Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5412 - potrzebny schemat lub lista zamienników

roofy_1 29 Oct 2006 13:42 3531 12
NDN
    roofy_1
    Level 17  
    Witam!!
    Czy ktoś posiada schemat serwisowy ewenualnie listę zamienników do alternatywnej wersji płytki sterującej na koncówkach mocy. Ja mam tą weresję z jednym BD 140 ale chciałbym ją przerobić na wersję podaną na schemacie; co o tym sądzicie? Czy tak można? co jest lepsze?
    Pozdr.
  • NDN
    DamianRTV
    Level 27  
    niebardzo rozumiem - brakuje elementow czy moze zamiast BD140 sa SG340 to to samo
    Anonymous
    Anonymous  
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    możesz spokojnie przebudowac na wersje z 2 bd140.. tylko zwróć uwagę na WSZYSTKIE elemęty..

możesz zrobić płytke Excraya.. to cały nowy wzmacniacz..juz bardziej estradówka..

możesz tez zrobić moda od PeterMana albo Trabiego..
  • NDN
    roofy_1
    Level 17  
    Witam!!!
    przepraszam za tak późną odpowiedź ale nie mam bezpośrednio dostępu do netu:(
    Raczej chodzi mi o to że mam stwiony na płytce jeden bd 140 a chyba powinny być dwa (zgodnie ze schematem) poza tym zdaje się że oryginalenie została wstawiona elka 47µ a na schemacie jest 22µ w pozycji C604...i stąd to pytanie :))
    Pozdr. i prosze o szybką odp
    Anonymous
    Anonymous  
    DamianRTV
    Level 27  
    popieram s_z_a_m_a_n !!! masz racje jak gra to nic lepiej nie krecic - a mialem tego przyklad wzm. ws 315 - prosze bardzo na schemacie tez mam inaczej wlasnie ta sama pojemnosc zamiast 22 uF to wlozylem 47 tak jak na schemacie w reg.pradu spoczynkowego jest tam w tych okolicach taki i grzal mi sie wzmachol bo cos tam mu nie pasowalo - ! to sa juz fabrycznie ustawione elementy mierzone nie tylko na oscyloskopach -

jak to ktos kiedys na forum napisal po co proscic kolo np. w rowerze? po to by byl kwadrat ? i jak pojedziemy :)

potem musialem wymienic z powrotem i i tak juz tak nie grz jak kiedys wiec po mojej przerobce wymienilem na zestaw jabel- wzm 100w na 2n3055 i trafok i kondziole i mostek tez tylko mi zostal eqalizer z niego i loud he he bo zdu...m koncowke - jedynie co mozna tam pozamieniac to tranzystorki na BD911 912 jak sie spala POWODZENIA
    bc108
    Level 17  
    a ja napisze tylko od siebie ze ostatnio nabylem caly zestaw lacznie z magnetofonem i cd i wykonalem modyfikacje wedlug PeterMana i naprawde goraca polecem ta modyfikacje 5412 gra teraz cieplo i milo (mieki bas klarowny sopran )
    oraz wymienilem wszystkie elktrolity w nim
    ps pozdrowienia dla PeterMana : )
    Artur k.
    Admin of Audio group
    DamianRTV wrote:
    jedynie co mozna tam pozamieniac to tranzystorki na BD911 912 jak sie spala POWODZENIA

Nie można !!
    Tranzystory w radmorze BD649/BD650 to są darlingtony !! i nie można ich zastąpić "zwykłymi" tranzystorami BD911/BD912

Pozdrawiam
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    on mówił o WS 315 .. :)
    DamianRTV
    Level 27  
    o o chyba ktoś nie doczytał he he :) no ale nie ważne człowiek jest osobą mylną ...
    do meritum sprawy ;)
    te jedynie można zamienić na jakieś BDX
    a te BD911/912 to są odpowiednikami BDP285/6 lub 2N6498/91
  • Helpful post
    polakk
    Level 18  
    roofy_1 wrote:
    Witam!!!
    przepraszam za tak późną odpowiedź ale nie mam bezpośrednio dostępu do netu:(
    Raczej chodzi mi o to że mam stwiony na płytce jeden bd 140 a chyba powinny być dwa (zgodnie ze schematem) poza tym zdaje się że oryginalenie została wstawiona elka 47µ a na schemacie jest 22µ w pozycji C604...i stąd to pytanie :))
    Pozdr. i prosze o szybką odp

Były conajmniej 3 wersje płytek sterowania, z czego 2 schematy sa dostępne na elektrodzie.I jedna z różnic to wlaśnie C604- nie mozesz go ot tak sobie wymienić, bez pozostałych cześci.\Najlepiej zmodyfikuj go wg. projektu PeterMana, tam jest dokładna rozpiska wszystkich elementów płytek sterowania w bezsprzecznie najlepszej ich wersji- po kompletnej modyfikacji końcówki, sterowania nią i przedwzmacniacza- dzwięk 5412-stki zmienia się naprawdę nie do poznania.

PS. PeterMan, po tym jak paru majacych zbyt wysokie mniemanie o sobie userów zmieszało go z blotem przyczyniajac się przy tym do zamkniecia kultowego wręcz wątku o radmorach, przestał się udzielać na forum, jego projekt w najnowszej wersji jest dostępny tutaj:
    http://multiplex.republika.pl/index5412.html
    roofy_1
    Level 17  
    @polakk
    Dzięki serdeczna dokładnioe o to mi chodziło!!!
    Oczywiście teraz będę zmieniał tylko zgodnie z tymi wytycznymi