozwiązać problem ?? ograniczyć prąd bazy tranzystorów, ?? A może zmienić tranzystory ?? A może wstawić rezystor w szereg z uzwojeniem przekaźnika ??

    A może wogóle coś innego ??

    0
  • #22 07 Gru 2006 09:46
    tomgart
    Poziom 25  

    Nic mi nie przychodzi do głowy w tej chwili - układ sterowania przekaźnikami jest rzecz biorąc - "klasyczny".
    Spróbuj je wysterować bezpośrednio napięciem zasilania, oczywiście przez rezystory R10 i R11.
    A jak zachowują się przekaźniki gdy nie ma włożonego w ogóle układu U5.4 i U5.3 ?

    0
  • #23 07 Gru 2006 16:19
    dziki31
    Poziom 12  

    Witam
    Nie było mnie dość długo więc nie mogłem śledzić tematu. Powiem jakie ja mam problemy z tym układem, Więc nie wlutowałem przekażników jedynie za pomocą ledów spradzałem stan wyjść. I wszystko ładnie pieknie a minąłem układ czasowy 1s ( nie dałem mu rady) i tak
    po zwarciu wejścia przerzutnik przełączał się to tak jak powinno być...
    ale zdarzało się że przerzutnik nie chciał się przełączyć... lub po jednym zwarciu wejścia przełączał się i zaraz wracał do poprzedniego stanu bez ponownego zwierania wejścia... Nie wiem co mogło być tego powodem. Corvin ty nie masz takiego problemu ??

    0
  • #24 07 Gru 2006 18:40
    Corvim
    Poziom 11  

    Witam,

    Ja uruchomiłem to ustrojstwo wczoraj i chodzi nawet ładnie. Teraz musze tylko kupić trafo i zająć się mechaniką.

    Na rysunku ze sposobem wlutowania elementów jest kilka błędów.
    1) Kondensator (C3) w układzie czasowym 1s ma źle oznaczoną polaryzację. Wystarczy zamienic polaryzacje.
    2) Tranzystory T1 i T2 mają pomylony emiter z kolektorem. Najlepsze ze wczoraj szukałem na sieci i znalazłem do tego tranzystora sprzeczne oznaczenia tzn. pomylony E i C
    3) układu przeciążeniowego nawet nie uruchamiam bo się boje :). wylutowałem wzmacniacz i nóżkę 6 zwarłem do masy.

    0
  • #25 07 Gru 2006 19:10
    dziki31
    Poziom 12  

    czyli za każdym razem przy zwarciu wejścia do masy przekażnik przełącza się w odpowiednie położenie. Nie ma takich przypadków żeby nie chciał się przełączyć lub przełączał się i zaraz wracał ??

    Dodano po 1 [minuty]:

    nie zmieniałeś żadnych wartości elementów

    0
  • #26 07 Gru 2006 19:23
    Corvim
    Poziom 11  

    Nie. Raczej nie zauwazyłem. Przekazniki działają bezproblemowo.

    Nie wiem jak sterujesz układem ale jeśli robisz to za pomocą drucika i zwierasz do masy nóżki układu to raczej nie jest najlepsza metoda. Wlutuj sobie jakiś mikroswitch.

    Ja nauczony negatywnymi doświadczeniami montuje układ po kolei. Zaczynam od elementów związanych z zasilaniem. I sprawdzam. Jak wszystko w porządku to staram się montowac ( w miarę mozliwosci) grupy elementów i sprawdzam ich działanie. W ten sposób łatwiej znaleść problem. Jesli masz problem ze sterowaniem przekaźnikami to wylutuj tranzystory. Może też źle wlutowałeś.


    Jedna mysl która mi sie jeszcze nasuwa to ewentualny problem po zanikach napięcia.

    Po podłączeniu zasilania stan na wyjściu Q jest przypadkowy. Kondensatory C4 i C5 powodują że w stanie ustalonym układ nie ma informacji o otwartej lub zamkniętej bramie. Czyli układ może próbować otworzyć lub zamknąć brame pomimo ze jest otwarta lub zamknięta a z krańcówek nie będzie sygnału RESET. Pewnie również takiemu zachowaniu przeiwdziałać miał układ prezciążeniowy. Może jednak go uruchomie.

    Musze tylko kupić potencjometr. Ale to dopiero w weekend.

    0
  • #28 07 Gru 2006 21:07
    Corvim
    Poziom 11  

    Czy masz pewność że drucik przykładasz tylko raz ?? że nie zadrga Ci ręka i nie dotchniesz dwa razy ?? Już to przerabiałem.

    Co do układu zdalnego serowania. Całkiem go olałem. Sam gość napisał że kości trzeba jakoś kalibrować w serwisie czy coś takiego. Więc znając moje możliwości :D odrazu sobie go odpuściłem. Zresztą na alegro za pare groszy kupisz KIT do montażu albo za 100 zł cały gotowy zmontowany układ o zasięgu 100m, dwa obwody i dwa piloty, do którego za same części w detalu dałbyś pewnie z 60 zł.

    Za to mysle o jakims sposobie sterowania w razie braku zasilania. Akumulator+inteligentne ładowanie+czujnik zaniku napięcia. Mam już plan. Może się uda.

    0
  • #29 07 Gru 2006 21:33
    dziki31
    Poziom 12  

    hm.. ze schematu widać że jedynie trzeba odpowiednio połączyć (tz tak samo w pilocie i sterowniku wejścia kodujące koder i dekoder). Nie wydaje mi się że trzeba coś robić w serwisie z tymi ukłądami. To są hybrydy gotowe do wmontowania nie ma tam żadnych regulacji. ale to jeszcze do spradzenia. Na razie jetstem napawany optymizmem i idę kończyć ten wynalazek. Pozdrawiam

    0
  • #30 07 Gru 2006 21:38
    Corvim
    Poziom 11  

    Działaj. Jak zmontujesz i bedzie działało to napisz coś. W każdej chwili mogę kupić i wlutować te części.

    Powodzenia.

    0