Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Generator na AD9833 lub MAX038 - który lepszy?

Pawel1812 30 Oct 2006 17:28 9553 13
    Pawel1812
    Level 26  
    Witam.
    Zamierzam zbudować generator ok 10Mhz. Znalazłem kilka schematów, jednak zauważyłem, że przebiegi na AD9833 przy wyższych częstotliwościach są nieciekawe https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic425236.html
    Chciałem w związku z tym zapytać, który generator polecicie, pomijając cenę, dostępność i trudność montażu (na allegro jest przejściówka do AD9833)?
    markosik20
    Level 33  
    Ja zrobiłem na MAX038 generator sterowany uP. Do około 500Khz piękne wszystkie przebiegi (regulacja wypełnienia i częstotliwości). Przy 1Mhz tylko sinus i trójkąt. przy 5Mhz sinus a powyżej to juz nic :). Tylko ja potrzebowałem tylko do 1Mhz a przy 10Mhz to pewnie juz trzeba zwracac uwagę na wszystko (płytka, elementy RC itd.). Ten Ad9833 to może być całkiem dobry układ.
    2345
    Level 13  
    MAX038 - to przestarzaly uklad, wycofany z produkcji, ktorego nie warto stosowac.

Jednak jezeli zamierzasz go uzyc, to kup przynajmiej dwa - bo jezeli jakims cudem ci sie spali, to nie kupisz zamiennika.

Poza tym ma duzo zalet. Np regulacja jest analogowa i zewnetrzna.
    Generator oscyluje w ukladzie z zewnetrznym kondensatorem i jest zewnetrzna regulacja czestotliwosci i dlugosci cyklu pracy.
    Jest co prawda koniecznosc eliminacji dryftu poprzez zastosowanie dwoch wzmacniaczy operacyjnych - ale to drobiazg. Chyba, ze nie zalezy ci na dryfcie i wsadzisz tam potencjometry?

Ten drugi uklad - AD9833 - to bedziesz mial problem, bo on jest sterowany cyfrowo. Proste to nie bedzie. Uklad jest swietny, precyzyjny - ale na co Ci taki klopot?

Sa tez inne uklady. Np. ICL8038 albo EXAR XR-8038A, XR-2206

Uklady analogowe (MAX038, XR-2206) pozwalaja na regulacje duty cycle, czyli dlugosci czasu narastania impulsu.
    Wspomniane powyzej cyfrowe uklady tej opcji nie maja.
    bartek_1
    Level 11  
    Genarator na Ad9833 powyżej 6 MHz ma już zniekształcony sygnał, proponuje zastosować ad9835, ale on ma 16 nóżek, choć rozstaw jest ciut większy 0.65mm, dla ad9833 0.5mm. Podobno AD9833 można przetaktować przez wymianę generatora kwarcowego i sygnały są lepsze. Max038 przy 10MHz będzie pracował OK. I nie martw się dostępnością, max jest zawsze na allegro po ok 30 zł
    Jeśli poradzisz sobie ze sterowaniem cyfrowym - wybierz ad9835, jeśli nie - maxa. Pozdrawiam
    Matizz
    Level 18  
    adam-k wrote:
    Temat trochę już leży ale patrz tu:
    http://www.microsyl.com/fgenerator/fgenerator.html

witam

chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z szanownych kolegów zbudował ten projekt generatora DDS

przymierzam sie do wykonania go ale brakuje mi kilku informacji.
    ps. macie może jakiś sprawdzony, i w miare prosty generator DDS o podobnych parametrach?
    pozdrawiam
    Matizz
    User removed account
    User removed account  
    Matizz
    Level 18  
    andre1979 wrote:
    Ja właśnie wykonałem DDS-a na AD9851 , sterowanie chwilowo oryginalnym oprogramowaniem na PC z strony producenta . Pozostaje mi jeszcze filtr wyjściowy , ale to już nie problem .

dziękuje za odpowiedź,
    widziałem kilka projektów sterowanych z komputra,
    ale mnie interesuje autonomiczna jednostka, będziesz przerabiał swój projekt na samodzielną jednostkę?

z pisaniem prostych programów jakoś sobie radzę ale sterowanie DDS mnie przerasta narazie dlatego szukam gotowego projektu.
    me_super
    Level 29  
    Matizz wrote:

chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z szanownych kolegów zbudował ten projekt generatora DDS

Zrobiłem na AD9835, sterowanie attiny + wyświetlacz LCD. Działa bardzo ładnie.
    User removed account
    User removed account  
    Matizz
    Level 18  
    andre1979 wrote:
    Matizz - Jak najbardziej mój DDS będzie miał swoje niezależne sterowanie poprzez µP , wykonam to według opisu Jarka SP2SWJ http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/INDEX.htm

widziałem ten projekt ale nie znalazłem tam żadniej wzmianki o tym że może generować trójkąt i kwadrat.

me_super wrote:

mógłbyś podać więcej informacji o Twoim projekcie?
    np. jaka jest max częstotliwość?
    jaki jest krok strojenia?
    co możemy otrzymać na wyjściu?

pozdrawiam
    Matizz
    me_super
    Level 29  
    Matizz wrote:

widziałem ten projekt ale nie znalazłem tam żadniej wzmianki o tym że może generować trójkąt i kwadrat.

Bo nie może, w zasadzie generatory wyższych częstości nie mają nic innego niż sinus (bo to nie ma sensu).

me_super wrote:

mógłbyś podać więcej informacji o Twoim projekcie?
    np. jaka jest max częstotliwość?
    jaki jest krok strojenia?
    co możemy otrzymać na wyjściu?
    [/quote]

Maks. częstotliwość zależy od Mclk który może być do 50MHz, krok strojenia to Mclk/2^32 co dla 50MHz daje ok. 0,01Hz. Do 0.1*Mclk na wyjściu jest sinus potem krzywa aproksymowana.
    Matizz
    Level 18  
    me_super wrote:

Bo nie może, w zasadzie generatory wyższych częstości nie mają nic innego niż sinus (bo to nie ma sensu).

dlaczego takie generatory nie mają przebiegu trójkątnego?
    IMHO na nim lepiej widać czy układ wprowadza jakieś zniekształcenia czy nie.

ps. mógłbyś zamieścić schemat i wsad do procka?

Matizz
    elektryk
    Level 42  
    Matizz wrote:
    dlaczego takie generatory nie mają przebiegu trójkątnego?
    Bo widmo sygnału innego niż sinus zawiera wyższe harmoniczne, więc cały tor sygnałowy musiałby mieć wielokrotnie większe pasmo niż maksymalna częstotliwość wyjściowa.