logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy tester banknotów UV wykryje plamy na białej koszulce jak świetlówka freonowa?

osik 07 Lis 2006 10:48 1805 6
REKLAMA
  • #1 3197187
    osik
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Mam pewien problem.
    Moze to wydac sie smieszne ale mam juz dosc kupowania nowych BIAŁYCH ubran,
    przed obawą,ze na imprezie poraz kolejny moja bluzka w świetle freonowych świetlówek ,będzie cala w plamy.
    Wpadlem na pomysl,ze moglbym przed impreza sprawdzic taka bluzke poprostu TESTEREm do banknotów.
    Tylko,ze teraz mam właśnie pytanie czy takie promienie UV z testera wykryją takie plamy jakie wykrywa świetlówka freonowa na dyskotece/pub-ie [chyba dobrze to nazwalem...] ?
  • REKLAMA
  • #2 3198534
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    :) Ale masz "problemy" człowieku... :lol:
    Urzekła mnie Twoja historia.

Może plamy są od tego, że człowiek się poci jak tańczy i się nażre piguł?
  • REKLAMA
  • #3 3198977
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Teoretycznie jest to wykonalne ale może być fatygujące, bo testery raczej dają dość wąski strumień światła a tym masz do sprawdzenia dość dużą powierzchnię :)))

A nie lepiej kupić sobie świetlówkę taką z filtrem wydzielającym ultrafiolet
    [wygląda jak ciemnofioletowa rura - nie radzę stosować tych bez filtra używanych w szpitalach, bo sobie odkazisz (wzrok)]

(można je dostać choć nie łatwo) - zasilanie jak zwykła świetlówka

Da ona więcej światła i da możliwość skontrolować ubiór w czasie realnym i w sposób nieupierdliwy :)))

chodziło ci chyba o światła neonowe, o freonowych nie słyszałem :)
  • #4 3199100
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Wiesz co...ostatnio jak byłem na imprezie to dwóch moich znajomych oczywiście mieli białe koszulki, i w świetle UV mieli takie okrągłe plamy...powiem ze to dosyć komicznie wyglądało ale wiesz od czego to jest? Od dezodorantu ;) poważnie ;) może popsikałes sobie koszulkę dezodorantem, albo jakąś wodą toaletową? :D

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #5 3199264
    osik
    Poziom 14  
    nowik16 napisał:
    Wiesz co...ostatnio jak byłem na imprezie to dwóch moich znajomych oczywiście mieli białe koszulki, i w świetle UV mieli takie okrągłe plamy...powiem ze to dosyć komicznie wyglądało ale wiesz od czego to jest? Od dezodorantu ;) poważnie ;) może popsikałes sobie koszulkę dezodorantem, albo jakąś wodą toaletową? :D

Pozdrawiam :)

no masz racje bo ja mialem w okolicy szyi :| i tez jedynym wyjsciem jest dezodorant

na Allegro znalazlem świetlówki UV za okolo 25 zł .
    Jeszcze jedno pytanie - czy mozna taka swietlowke wlozyc do standardowej OPRAWY ktorą podlączamy pod 230V ?

a tu przyklad:
    http://www.allegro.pl/item138648644_swietlowka_ultrafiolet_uv_60cm_18w_ultraviolet.html
  • #6 3199361
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    To jest najzwyklejsza świetlówka. Ma tylko przesuniętą falę emisji światła, czyli inny luminofor. Jak najbardziej możesz ją włożyć w zwykłą oprawę do świetlówki.
    A skąd ty wziąłeś nazwę "świetlówka freonowa"? Bo freon, to zupełnie coś innego niż UV.
  • REKLAMA
  • #7 3199679
    osik
    Poziom 14  
    Błażej napisał:

A skąd ty wziąłeś nazwę "świetlówka freonowa"? Bo freon, to zupełnie coś innego niż UV.

Polak potrafi :D
    gdzies mi sie o uszy obilo i tak juz do dnia dzisiejszego zostało

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy możliwości wykrywania plam na białych koszulkach za pomocą testera banknotów UV, porównując go do efektu świetlówek UV używanych na imprezach (nazywanych przez autora "świetlówkami freonowymi"). Tester banknotów UV emituje wąski strumień światła, co może utrudniać szybkie i wygodne sprawdzenie całej powierzchni ubrania. Zalecane jest użycie specjalnej świetlówki UV z filtrem, emitującej światło ultrafioletowe, którą można zamontować w standardowej oprawie na 230V. Świetlówki te różnią się luminoforem, co przesuwa długość fali światła na zakres UV. Nazwa "świetlówka freonowa" jest błędna, gdyż freon to inny związek chemiczny, niezwiązany z emisją UV. Plamy widoczne w świetle UV na białych koszulkach często pochodzą od dezodorantów lub perfum, które fluorescencyjnie reagują na promieniowanie UV. Świetlówki UV można kupić m.in. na platformach aukcyjnych, a ich montaż jest prosty dzięki kompatybilności z typowymi oprawami świetlówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA