Witam. Przeszukując forum nie udało mi się znaleźć odpowiediz na moje pytanie. Jeżeli ktoś co podobnego zauważył na forum to proszę o link. Od razu mówie, że dział ten jest mi obcy. Zajmuję się głównie Audio i elektroniką "pokazową" (tesla, maglev, coil gun itp. itd.). Przedstawie mój problem. Jestem odpowiedzialny za część techniczną ekipy filmowej moich kumpli. Z czasem gdy filmy stają się coraz bardziej zaawansowane potrzeba nowych urządzeń, efektów. Reżyser wpadł na pomysł sterwania kamery w ruchu obrotowym, czyli zmiana kąta w płaszczyźnie poziomej, ma to służyć możliwości zastosowania jekiegoś tricku (nie wiem dokłądnie bo się nie znam). Muszę sie uporać ze zrobieniem prostego, w miarę małego urządzenia, które by kierowało pracą silnika krokowego. Miałby on poruszać sie z regulowaną, stałą prędkością wykonując obrót o określony kąt. Nie chodzi mi tutaj o kąty typu 75stopni 24minuty 15sekund, tylko powiedzmy zakres od 20stopni-120stopni z krokiem co 10stopni. Sterowanie, najlepiej gdyby odbywało się bez użycia kompa, ale gdyby było to konieczne to jest dostępny laptop. Proszę Szanownych Kolegów o jakiekolwiek rady. Dziękuję!!