Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam schematu monitora wiatraka w PC

ogor_89 04 Nov 2006 15:32 903 3
    ogor_89
    Level 13  
    Wentylatory do 'pieca' mają trzeci, żółty przewód. Służy on, z tego co się dowiedziałem, do monitorowania szybkości obrotowej wiatraka. Szukam schematu prostego urządzenia pokazującego tą właśnie szybkość za pomocą np. 5 LED-ów. Fajnie by było gdyby schemat uwzględniał jeszcze potencjometr do regulacji obrotów.
    Colina2
    Level 16  
    Po co ci to?? Nie lepiej ściągnąć programik taki jak np AIDA32 gdzie możesz sprawdzić jaką ma prędkość wentylatorek?? A jeżeli chcesz poszpanować takimi ledzikami to lepij sobie zrób coś na wyświetlaczyku LCD. Lepiej wygląda :wink: A co do tego potencjometru to sprawa jest bardzo prosta tylko czy warto?? Bo jak np zapomnisz włączyć wentylatorek albo będą za małe obroty to spalisz procka. :?
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
    ogor_89
    Level 13  
    To ma być na Rivę TNT 2. Jeden z pierwszych modeli, jeszcze z chłodzeniem pasywnym. Okazało się jednak, że potrzeba wiatraka. Riva bardzo się nie grzeje, ale jak się ją 'przyciśnie', to pasuje wiatraczek. Nie chcę jednak żeby wiatrak kręcił ile może, bo wtedy go słychać (komp 'otwarty'). Zrobię jeszcze termometr i ręcznie ustawię prędkość wiatraka na stałe, no po drodze będzie jeszcze włącznik z czujnikiem temperatury. Termometr przeżucę potem na procka. Ostatecznie ma być na grafie włącznik i wskaźnik obrotów z potencjometrem, a na procku termometr, i sygnalizator pracy wiatraka, i może jeszcze obrotomierz, ale bez potencjometru. Zastanawiam się jeszcze nad tym, żeby na procku dać termometr i prosty sterownik wiatraka, który po przekroczeniu pewnej temperatury przyspiesza wiatraka.