Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Merc w210e td webasto. Nie włącza się pompa paliwa.

miet147 27 Oct 2006 21:50 8075 12
    miet147
    Level 12  
    W moim w210 też nie włącza się pompa paliwa webasta.Reszta jest ok.bezpiezcnik ok.niewiem skąd jest zasilana ani który przekażnik ją włącza.Niemogę znależć schematu do tej wersji 2,9TD.Proszę o poradę.
    lgy1
    Level 21  
    Webasto wodne czy powietrzne? Jakieś dane z czytać z tabliczki znamionowej ogrzewacza proszę.
    miet147
    Level 12  
    Dziękuję za zainteresowanie,ale w najbliższym czasie nie mogę tego zrobić gdyż dostęp do tego jest dość czasochłonny.Jest to webasto wodne.Podgrzewa obieg wodny silnika.Wyłącza sie przy 65 stopniach.Wg.mnie przyczyna będzie w sterowaniu samej pompy paliwa.Przy teście z komputera wszystko działa tylko pompa paliwa nie dostaje napięcia.Schemat elektryki w210E 2,9TD rozwiązał by mój problem.
    autoelektryk
    Level 17  
    witam

ogrzewanie to prawdopodobnie thermo top z/c
    a pompka paliwa jest sterowana bezposrednio ze sterownika umieszczonego na piecu

schemat chyba nic ci tu nie da tylko diagnoza
    miet147
    Level 12  
    Myślę że na schemacie mógłbym prześledzić jak jest zasilana pompa paliwa i stwierdzić jakie ogniwo zawodzi.Jest ktoś na elektrodzie kto oferowł się komuś wkliknąć schematy ale jakoś nie odpowiada na moje monity.Być może popełniam jakiś błąd w sposobie porozumienia się z nim.Dzięki za cierpliwość w drążeniu tematu.
    lgy1
    Level 21  
    Jeśli jest to thermo top to mam w pracy rozpiskę tego systemu ostatnio robiłem takie coś , nie dostawał sygnału zapłonu była uszkodzona ścieżka w sterowniku ,po pewnej partyzantce system odpalił klient zadowolony , ale też uszkodzona świeca żarowa spowoduje brak reakcji tego pieca
    miet147
    Level 12  
    z testu komputerowego wychodi że wszystko jest dobre.Czy sterownik o którym piszesz to nie moduł silnikowy?Jeżeli nie,to gdzie jest umieszczony ten o którym piszesz? Możliwe że u mnie też będzie wygrzana lub zoksydowana jakaś ścieżka.Potym jak w sygnałach dzwiękowyćh przewody miedziane połaczyli z aluminiowymi wyprowadzeniami a w zespołach tylnych świateł żrobili stalowe ścieżki i kontakty z żarówkami to już nic nie jest w stanie mnie zdziwić.Poprostu mercedes zszedł na psy oględnie mówiąc.Nic mi nie doradzisz w aspekcie schematów.
    lgy1
    Level 21  
    Tochę może namieszałem to co robiłem to Air Top webasto powietrzne a sterownik znajduje sie w piecu ,podobnie sterownik w piecu ma zainstalowany ogrzewacz Eberspacher też wodny więc może tutaj jest podobnie . Nie jestem pewien czy test który wykonałeś miał w swoim zakresie sprawdzenie ogrzewacza i czy on się komunikuje ze sterownikiem silnika .Po prostu nie znam tego merca nie mam też niestety schematów do niego .Ale tutaj przez analogię dam Ci schemat Air Top może Cię na coś naprowadzi .
    Powodzenia
    Merc w210e td webasto. Nie włącza się pompa paliwa.
    autoelektryk
    Level 17  
    witam

przerabiałem cos podobnego ale nie do konca
    ogrzewanie to kompakt sterownik ma na sobie

moduły wyniesione to pompka i nastawnik

piec demontujemy z kanału od spodu po demontarzu sajlentów mostkujemy na czas naprawy obieg wodny chyba 15mm

w piec wchodzikostka i w niej mozesz skontrolowac peryferia a na piecu masz pod deklem masz kostki z swiecy pompki obiegowej czujnikow temper

webasto nie ma chyba blokady startu po kilku nieudan odpaleniachh sprawdz wg diagramu jezeli nie uruchamia sie element testow na starcie pompka sztyft zarowy pompke obiegowa

po demontarzu piec podłacz od góry w komorze silnika do prób

podaj emaila to przesle ci pdf do tego ogrxewania instr warsztat plus schematy tylko nie wiem czy zdaze bo wyjezdzam do rodziny

pozdrawiam
    miet147
    Level 12  
    Dzięki za schemat i uwagi.Dopiero teraz mogłem tu zajżeć.Gdy tylko zweryfikuję go z rzeczywistością odezwe się.e-mail:miet147@tlen.pl Jeszcze raz dzięki.
  • Helpful post
    marnight
    Level 1  
    Witam ...

Myślę, że najlepiej sprawdzić pompkę na krótko, tzn. podpiąć minus do akumulatora a plusem taktować i wtedy będzie jasne czy to wina pompy czy agregatu.
    W mercedesach często stosowany był agregat
    DBW 46 ale też Thermo Top C/Z .
    Chętnie służę pomocą mam dostęp do wszystkich materiałów WEBASTO także do instrukcji montażowej danego modelu, jak i schematów elektrycznych wszystkich urządzeń.

Pozdrawiam:
    marnight
    gatom
    Level 2  
    Witam! Mam podobny problem z MB W210 i jeżeli nie sprawiło by to kłopotu to też prosiłbym o schematy do webasto termo top z/c-d. Z góry wielkie dzięki.

Dodano po 1 [minuty]:

Mój adres to gatom(malpa)o2.pl
    miet147
    Level 12  
    https://obrazki.elektroda.pl/95_1162237555.gif
    To jest adres stronki ze schematem jaki otrzymałem.Zgadza się ze stanem faktycznym.U mnie zaoksydowane było złącze zasilające i musiałem wymienić jeden pin,który zasila pompę paliwa.Niestety nie sprawdzilem jeszcze czy naprawa odniosła skutek bo najpierw trzeba wykasować pamięć diagnostyczną komputera,który w tej chwili blokuje działanie tego urz.Na to nie miałem na razie czasu.

Dodano po 13 [minuty]:

Napisz czy znalazłeś coś konkretnego a jeżeli zadziała ,to czy jest zadowalający efekt dogrzewania silnika.Pozdrawiam.