logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie Router ? czy moze cos innego? [wifi w moim domu]

sapas 31 Paź 2006 10:50 2818 19
REKLAMA
  • #1 3171852
    sapas
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    w domu mam laptopa z wifi, pc z ethernetem, psp z wifi....

obecnie laptop nie ma softAP aby w psp byl net Sad

mysle czy nie kupic jakiegos Routerka moze D-Linka lub Linksysa ... nie wiem bo sie nie znam az tak
    ale nurtuje mnie ... pc sciaga caly czas wiec jest podlaczony bezposrednio... ale nie zawsze bedzie tak Smile puki co to jedyny sposob by w laptopi byl net bo PC rozdziela go, niestety psp nie ma internetu bo nie ma AP u mnie.

W oddali jest AP, darmowy... ale.... w laptopie nie moge zamontowac anteny innej niz ta co jest w laptopie Sad na karcie broadCom ... niestety jest to na tyle niewypał ze nie widzi tego AP, zas PSP ( Co mnie totalnie zaszokowalo ) widzi.... kilka razy na pol godziny tamto AP bo sygnal jest na tyle slaby ze Wifi w psp nie widzi go caly czas....

opcja jest taka:
    1) router wifi - kablem do pc , wifi do laptopa i psp
    2) router wifi + antena - podobnie jak wyzej ale moge korzystac z dodatkowego pasma Wink
    3) karta Wifi do PC - zeby dawala net laptopkowi i psp, jednak minus znamy - caly czas musi byc PC włączone a chcialem to zmienic
    4) coś innego ?! ( powiedz mi co ! )
    5) nowa karta wifi do laptopa i ciagniecie w laptopie neta z AP darmowego ale z softAP zeby psp mialo net Wink

ps. tak uparłem się zeby psp mialo net ;P - a kto by nie chcial np. w kilku pisac postów :> hehe... tak wiem uzalezenienie Razz a powaznie to milo by bylo grac sobie z wiara w sieci ;P // tak wiem, student powinien cale zycie sie uczyc Wink
  • REKLAMA
  • #2 3171907
    wmr
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    polecam opcje 1. D-Link 524 i koniec klopotow.
  • #3 3172323
    sapas
    Poziom 12  
    a da się go rozbbudować ? tzn inna antene dać ?

nie lepiej dołożyć troche do linksysa ? czy nie opłaca mi się kombinować z tą otwartą siecią ?
  • REKLAMA
  • #4 3172753
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    sam uzywam d link dl 524 :) i naprawde za tą cene to jest rewelacja,i smiało moge go polcecic kazdemu,co prawda miałem z nim na poczatku problem (wersja amerykanska 11kanałów) ale po zmianie softu tchcneło w niego nowe zycie.
  • #5 3173286
    sapas
    Poziom 12  
    ale czy mozna mu zmienic antene i powiekszyc sygnal ?
    kolega mowi ze na uczelni taki maja i co chwila się zawiesza... wiec ? jak to wyglada ?

mowicie niezawodny.... i wiem ze pewnych zrodel ze psp powinno go widziec ;)
    ale co z ta antena i zwiekszeniem sygnalu ?
  • #6 3173701
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Polecam
    OvisLink WL-5460 APPRO

Ma wszystko co potrzeba, procesor 200 MHz, wysoką moc jak na sprzętowy router (bo 100mW), lepszy niż LinkSys, nie wiesza sie
    a D-linki - bardzo często można trafić na felernego i będzie się wieszał, cudował,
    sklep gdzie masz opis i gdzie możesz go dostać tanio:
    http://tom-net.pl/product_info.php/products_id/10?osCsid=0cf8079ff928dcb497de783142c86248

Oczywiście, antenę możesz podłączyć
  • REKLAMA
  • #7 3174392
    sapas
    Poziom 12  
    no miło.. ale cena jest ponad 2x d-linka :> i wieksza nawet od linksysa ;)

heheh :) widze ze to maly linux :> no słodko.. nawet fajne... tylko nie wiem jak wyglada kompatybilnosc z psp ale chyba powinno byc ok.. a to nie je za duzo prądu jak na router ?

specyfikacje ma bardzo fajne ! :D

edytowane poraz 4: ale skoro jest tam system to czy nie jest on podatniejszy na włamania ?

ale prosze innych o wlasne zdanie tez ;) bo to tylko 1 router wifi :P inne alternatywy tez wchodza w gre.. wiec slucham ! :D
  • #8 3178737
    gothye
    Poziom 33  
    sapas napisał:
    no miło.. ale cena jest ponad 2x d-linka :> i wieksza nawet od linksysa ;)
    :D

prostrze rozwiązanie to stary komputerek z P200Mhz jakas karta na atheros i oprogramowanie IpCop masz tak Ap ze mucha nie siada :) i bedzie wydajnieszy niz oba razem wzięte linksys i D link. faktem jest to ze bedzie troszke miejsca zajmować i prądu wiecej żreć ale np.copaq deskop i max 100W bedzie mu wystarczacc z zasialacza

koszt troszke mniej jak D link

pozdrawiam
  • #9 3179475
    sapas
    Poziom 12  
    hmmm... kompa 333MHz mam jako serwer ;P tzn mialem :> ale wlasnie o to chodzi zebym mogl odciazyc troche rachunek ;P hehehe

dlink kosztuje 109 zl;> jakby co :P hehe ale to pewnie wiecie..
  • REKLAMA
  • #10 3179531
    gothye
    Poziom 33  
    pewnie mówisz o dl 514 ,jedengo miałem a drugi był u kolegi często mu sie zawiesza,a swojego spienieże niedługo bo serwerek działa wyśmienicie jesli chodzi o zasięg (ok70m w bloku) i bardzo stabilny :):)
  • #11 3179957
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    DI-5x4 nie wytrzymuję intensywnego ruchu w dużych sieciach lub korzystania z p2p, do normalnych domowych zastosowań dorze się nadają (4-5 kompóterów, poczta i www).
  • #12 3182302
    sapas
    Poziom 12  
    a co z innym fw ? podobno jak sie go zainstaluje.. jakis koreański czy coś to już lepiej ...

ale dziękuje za ważne info ;)

a linksys nie pamietam jaki.. ale byl taki chyba albo do 200zl albo troche 230zl ?

warto ? i chcialbym moc kontrolowac sygnal.... i moc rozbudowac go o antene... i wlasnie...

Czy "mój" AP ma mozliwosc polaczenia się z hot spotem darmowym ?
    tzn czy moze robic jako odbiornik sieci a nie tylko jako nadajnik ? tfuuu.. czy moze po prostu posredniczyc w przekazywaniu sygnalu ktorego moj laptop nie widzi ?
  • #13 3182622
    tzok
    Routery z AP w większości mają AP po stronie LAN, czyli nie mogą "odbierać internetu" przez WiFi. Są routery, takie jak np. BlackBox, które mają możliwość pracy WiFi jako AP lub jako AP-Client ale nie jednocześnie. Jeśli chcesz odbierać sygnał WiFi, wprowadzać go na router i przekazywać do swoich komputerów przez WiFi potrzebujesz AP proacującego jako AP-Client oraz routera z AP, czyli dwóch urządzeń.
  • #14 3187593
    sapas
    Poziom 12  
    a co powiecie o Linksys WRT54GR-EU
  • #16 3189673
    sapas
    Poziom 12  
    ~350zl ... a co poleciesz w tym przedziale cenowym ?
  • #17 3189729
    tzok
    W tym przedziale to jeden z lepszych routerów ale na potrzeby domowe może kupić dużo tańszy, np. BlachBox (choć nigdy go nie miałem).
  • #18 3190154
    sapas
    Poziom 12  
    ojjj.. 200zl tak jakoś a wyglada jak .... :P to juz wole tego tanszego linksysa :P ale nadal mysle o tym wlasnie za 350zl ... hmmm.... a czy w linksysach da sie zmienic moc sygnalu anteny ? bo nie chce zeby sasiedzi ;P mieli net odemnie
  • #19 3192001
    charwer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Nie jestem pewien ale w sieciach wi-fi da się założyć hasło dostępu do sieci. Nie wiem w jaki sposób i jak. Wiem tyle, że kiedyś ktoś mi mówił... Głowy nie dam, a jeżeli chodzi o zabawę z regulacją mocy anteny to nie polecam, bo najprawdopodobniej jest to kwestia regulacji sprzętowej a ingerencja w elektronike bez podstawowej wiedzy może zaboleć.
  • #20 3193161
    sapas
    Poziom 12  
    hasło można i to nie problem ( ominąć je ) ;)
    ale d-link ma opcje w konfiguracji jaką ma mieć moc anteny więc pytam o linksysa ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku dostępu do internetu na PSP i laptopie w domu, gdzie PC jest podłączony kablem Ethernet i pełni rolę źródła internetu. Laptop nie obsługuje softAP, a PSP nie widzi słabego sygnału z odległego darmowego punktu dostępowego. Rozważane są trzy opcje: zakup routera WiFi (np. D-Link lub Linksys) podłączonego kablem do PC, router WiFi z dodatkową anteną dla lepszego zasięgu, lub karta WiFi do PC. Polecano D-Link DL-524 jako tani i stabilny router, choć z możliwością problemów z wersją amerykańską i ograniczeniami antenowymi. Alternatywnie wskazano OvisLink WL-5460 APPRO z mocnym procesorem i wysoką mocą nadajnika (100mW), który pozwala na podłączenie anteny zewnętrznej, ale jest droższy. Wspomniano też o wykorzystaniu starego komputera z kartą Atheros i oprogramowaniem IPCop jako wydajnego punktu dostępowego. Omówiono kwestie techniczne dotyczące możliwości zmiany anteny i regulacji mocy sygnału w routerach, a także funkcjonalności routerów w kontekście odbioru sygnału WiFi (AP-Client) i przekazywania go dalej. Linksys WRT54GR-EU oceniono jako dobry, ale drogi router. Poruszono też temat zabezpieczeń sieci WiFi, w tym ustawiania haseł i ich potencjalnego omijania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA