Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy jest jakaś różnica między HR7225 , a HR7214

kamyk29 03 Nov 2006 19:29 1403 3
    kamyk29
    Level 11  
    Witam wszystkich, którzy zmagają się z tematyką napraw TV. Mój problem pojawił się wraz awarią trafopowielacza ( zresztą raz już wymienianego) który pewnego dnia poprostu przestał działać w telewizorze NOKIA 7185 HIFI . Zamiennik, który się popsół posiadał symbole EL 166 . Zaniosłem wiec telewizor do zakładu p.t: Naprawa sprzętu RTV położyłem na stół tv i stary trafopowilacz i poprosiłem o dobranie odpowiedniego trafopowielacza. (dodam tylko, że zaniosłem samą płyte, którą wyjąłem ze względu na nie proporcjonalny ciężar całego tv do mojej wagi ;-) . Pan oświdczył po kilku minutach walki z miernikiem, że to musi być HR7225 po czym dodał,że musi go zamówić.
    Czekałem cierpliwie tydzień . Wróciłem do zakładu a tu niespodzianka bo i trafo powielacz już dojechał i nawet zamontowany na płycie ( o co prosiłem przy wczesniejszej wizycie. Tym razem poprosiłem również o dodatkową usługę , a dokładniej o włożenie płyty głównej do reszty tv. I tu pierwsze rozczarowanie usługami "firmy" . Pan powiedział, że tam tyle kabli i że nic nie zaznaczyłem skąd wyjmowałem i że nie zrobią tego. Pomyślałem , że jeśli udało mi się go rozłożyc to i złożyć się da. Złożyłem. Ale nie odpalił. Myślałem , że żle coś zrobiłem wiec postanowiłem , że zawioze go do renomowanej firmy w bydgoszczy. Po dwóch dniach pan dzwoni do mnie i mówi, że podłączenie tv jest całkowicie poprawne ale TRAFOPOWIELACZ ZOSTAŁŻLE DOBRANY ( dodam,że zapłaciłem za HR7225 90 zł) Awszystkie pozostałe podzespoły działają poprawnie . Dodał również, że trafopowielaczem powinien być HR7214 . Wróciłem wiec do pierwszego zakładu i mówie panu że trafopowielacz został źle dobrany a pan mi na to że HR7225 i HR7214 sąidentyczne i że on już na to nic nie poradzi . Zaproponowałem żeby wziął tv do naprawy i znalazł usterke. Pan odpowiedział że on już nie chce mieć z tym tv nic wspólnego i że trafopowielacz jest dobrze dobrany. I zostałem z popsutym tv z wydanymi 90 zl wyrzuconymi praktycznie w błoto. Czy macie jakiś pomysłna rozwiązanie mojego problemu ? Czy one jednak się czymś różniączy są identyczne? dzieki za wszystkie sugestie i spostrzeżenia.
    euro2L
    Level 41  
    Transformator HR7225 firmy Diemen zastępuje:
    M1005
    M1050
    =============
    Transformator HR7225-03 firmy Diemen zastępuje:
    45150514
    45150524
    //////////////////////////////////////////////////

Dodano po 27 [sekundy]:

Transformator HR7214 firmy Diemen zastępuje:
    M1001
    =============
    Transformator HR7214-03 firmy Diemen zastępuje:
    45150504
    45150521
    //////////////////////////////

Dodano po 38 [sekundy]:

Sciagnij aplikacje i porównaj
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Do twojej Nokii jest HR 7225,tak wynika z HR Book. 7214 tez Nokia ale nie ten model.
    zdzich42
    Level 41  
    Tak to własnie jest jak klient z naprawiającym dzielą odpowiedzialność za dzieło. Jaki wniosek? Z butami do szewca z koszulą do krawca ale całą nie bez rękawów. Ja bym nie przyjął fragmentu TV No bo jak sprawdzić czy po wymianie nie ma jakichś innych uszkodzeń czy napiecie żarzenia poprawne wymiary obrazu napięcie itd. Kompletne amatorstwo...