Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips L6.2 25 cali -dziwny objaw

04 Lis 2006 20:48 1659 9
  • Poziom 19  
    Witam odbiornik trafił do mnie zupełnie martwy po ustaleniu i wymianie 7505 tv ruszył ale w momęcie pojawiania sie jasnych tresci obrazu zanika głos obraz zweża się po około 4cm w pionie i w poziomie i powraca . Napiecie syst.146v cały czs stabilne natomiast +d 160v z trafopo. wynosi 130 i spada do 110v (kondesatory w tej gałęzi wymienione) i pzy tym tykotanie w trafie napiecie na 10 tda8362 7.8v i wydaje sie stabilne czy spróbowac podstawić trafo proszę o pomoc.
  • Poziom 36  
    To raczej zasilacz,sprawdz wszystkie elektrolity i wydolnosc poszczegolnych napiec.Tymczasem.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Najczęsciej powodem są elektrolity 2515, 2423 -wymień bezwzględnie - oraz opory 3514, 3515 - nie mierz, wymień.
    Proponuję poczytać na temat L6 >SZUKAJ> wpisz L6.2 - chyba nie ma juz usterki, która nie była by opisywana.
  • Poziom 22  
    Dwa równoległe rezystorki po 1 om w zasilaczu wymień.
  • Poziom 19  
    Witam rezystorki wymienione oraz wszystkie elektrolity w przetwornicy wraz z sieciowym .Tv 25 cali jakie powinno być napiecie na 6422 czy 160v jak w schemacie czy 130v jak w odbiorniku elekttolityw gałęzi +D wymienione prosze o sugestie.
  • Poziom 14  
    130V jestnapewno za małe.Jeśli napięcie systemowe jest właściwe ,to uszkodzenie jest gdzieś przy trafopowielaczu.A może i sam trafopowielacz
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Witam.
    Około 140V jest na wzmacniaczach wizji. Wszystkie napięcia w Philipsach są, że tak powiem, "umowne".
    Jesli masz schemat, to obok są oscylogramy i napięcia w punktach pomiarowych - i tak L1 /160/ to 140V przy ciemnym ekranie, P8 /+9S/ to w rzeczywistości 10V.
    Napięcie systemowe +150 jest z reguły 2-3V wyższe w 25".
    U ciebie jest 145 - moze jednak masz problem z 6501 lub 3505, 3507, 3510 decydujących o poziomie napięcia wyjściowego. Może 3506?

    Praktyka wskazuje, że we wszystkich przypadkach głupich zachowań tego modelu warto wymienić tranzystory 7501, 7502. Spróbuj też jak jest na innym 7504.
  • Poziom 19  
    Witam tv działa prawidłowo przyczyna całego zamieszania okazał sie 3509 (47k) i jednak przetwornica.Diekuje za pomoc
    Pozgrawiam.
  • Poziom 43  
    Skoro już do niego doszedłeś, to noty producenta zalecają wymianę na 33kΩ. Chodzi właśnie o prąd D6501, a zatem jakość stabilizacji.
    Włożenie zamiast BZX79 zenerki o większej mocy potrafi powodować podobne zjawiska.
  • Poziom 19  
    Witam rezystor zamieniłem tv wygrzewałem 2x8godz jest OK dzięki za pomoc zamykm temat
    Pozdrawiam.