Oblicz rezystancję żarówki o mocy P = 75[W] jeżeli napięcie zasilające tę żarówkę wynosi 120[V] . Ile energii zużyje ta żarówka w ciągu miesiąca jeżeli przeciętny czas jej wykorzystania wynosi 80 godzin .
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereed-ek wrote:Nie znasz podstawowych wzorów:
P=U^2/R; stąd liczysz R;
W=P*t;W->energia;t->czas;W[Wh]->watogodziny;
złoty wrote:Kolego a mógłbyś to zadanie rozwiązać bardzo bym prosił bo ja jestem początkującym i nie wiem ja się za to zabrać te wzory zabardzo mi nie mówią z góry dzięki
złoty wrote:Kolego Arnoldzie ty się tak nie żądź bo że ty umiesz te zadania robić to nie znaczy że każdy ma umieć i pozatym to forum jest po to by się od innych czegoś dowiedzieć a jak tobie coś nie pasi to nikt ci nie kazuje pisać
Dodano po 1 [minuty]:
i pozatym jak by w książce były wzory to bym nie pytał o rozwiązania
złoty wrote:Kolego różnego rodzaju książki lecz najczęśćiej z gazet o elektronice
złoty wrote:Oblicz rezystancję żarówki o mocy P = 75[W] jeżeli napięcie zasilające tę żarówkę wynosi 120[V] . Ile energii zużyje ta żarówka w ciągu miesiąca jeżeli przeciętny czas jej wykorzystania wynosi 80 godzin .
krzychol66 wrote:
[ ... ]
Pozwólcie, że skomplikuję nieco to zadanie:
Oblicz rezystancję żarówki głównego szeregu o mocy Pn = 75[W] i napięciu znamionowym Un=230[V], jeżeli napięcie zasilające tę żarówkę wynosi 120[V] . Ile energii zużyje ta żarówka w ciągu miesiąca jeżeli przeciętny czas jej wykorzystania wynosi 80 godzin
Kto się podejmie ?
eP wrote:Podaj jeszcze Kolego typ zarowki.
krzychol66 wrote:
...
eP wrote:Podaj jeszcze Kolego typ zarowki.
Podałem. Żarówka głównego szeregu 75W/230V.
Czyli włókno wolframowe, gazowana, standardowa bańka, cokół E27
Quarz wrote:Oczywiście. Wszystko ma znaczenie - i temperatura otoczenia i wilgotność (chociaż ta akurat niezbyt duże) i warunki chłodzenia.Witam,
Kolegokrzychol66, wzory wzorami, a rzeczywista charakterystyka prądowo - napięciowa danego egzemplarza żarówki to inna bajka. Wystarczy inna temperatura pomieszczenia i inna wilgotność, by można byłoby (przy odpowiednio czułym instrumentarium) dopatrzeć się zmian w owej charakterystyce.
Quote:Tytułem wyjaśnienia:
Teraz słowo podsumowania; wygonił bym autorów tego typu zadań do czynności zgoła innych, od tych które chcą wykonywać, skoro są to zadania (tak mniemam) ze Szkoły Średniej.
eP wrote:Najpierw podaj z łaski swojej źródło, które pozwala nazwać lampę zbudowaną z diod LED żarówkąkrzychol66 wrote:
Skoro tak twierdzisz Kolego to podaj łaski swojej źródło które wiąże ściśle szereg główny z określonym typem żarnika, medium i rodzajem i wielkością bańki.
Ja znalazłem jedynie iż szereg główny określa jedynie moce zarówek.
Choć oczywiście nie wykluczam tego iż mogę się mylić w tym względzie.
Quote:
Jeżeli szereg główny definiuje powyższe to powinien precyzować również rezystancje termiczne żarnik-bańka, oraz temperaturę robocza żarnika przy napięciu nominalnym. Bez tego trudno by bylo wyliczyć zmianę temperatury żarnika przy zasilaniu niższym napięciem i określić punkt pracy żarówki na jej charakterystyce temperaturowej.
pozdrawiam
krzychol66 wrote:
...
eP wrote:Najpierw podaj z łaski swojej źródło, które pozwala nazwać lampę zbudowaną z diod LED żarówkąkrzychol66 wrote:
Skoro tak twierdzisz Kolego to podaj łaski swojej źródło które wiąże ściśle szereg główny z określonym typem żarnika, medium i rodzajem i wielkością bańki.
Ja znalazłem jedynie iż szereg główny określa jedynie moce zarówek.
Choć oczywiście nie wykluczam tego iż mogę się mylić w tym względzie.![]()
krzychol66 wrote:
A cała reszta jest za Masnym Teresiakiem "Przemiany energii elektrycznej".
Żarówka jako taka jest lampą z żarnikiem. W grę wchodzi tylko żarnik wolframowy (bo np. węglowy skończył się z Edisonem).
Żarówka głównego szeregu ma standardową bańkę, cokół E27 dla mocy ≤ 200W, przeciętną trwałość 1000h przy Un.
Wszystkie żarówki gł. szer. o mocy > 40 W są żarówkami gazowanymi, bo innych się nie produkuje. Próżniowe są wszystkie 25W i część 40 W.
Żarówki o przedłużonej trwałości (do 5000h), o nietypowej bańce (zmniejszona, świecowa, reflektorowa itd.), nietypowym cokole (np. E14), bądź wypełnieniu (halogen) są żarówkami nietypowymi i przy ich charakterystyce podaje się cechę, która różni ich od żarówek głównego szeregu.
krzychol66 wrote:Quote:
Jeżeli szereg główny definiuje powyższe to powinien precyzować również rezystancje termiczne żarnik-bańka, oraz temperaturę robocza żarnika przy napięciu nominalnym. Bez tego trudno by bylo wyliczyć zmianę temperatury żarnika przy zasilaniu niższym napięciem i określić punkt pracy żarówki na jej charakterystyce temperaturowej.
pozdrawiam
Temperatura robocza żarnika wynika pośrednio z trwałości znamionowej żarówki. Która jest podana (1000h).
krzychol66 wrote:[/quote]eP wrote:W dalszym ciągu nie podałeś żadnego źródła Kolego.
Ile razy można podawać?
Masny, Teresiak. Przemiany energii elektrycznej, WNT, Warszawa 1987
Czego chcesz jeszcze?
eP wrote:ps. A tak nawiasem mowiac to moglby Kolega sam rozwiazac postawione przez siebie zadanie dysponujac tak szczegolowymi normami jakie musza spelniac zarowki szeregu glownego zawartymi w tej pozycji.
Obliczenia nie powinny chyba byc bardzo skomplikowane - potrzebne dane mozna chyba odczytac z charakterystyk opublikowanych przez autorow ?
krzychol66 wrote:
...
Podana przez Ciebie jako przykład żarówka E14 60W/230V/1000h będzie dawała na pewno mniejszy strumień świetlny, niż odpowiadająca jej żarówka E27 60W/230V/1000h o standardowej bańce. Dlaczego? Ano, dlatego, że żarówka z cokołem E14 będzie miała mniejszą bańkę, a więc żarnik będzie silniej chłodzony.
eP wrote:
A tego to ja bym nie byl taki pewien.
Na pudelku od tej zarowki mam napisane 660 Lumen 60 Watt
bartek3579 wrote:widze ze temat fajnie sie rozkreca. kolega zloty napisal banalne zadanie z fizyki (ja takie mialem w 2 klsie gim jak nie w 1), a wy troszeke zaczynacie je koplikowac
bartek3579 wrote:Niedawno skonczylem gim i wiem ze tam takie zadania dawali i mozna tez zobaczyc po postach zlotego jakie on jeszcze tematy zakladal. Po tym co tam zobaczylem moge wnioskowac tylko ze to sa zadania z gimn. Wiec mu raczej nie chodzi o takie interpretowanie tresci zadania tylko o proszte obliczenia z prawa ohma i wzorow na moc.