Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

hyundai pony 1300 ccm '91 r

belfer251 06 Nov 2006 01:52 1623 9
    belfer251
    Level 13  
    Witam!

Mam problem ze swoim hyundaiem ponieważ w ogóle nie grzeje. Właczam nawiew i cały czas leci zimne powietrze mimo iż silnik jest dobrze nagrzany. Zeszłej zimy wszystko było ok i grzał pięknie a teraz nie wiem co mu odbiło. Może miał już ktoś taki problem i wie jak go naprawić? Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki. Nadmieniam iż regulator nawiewu jest w porządku.

Pozdrawiam.
    marek1pl
    Level 15  
    Sprawdź czy przewód doprowadzający płyn do nagrzewnicy i odprowadzający są tak samo ciepłe.Może być zatkana nagrzewnica i wtedy przewód odprowadzający płyn będzie dużo chłodniejszy od doprowadzającego.Nagrzewnice często padają
    czapajew
    Level 22  
    Witam
    A czy sprawdzałeś regulację ciepło/zimno czy nie spadła linka. Miałem kiedyś taki sam problem i niby pokrętlo było usawione na max a leciało zimne powietrze.
    Pozdrawiam
    belfer251
    Level 13  
    Witam!

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Linki są w porządku bo sprawdzałem. Mam tylko pytanie: który to jest ten przewód wychodzący z nagrzewnicy? I czy jak "padnie" nagrzewnica jak pisał kolega to już się kwalifikuje ona do wymiany?
    Pozdrawiam.
    marek1pl
    Level 15  
    W ścianę grodziową wchodzą dwa węże jeden tp odpływ a drugi dopływ są grubości mniej więcej kciuka.Czasem jest tak że nagrzewnica się tylko zatka (ale to rzadki przypadek) wtedy należy ją przedmuchać ,dużo częściej jest tak że ją zamuli na amen i jest nie do przetkania.Próbuj przetykać może ci się prawie uda.
    belfer251
    Level 13  
    Rzeczywiście jeden jest gorący a drugi sporo chłodniejszy. Słyszałem o różnych specyfikach czyszczących układ chłodniczy samochodu, może spróbować zastosować jeden z nich?
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    nic nie lej weź nagrzewnicę zmień bo z tymi specyfikami to zawsze tylko problemy po czasie wychodzą (jestem do nich dardzo sceptycznie nastawiony) i pomagają najczęściej w niewielkim stopniu
    marek1pl
    Level 15  
    Nalejesz badziewia i za dwa dni będziesz pisał temat o chłodnicy lub pompie.Wymień nagrzewnice i problem zniknie.
    Powodzenia
    belfer251
    Level 13  
    Ok, to szukam nagrzewnicy. Napiszę co z tego wyszło.

Pozdrawiam.
    belfer251
    Level 13  
    Witam wszystkich zainteresowanych tematem.

Mam już nagrzewnicę. Pojawił sie nowy problem bo nie mam zielonego pojęcia jak dobrać się do starej. Może ktoś wie jak ją wyjąć kosztem jak najmniejszej rozbiórki auta? Bedę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam.