Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KV-X2931D, Sony, obraz rozciągnięty, poziomy pasek u góry

janek-007 28 Paź 2006 23:41 1347 14
  • #1 28 Paź 2006 23:41
    janek-007
    Poziom 10  

    Witam! Mam następujący problem z obrazem: u góry ekranu znajduje się pasek o szer. ok. 8cm, na którym znajdują się linie: 2 niebieskie, 2 czerwone, 2 zielone. Reszta ekranu jest ciemniejszego odcienia z widocznymi białymi, cienkimi liniami. Obraz jest rociągnięty - postacie są wydłużone. Wszystkie regulacje działają. Płytę sprawdziłem pod kątem zimnych lutów. Zaznaczam, że nie jestem zawodowcem jeżeli chodzi o TV. Może ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać ten problem. Proszę o bardziej sprecyzowane porady i z góry dziękuję.

    0 14
  • #2 29 Paź 2006 00:16
    Janusz
    Poziom 26  

    Wymień 3 elka w pionie, popraw luty na TDA i po sprawie.

    0
  • #3 29 Paź 2006 03:32
    SONIAK12
    Poziom 23  

    Witam
    Tak dokładniej opisze - wymień 680uF i 2 sztuki po 100uF przy układzie odchylania pionowego, za 680uF możesz śmiało włożyć 1000uF/35V
    Pozdrawiam Soniak

    0
  • #4 29 Paź 2006 07:06
    hefid
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV

    0
  • #5 29 Paź 2006 08:16
    janek-007
    Poziom 10  

    Elki wymienione ,za 680 uF włożony 1000uF.Luty na TDA poprawione,nic się nie zmieniło.

    0
  • #6 29 Paź 2006 08:30
    bzikk
    Poziom 32  

    Mama nadzieje że podstawiałeś nowe elektrolity. Jeżeli efekt nie ustąpił podstawił bym samego TDA

    0
  • #7 29 Paź 2006 15:25
    Janusz
    Poziom 26  

    Rezystory w zasilaniu TDA

    0
  • Pomocny post
    #8 29 Paź 2006 15:41
    mirex
    Poziom 43  

    Jakie napięcie zasilania +B i pionu?
    Przelutuj dokładnie złącze modułu J na płycie i na samym module /to ten pionowy zaraz od tyłu, z euro/. Uważaj na zwarcia.
    Czy regulacja potencjometrem Vsize, Vcenter działa?

    0
  • #9 29 Paź 2006 17:43
    janek-007
    Poziom 10  

    Napięcie zmierzone ,prawidłowe (27V).Złącza modułu J i płyty przelutowane.Regulacja Vsize i Vcenter działa .Za pomocą tych montarzówek obraz da się ustawic tak, że problem pasa i linii znika.Co mam robić ,czy te nowe ustawienia zostawić ?Jeżeli tak i to definitywnie załatwia problem ,proszę mi wytłumaczyć jak doszło do rozregulowania pionu.Wcześniej usunąłem w nim około 100 zimnych lutów,wymieniłem elki w przetwornicy i odchylaniu .

    0
  • #10 29 Paź 2006 17:59
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  

    Jeśli już pion wyregulowany to weż tytułem próby wymień ten 1000uF na nowy 680uF i zobaczysz czy jest różnica?

    0
  • #11 03 Lis 2006 23:02
    janek-007
    Poziom 10  

    Wszystko już wyregulowałem. Obraz jak żyleta. Bardzo dziękuję. Denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz: kiedy telewizor pracuje słychać szarpane piszczenie przetwornicy w okolicy Q804 lub Q805. Czy to jest normalny objaw??? Jeżeli nie, to czy ktoś mógłby mi pomóc????? Z góry dziękuję.

    0
  • #12 03 Lis 2006 23:30
    mirex
    Poziom 43  

    Te tranzystory to poziom a nie przetwornica.
    Jesli faktycznie w tych okolicach piszczy to posprawdzaj wszystkie elementy indukcyjne /L806, L801 itd/ poprzez np. dociskanie. Popraw luty na trafie, szczególnie to boczne. Wciśnij przewód WN wgłąb trafa.

    0
  • #13 04 Lis 2006 12:51
    janek-007
    Poziom 10  

    Sprawdziłem już luty i te elementy. Jest jakaś reakcja kiedy dociskam L805 - zmienia się ton pisku. Element wylutowałem, sprawdziłem, wlutowałem spowrotem, ale dalej piszczy. Ten pisk jest szarpany, raz głośniej raz ciszej. Poradźcie co robić, bo nie mam na to żadnego pomysłu.

    0
  • #14 04 Lis 2006 17:44
    mirex
    Poziom 43  

    Najlepiej by było podstawić L805 z innej płyty, w której nie piszczy, ale takiej możliwości pewno nie masz.
    Podstaw dla świętego spokoju C812.
    Aby zlikwidować, a przynajmniej zminimalizować piszczenie, możesz wymoczyć ta cewkę w gorącym lakierze bezbarwnym. Chodzi o to, aby lakier dostał się we wszystkie zakamarki uzwojenia i rdzenia. Czasami pomaga.
    Jeśli się zdecydujesz to nie gotuj tego lakieru na gazie!!!

    0
  • #15 05 Lis 2006 11:24
    janek-007
    Poziom 10  

    Wymiana tego kondensatora nic nie dała. Znalazłem jednak podobny element L805 w odbiorniku LG, ale ma on cieńszy drut. Czy można spróbować go podmienić czy polakierować oryginał????

    0