Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

termistor - charakterystyka

stomat 02 Nov 2006 20:57 7199 4
    stomat
    Level 37  
    Mam zegar modułowy do sterowania webastem w samochodzie i wyczytałem, że jest tam opcja pomiaru temperatury zewnętrznej po dołączeniu dodatkowego czujnika. Co to może być za czujnik ?
    Dołączyłem sobie na zaciski zegara potencjometr i regulowałem tak, aby termometr wskazał 25 stopni. Potem zmierzyłem rezystancję ustawioną na potencjometrze - było ok. 2,2k. Po ustawieniu na maxa (czyli 4,7k bo taki miałem potencjometr pod reką) wskazało 9 stopni.
    Pytanie jest takie : czy dobrze będzie jak podłącze pierwszy lepszy termistor NTC 2,2k ? Czy też termistory mają różne charakterystyki R=f(t) ? A może to inny element ? Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych kolegów.
    r2d2004
    Level 31  
    ... może spróbuj zastosować czujnik temperatury KTY81-210, który w 25 °C ma 2k rezystancji (zakres zmian rezystancji od 0,98 do 4,28 k). Pozdrawiam
    stomat
    Level 37  
    Nie, nie, rezystancja tego czujnika rośnie wraz ze wzrostem temperatury a w moim termometrze musi być odwrotnie. Przy 9 stopniach 4,7 k a przy 25 stopniach 2,2 k.
    r2d2004
    Level 31  
    Wydaje mi sie, że nie ma co gdybać, wstaw tam termistor NTC i sprawdź jak to będzie działać (najlepiej sprawdzić to w realu). Jeśli chcesz teoretyzować i liczyć, to zobacz np. tu:

http://zefiryn.tme.pl/dok/rozne/640.pdf

... są to dane katalogowe termistorów NTC f-my Philips (typ 640). Są tam stosowne wzory i wszystkie niezbędne dane, żeby policzyć, co się dzieje z takim termistorem. Pozdrawiam
    kw48
    Level 25  
    Kiedyś pomierzyłem dość dokładnie termistor 6,8k i czujnik KTY10. Załączam wykres. Wtedy interesowały mnie temperatury ujemne, więc wykres się kończy na 18° C. Termistory mają charakterystykę nieliniową, więc przy kalibracji termometru trzeba wyznaczyć kilka (jak najwięcej) punktów.