Witam wszystkich serdecznie. Ponieważ tradycyjny odsysacz stanowi odwieczny problem dla elektroników, postanowiłem zrealizować pomysł, który zrodził się w mojej głowie nie dawno. Polega on na skonstruowaniu odsysacza elektrycznego, który działałby na zasadzie dużej strzykawki. Tak naprawdę to zacząłem już konstrukcję takiego urządzenia. Ale okazało się, że rura PCV nie jest wymiarowa z obu stron, tzn. średnica po obu stronach nie jest taka sama i tłok w jej wnętrzu przesuwający się traci na szczelności. Dlatego obecnie jestem na etapie poszukiwania stalowej rury o średnicy 45mm i długości 200 mm. Zasada działania jest prosta. Tłok jak wstrzykawce jest naciągany przez zespół przekładni z silnikiem, która zamienia ruch obrotowy na posuwisty. W rurze powstaje podciśnienie. Wlot powietrza sterowany jest zaworem elektromagnetycznym sterowanym napięciem. Jego otwarcie spowoduje gwałtowne zassanie powietrza z zewnątrz i wessanie roztopionej cyny, która po drodze osadziłaby się w specjalnym zbiorniczku. Warunkiem musi być bardzo szczelny układ: cylinder z tłokiem. Co myślicie o moim projekcie. Czy ktoś z Was coś takiego już kiedyś wykonywał. Czy ma to jakieś szanse powodzenia. Proszę o zainteresowanie sie tym tematem i jakieś sugestie. Do chwili obecnej przeglądając posty nie natknąłem sie na taką konstrukcję. Być może, że dlatego że to może nie działać jak z góry założyłem. Pozdrawiam wszystkich i proszę o podjęcie dyskusji na podany temat. Z góry dziękuję.