Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z falownikiem iG5

provayder 28 Oct 2006 16:53 2159 5
    provayder
    Level 12  
    Witam

Mam problem z falownikiem LG serii iG5. Po uruchomieniu po kilkunastu sekundach falownik wyswietla błąd HW. Postępując wg instrukcji (func + up + up + up) falownik stwierdza uszkodzenie wentylatora (FAN). I teraz pytanie: czy ktoś miał podobną usterkę i może powiedzieć jaka była przyczyna??? Dodam, że wentylator w falowniku pracuje.

pozdrawiam
    provayder
    provayder
    Level 12  
    atlantel wrote:
    Witam!
    Wygląda jednak, że to wentylator do wymiany, jak długi okres czasu był eksploatowany ten falownik? Według mnie powoduje przeciążenie układu.
    Pozdrawiam

Falownik pracował ok. pół roku.
    jurek siedlecki
    Level 11  
    Miałem ten sam problem.Falownik pracował w zadymionym środowisku,konieczna była wymiana wentylatora i załozenie filtra.
    Los_sandalos
    Level 27  
    Prawdopodobnie wentylator jest podobny do stosowanych w komputerach - zwrotnie (3 żyłą) podaje impulsy w takt swoich obrotów, przez co falownik zna jego obroty. Albo się uszkodził (miejmy nadzieję wentylator) albo brud na tyle go hamuje, że obroty spadły poniżej dopuszczalnych.
    provayder
    Level 12  
    Los_sandalos wrote:
    Prawdopodobnie wentylator jest podobny do stosowanych w komputerach - zwrotnie (3 żyłą) podaje impulsy w takt swoich obrotów, przez co falownik zna jego obroty. Albo się uszkodził (miejmy nadzieję wentylator) albo brud na tyle go hamuje, że obroty spadły poniżej dopuszczalnych.

Wentylator ma tylko zasilanie. Nie ma żadnej kontroli obrotów. Jest natomiast jakaś kontrola poboru prądu przez wentylator, bo po odpięciu go z płytki, falownik od razu stwierdzał błąd HW. Prawdopodobną przyczyną tego błędu była praca falownika w mocna wilgotnym środowisku, także na płycie został taki biały nalot. Po wymyciu płyty problem zniknął.