Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie kamerą w ruchu obrotowym. Sterowanie silnikiem krokowym.

Tajoka 28 Oct 2006 19:40 5649 13
Computer Controls
    Tajoka
    Level 20  
    Witam. Przeszukując forum nie udało mi się znaleźć odpowiediz na moje pytanie. Jeżeli ktoś co podobnego zauważył na forum to proszę o link. Od razu mówie, że dział ten jest mi obcy. Zajmuję się głównie Audio i elektroniką "pokazową" (tesla, maglev, coil gun itp. itd.). Przedstawie mój problem. Jestem odpowiedzialny za część techniczną ekipy filmowej moich kumpli. Z czasem gdy filmy stają się coraz bardziej zaawansowane potrzeba nowych urządzeń, efektów. Reżyser wpadł na pomysł sterwania kamery w ruchu obrotowym, czyli zmiana kąta w płaszczyźnie poziomej, ma to służyć możliwości zastosowania jekiegoś tricku (nie wiem dokłądnie bo się nie znam). Muszę sie uporać ze zrobieniem prostego, w miarę małego urządzenia, które by kierowało pracą silnika krokowego. Miałby on poruszać sie z regulowaną, stałą prędkością wykonując obrót o określony kąt. Nie chodzi mi tutaj o kąty typu 75stopni 24minuty 15sekund, tylko powiedzmy zakres od 20stopni-120stopni z krokiem co 10stopni. Sterowanie, najlepiej gdyby odbywało się bez użycia kompa, ale gdyby było to konieczne to jest dostępny laptop. Proszę Szanownych Kolegów o jakiekolwiek rady. Dziękuję!!
  • Computer Controls
  • Helpful post
    chszanek
    Level 13  
    Witam.
    Ten wątek powinien CI pomóc. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610720.html.
    Ewentualnie mógłbyś wykorzystać silnik prądu stałego(najłatwiej zdobyć) i mostek "h" ze sterowaniem PDM (na prostym uP da się to bez większego wysiłku zrobić np ATmega8 (kosztuje 5zł :) )).

POZDRAWIAM
  • Helpful post
    bogdan_p
    Level 39  
    masz przyklejony temat o silnikach krokowych zapoznaj się z nim
    uzyskanie bezpośrednio z osi silnika takiego zakresu będzie trudne , dobrze było by zastosować przekładnie 10 : 1 liczy 360 ° to 10 obrotów silnika przy takim układzie nie będzie problemu z sterowaniem , jeżeli układ ma być dokładny to warto zastosować również enkoder
    przemyśl sobie najpierw część mechaniczną oraz czy serwo nie było by lepszym rozwiązaniem
    Tajoka
    Level 20  
    Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Co nieco już wiem. Jak narazie posaidam tylko silniczki z napędu dyskietek. Silnik sterujący czytnikiem ma czery wyprowadzenia. Jak dobrze przeczytałem w jednym z tematów jest to bipolarny, czyli trochę trudniejszy w sterowaniu. Jakie silniczku (najlepiej unipolarne) można znaleźć w sprzęcie komputerowym. Czy w każdym napędzie dyskietek 5,25 cala znajduje się silnik unipolarny?
    Czy Kolega chszanek mógłby rozwinąć swój pomysł ze zwykłym silnikiem (jak już mówiłem nie jestem obiegany w tej dziedzinie), czy byłaby możliwość na tyle "precyzyjnego" sterowania tym?
  • Computer Controls
    pukury
    Level 35  
    witam !! jest kwestia wagi ( masy ) kamery . czy to ma być mała kamerka od netu , czy normalna kamera ( do 3 Kg ) . silniczek od flopa może nie ruszyć ( trzeba by sprawdzić ) . myślę że aby otrzymać to ci Ci potrzeba musisz mieć układ który poda Ci na sterownik silnika określoną ilość impulsów w ( kąt obrotu ) w określonym czasie ( prędkość obrotu ) . jeżeli na silniku DC to znowu albo regulowane krańcówki ( prostrze ) , albo enkodery /licznik/itp ( serwo - bardziej złożone ) - kąt obrotu , i regulacja napięcia - prędkość . robię coś podobnego - lecz do przesuwu liniowego . pozdrawiam !!
    bogdan_p
    Level 39  
    pukury dokładnie wyjaśnił o możliwościach sterowania , nie napisałeś jednej rzeczy ma to być prosty układ tylko do obrotu kamerą na zasadzie obrót w prawa , obrót w lewo czy układ w którym masz podane położenie głowicy i podajesz kąt obrotu + /-
    w pierwszym przypadku sterownie jest dość proste , w drugim wymaga enkodera położenia i odpowiednio napisanego programu w uC
    na temat mostków H jest sporo na forum wpisz to słowo w szukaj , najprościej to układ elektroniczny pozwalający na zmianę kierunku obrotu silnika DC tzn podanie sygnału na jedno z wejść powoduje obrót w lewo lub prawo
    dość proste rozwiązania dla silników unipolarnych masz tu http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2745.pdf
    http://www.hobby-elec.org/e_step.htm
    silniki masz w drukarkach , skanerach , , ploterach oraz dość tanio na Allegro
  • Helpful post
    pukury
    Level 35  
    witam !! w najprostrzym sposobem można by to zrobić na zasadzie takiej - generator podaje określoną ilość impusów-( np 100000 ) co przekłada się na ilość kroków silnika co z kolei daje żądany kąt obrotu . jak pisze Kol. nie jest specjalnie doświadczonym elektronikiem więc enkodery/serwa/itp mogą sprawić niejaki problem . pozdrawiam !!
    Tajoka
    Level 20  
    Co do kamery, jest to cyfrówka sony. Jej waga tak na oko to 800g, więc nie jest za wiele. Sterowanie musi być w miarę proste i najlepiej zasilanie z baterii. Położenie kamery nie musi być dokładnie kontrolowane, chodzi o to by zrobiła odpowiedni kąt, bez jakich kolwiek przerw, przyspieszeń itp. Zainteresował mnie pomysł z silnikiem prądu stałego i sterowaniem ATmega8, który podpowiedział Kol. chszanek. Poczytam jeszcze trochę na ten temat o zdecyduję się. Muszę jeszcze dowiedzieć się od reżysera, czy ma być to stała prędkość, czy trzeba ją regulować. Jeżeli ta pierwsza sytuacja, to czy możliwe byłoby (coś jak proponuje pokury) sterowanie jednym mikrokontrolerem? Miałby on po prostu załadowany cykl pracy polegający na nie zmiennym podawaniu stanów 1 i 0 na odpowiednie końcówki (oczywiście jeszcze jakieś mosfety) z odpowiednią częstotliwością w ściśle określonym czasie(co odpowiadało by kątowi).
  • Helpful post
    pukury
    Level 35  
    witam !! tu jest link do prostego sterownika silników krokowych ( takich jak od stacji flop ) . http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html . . trzeba by go oczywiście nieco przerobić . po generatorze ( na 555 ) musiałbyś mieć układ który przepuści żądaną ilość impulsów - step - i układ do zmiany kierunku - dir - , co można by robić ręcznie . w sumie dość prosty układ i do zasilania z bateri . co do mikrokontrolerów głosu nie zabieram - jestem z tego tematu słaby . ale myślę że prościej zrobić taki układ niż pisać program ( a układ i tak trzeba zrobić ) . pozdrawiam !!
    Tajoka
    Level 20  
    Rzeczywiście układ dość prosty. Dzięki. Ale jeszcze gdyby się ktoś wypowiedział na temat sterowania przez mikrokontroler.
    bogdan_p
    Level 39  
    Quote:
    Sterowanie musi być w miarę proste i najlepiej zasilanie z baterii.

podałem Ci dwa proste układy na uC w drugim masz możliwość regulacji prędkości , a o zasilaniu bateryjnym to zapomnij chyba masz sklep z nimi
    dla masy ok 1000g bez względu na zastosowany silnik DC , krokowy trzeba dostarczyć odpowiedniej energii
    jeżeli chcesz coś naprawdę prostego to zastosuj silnik DC z wbudowaną przekładnią do sterownia wystarczą proste przełączniki i 2 krańcówki do ograniczenia kata obrotu
    najpierw zbuduj część mechaniczną a elektronikę zawsze da się dopasować odwrotnie jest dużo trudniej
    pukury
    Level 35  
    witam !! pewnie - jeżeli nie jest potrzebna zbyt wielka dokładność to wystarczy coś na krztałt silnika od wycieraczek plus krańcówki ( regulowane )plus regulator napięcia . pozdrawiam !!
    Tajoka
    Level 20  
    Macie racje, drodzy Koledzy. Chyba za bardzo się uwziołem na te silniki krokowe, można to zrealizować w dużo prostszy sposób. Ale mimo wszystko dziękuję za pomoc. Muszę trochę podziałć a dopiero później jak coś nie wyjdzie to pytać :cry:. Dzięki jeszcze raz, jak coś zmajstruje to dam znać. Pozdrawiam!!
  • Helpful post
    chszanek
    Level 13  
    Witam.
    Ja bym nawet5 pominą czujniki krańcowe bo można przecież pociąć film programem czyli nawet jak kamera wykona 360 stopni obrotu to nie ma problemu:) (przynajmniej tak mi się wydaję a sam kręciłem już parę filmów:] ). Co do sterowania mikrokontrolerem to ja bym widział to w taki sposób:
    - do uK np: ATMEGA8 podłączyć do jednego z przetworników AC potencjometr którym będziemy regulować prędkość obrotową naszego układziku
    - znaleźć jakiś silnik(kolega zaproponował silnik od wycieraczek od malucha - wyśmienity pomysł bo on nawet ma przekładnię w sobie )
    - i podłączyć do małego aku 12V(nawet takiego motorowego) w układzie jak na schemacie
    - i wykorzystać część kodu do generacji PWM (examples\demo\demo.c z WinAVR) dodając kod do obsługi przetwornika AC(jest tego pełno w sieci)

CAŁOŚĆ będzie prosta i moim zdaniem funkcjonalna.

POZDRAWIAM