Jakie największe napięcia wykorzystuje człowiek w praktyce? Jakie napięcia są w elektrowniach? Czy są wykorzystywane GV?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:
ajkie najwieksze napiecia wykorzystuje czlowiek w praktyce?
Quote:
Jakie napiecia sa w elektrowniach?
kazek39 wrote:Mnie na kursie mówili że 220kV to jeszcze napięcie średnie.Wysokie od 440kV.
Arnold_S. wrote:- i z tego co pamiętam, trzeba je także rozpatrywać w czasie (czyli najpierw brzebija się fragment izolatora, potem następny itd) - tak zresztą "działa piorun".Zjawiska w Technice Wysokich Napięć w przytłaczającej większości nie są liniowe.
Arnold_S. wrote:Oczywiście, że nie są liniowe. Tym nie mniej, jak nawet lokalnie nie dasz ponad 3kV/cm to powietrza, zwłaszcza wilgotnego, nie przebijesz...Te przeliczenia to bzdury.![]()
Zjawiska w Technice Wysokich Napięć w przytłaczającej większości nie są liniowe.
Quote:
Co do napięć i prądów w czasie burzy, poczytaj linki, które podałem wyżej.
krzychol66 wrote:Podesłałeś mi linki o "kompatybilności elektromagnetycznej", a nie o technice wysokich napięć. W dodatku w egzotycznym formacie, nie obsługiwanym przez moją przeglądarkę. Co tam mam przeczytać?
forestx wrote:A tak z ciekawości spytam: co sie robi na końcy linii ( u odbiorcy) z napięciem jednokierunkowym (bo to raczej nie jest stałe) o wartosci 1MV?
Quarz wrote:Linii napowietrznych napięcia przemiennego powyżej 750kV nie buduje się ze względu na znaczne (konieczne) odległości pomiędzy przewodami, oraz ze względu na dużą (procentowo) stratę energii na takich liniach związanych ze zjawiskiem korony (ulotu, lub niepełnego wyładowania).
menek wrote:Wytrzymałość elektryczna powietrza jest jeden rząd wielkości większa niż podana przek kolegę krzychol66 i wynosi około 30 kV/cm w normalnych warunkach.
Arnold_S. wrote:Przecież napisałem wyraźnie, że nie mogę przeczytać z powodu egzotycznego formatu książki. A z abstraktu, który mogę przeczytać, nie wynika, aby była na temat.krzychol66 wrote:Podesłałeś mi linki o "kompatybilności elektromagnetycznej", a nie o technice wysokich napięć. W dodatku w egzotycznym formacie, nie obsługiwanym przez moją przeglądarkę. Co tam mam przeczytać?
Jest tam mowa o wyładowaniach atmosferycznych i napięciach/prądach jakie wtedy występują. Nie pal głupa, że nie zrozumiałeś o co chodzi(co masz przeczytać).![]()
Quote:
DJVU, to format, który dogania PDF(pod względem możliwości i popularności), więc nie jest "egzotyczny".
forestx wrote:Quarz - czyli mam rozumieć, że potrzeba do tego 500 falowników? Oczywiście pytam z ciekawości, bo podobnież kto pije nie błądzi.
forestx wrote:Aha, elektrotechnikę zaliczałem parę lat temu (czyt. naście), czy to jest połączenie kaskadowe, czy szeregowe (w znaczeniu: łączenie czwórników)?