Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B X1.6XEL - usterka komputera silnika HELP!!

adysz 26 Oct 2006 20:03 5522 9
    adysz
    Level 11  
    Na wstepie jako nowy user witam serdecznie wszystkich Użytkowników Elektrody. Zdecydowalem sie zarejestrowac bo mam powazny problem - moze pomozecie.

OTÓŻ :

Auto : Opel Vectra B ,grudzien 2000
    Silnik : X16XEL

Usterka:

Auto nie chce zapalic na gorącym silniku - sprawdzilem - brak iskryna wszystkich swiecach

Na zimno jest super - auto pali od 1 kopa

Ustalilem ze najprawdopodobniej jest to wina komputera sterujacego - sprawdzilem inny moduł DIS i jest to samo

Samochód po odpaleniu i w czasie jazdy nie sprawia zadnych problemow poza zapalaniem checka po paru kilometrach jazdy ( gdy sie rozgrzeje )

odczytalem bledy, w kolejnosci wystapienia :

0400-Uszkodzenie zaworu EGR
    1405 - Bledny odczyt EGR
    1605 - uszkodzenie ECU - KOMPUTER
    0130 - Lambda s- sygnal poza zakresem - pojawil sie raz i keidys - nie ma znaczenia w sprawie ( tak sadze )

-wymienilem zawor EGR na nowy orygnal - problem pozostal ( nikla szansa ze to tego wina ale chcialem sprobowac )

-Bylem na TECHu w Oplu - w czasie wystapienia problemu z odpaleniem na TECHu 1 blad w kolejnosci to 1605

Facet powiedzial ze komputer uszkodzony i jak uslyszalem cennik to usiadlem

STAD MOJE PYTANIE :

czy jest szansa naprawic to samemu?
    co posprawdzac w komputerze i jak?
    a moze mozecie polecic kogos kto zna sie na tych sterownikach a jest sumienny i niedrogi?
    a moze jakies schematy?
    jaki element kompa moze dawac taki efekt????

watpie zeby komputer padl calkiem - auto raz odpalone jezdzi super , nie gasnie, nie szarpie itp AŻ DO momentu zgaszenia silnika - sprawa ma ewidetnie zwiazek z temperatura

WIELKIE DZIEKI ZA WSZYSTKIE RADY !!!!
    leinadzs
    Level 27  
    Na początek posprawdzaj połączenia (może coś nie styka), ale taką usterke ciężko wykryć kiedy raz jest a raz nie ma
    +/-
    Level 12  
    1 z ASO daj Sobie spokój
    2 czyjnik wałka
    3 zawór EGR można zaślepić i sprawdzić czy odpala.
    adysz
    Level 11  
    - ASO tylko do diagnozy, zreszta potwierdzili i moja diagnoze
    -zawor egr zaslepiony i wsadzony nowy, na kablach - BEZ ZMIAN - to samo
    -usterka na goraco wystepuje praktycznie zawsze
    -bledu czujnika walka nie pokazuje
    -iskry brak wogole

-a jak z naprawa takiego kompa? elektronik jest w stanie to sprawdzic?
    szczegolnie ze problem jest na goraco tylko...
    -jak go wymontowac?
    -w piasecznie za diagnoze krzycza defaultowo 250zl + naprawa od 800- kupa kasy - nie stac mnie :(
    +/-
    Level 12  
    Miałem podobne przypadki z Techem, tyle,że diagnozowałem sam. pokazuje całą masę błędów. od przepływki do sondy. Prawie zawsze uwalony był czujnik koszt ok 150 zł. Za komp zapłacisz tylesamo poszukaj na giełdach . Naprawde nie ma sensu naprawiać. Czujnik awaryjnie można oszykać . Daje on tylko sygnały do kompa. Polecam inny warsztat i diagnozę lub podmianę czujnika.
    adysz
    Level 11  
    czujnik wału??? ma ktos moze jakiegos manuala jak to rozebrac ???
    Anonymous
    Anonymous  
    adysz
    Level 11  
    nie czujnik :)

jak sie do niego dostac...

ale Panowie...

nikt nie ma jakiejs instrukcji serwisowej czy cos do takiego ukladu komputera???

moze chociaz polecicie mi kogos co normalna kase bierze za to w warszawie lub okolicach...
    elektronika5
    Level 15  
    Dla mnie 250 + 800 zł. to jest normalna kasa dla kogoś kto ma na utrzymaniu firmę,płaci ZUS,podatki itp.
    Może znajdzie się jakiś pasjonat co zrobi to taniej.
    Poszukaj.

Pozdrawiam
    Tomasz Piotrowski
    apcgassystem
    Level 16  
    No tak... Te 250 gosc bierze za zdiagnozowanie usterki a 800 za naprawe sterownika. Jesli chcesz szukaj...
    Pozdr.