Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault thalia 1.4 RT rok prod. 2001

cemek 31 Oct 2006 16:04 5289 5
    cemek
    Level 2  
    Witam, Mam thalie 1.4 rt z silnikiem 8 zaworowym. Przebieg 190000. Od niedawna zaczęły się problemy. Komputer sygnalizuje błąd czujnika temperatury. Wymieniony dwa razy jest na pewno ok. Kable sprawdzone i dalej jest problem. Nie bardzo da się jeździć gdyż auto po zapaleniu i przejechaniu kilkuset metrów gaśnie przy wytracaniu prędkości bądź przy zatrzymaniu się np na światłach i tak do momentu aż silnik nabierze odpowiedniej temperatury. Proszę o pomoc.
    tzok
    Moderator of Cars
    Na pewno wymieniałeś właściwy czujnik temperatury? Zazwyczaj jest ich kilka, m. in. od wentylatora chłodnicy, od temperatury wody, od temperatury powietrza, od temperatury oleju, czasem też jest osobny czujnik temp. wody dla potrzeb ECU a osobny od wskaźnika na desce.
    cemek
    Level 2  
    Co prawda wymieniali mi to w warsztacie ale powiedzieli że komputer zgłasza problem tego czujnika który został wymieniony.
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Dołączę się z prośbą o rozwiązanie tematu zwłaszcza, że mam ten sam problem.
    Dodam jeszcze, że jak silnik ma ok 20 stopni to ciężko go bez dodania gazu zapalić.
    Pozdrawiam.
    manieek
    Level 14  
    uwazam ze jednak sie pomylili chłopcy z warsztatu, tylko nie wiadomo czy wymieniają nie ten czujnik, czy może mają jakies "dziwne" urządzenie do diagnostyki i pokazuje im bzdury...

przede wszystkim to co opisujeszz nie pasuje mi na uszkodzony czujnik temperatury, stawiałbym na: uszkodzony regulator wolnych obrotów, bądź słaba kompresja na którymś cylindrze, ale de facto powodów moze byc jeszcze więcej...
    milejow
    Level 43  
    Tam jest tylko jeden czujnik

Dodano po 1 [minuty]:

Regulowales zawory czy od nowego nie tykane?