Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AV->S video i AV - > jack

Marek E30 08 Nov 2006 02:56 5178 9
    Marek E30
    Level 13  
    Cześć,

Zacznę od tego, że moja wiedza jest bardzo mała, minimalna wręcz. Mój problem polega na tym, że chcę zgrać obraz i dźwięk z kamery analogowej do komputera. Wszystko byłoby ok, ale :

1. Kamera posiada wyjścia tylko AV oraz JLIP. Co to JLIP wogóle nie wiem, a większość kart wideo posiada wejścia S video. Potrzebna byłaby więc przejściówka z AV (właściwie to z V ;) ) na S video. Czy takie coś jest możliwe? A może jednak da się jakoś podłączyć to za pomocą zwykłego AV

2. w karcie muzycznej mam wejście jack, kabel AV dołączony do kamery ma z dwóch stron chinche, potrzebna byłaby więc przejściówka z chinch na jack. Dostanę takie coś? ;)

Pozdrawiam,
    Z góry dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość
    ducker1
    Level 25  
    Hmm..
    Masz problem bo S-Video to wyjście a nie wejście i nie ma szans żeby sygnał przez to wpuścić do kompa, według mnie jedyne co ci zostaje to albo kupić panel montowany w kompie za około 100zł i tam masz wszelkie możliwe wejścia jak i wyjścia albo kupić urządzenie które konwertuje sygnał analogowy (chinch) na cyfrowy (usb) tylko ze kosztuje 250-300, kiedyś widziałem to na allegro, jak z tym jest teraz to nie wiem.

Przejściówka jack-rca jest dostępna w każdym sklepie elektronicznym i kosztuje grosze
    GRIN
    Level 30  
    Ja bym proponował kupić kartę TV do PC taką żeby miała też (Video in na chinch) a dzwięk przez przejściówkię z Chinch na mały jack stereo(podłaczyć do karty tv-Audio in)
    ja mam karte dosyć starą ale jarą (LiveViewer na układzie philipsa SAA7134HL i dobrze zgrywa z kamery jak i z Video
    Marek E30
    Level 13  
    Cześć,

Dzięki za odpowiedzi.

Ducker, chodzi Ci o to, że wyjście s video w komputerze jest wyjściem? Bo na kamarze na pewno jest wyjściem no a większość (jak nie wszystkie) nowe karty wideo do komputera jako wejście mają właśnie s video i stąd mój problem.

Grin, a czy ta karta LiveViever ma wejście s video czy av?

Nie orientujecie się jaka karta obecnie w sprzedaży ma wejście av?

Pozdrawiam
    ducker1
    Level 25  
    S-Video może być tylko wyjściem, tam masz 4 piny

1 GND Masa luminancji (Y)
    2 GND Masa chrominancji (C)
    3 Y Sygnał luminancji (Y)
    4 C Sygnał chrominancji (C)

I w żaden sposób nie da się wejścia z tego zrobić

Więc w sumie masz 3 rozwiązania:

1 Jak wspomniał kolega powyżej karta graf z wejściem wideo chinch
    2 Panel z różnymi wejściami
    3 "Przetwornik" chinch-usb
    Marek E30
    Level 13  
    Cześć,

Tutaj jest przykład karty która s video ma jako wej. i wyj.

http://www.chip.pl/archiwum/article_37062.html

A mam jeszcze takie pytanie. Byłem dzisiaj w sklepie z elektroniką i mają tam taki kabel, który z jednej strony ma s video a z drugiej chinch. Czy mogę taki kabel podpiąć w ten sposób, że chinch wepchnę do wyjścia av na kamerze a końcówkę s video do karty?

Czy rozwiązaniem byłoby może zakupienie takiej karty :
    http://allegro.pl/item138970380_najlepsza_karta_telewizyjna_philips_7130_pilot.html
    Posiada ona wejście composite video in, czy to to samo co chinch av?

Pozdrawiam
    Balu
    Level 38  
    @ma_rek
    Odnośnie kabla s-video -> cinch... masz 25% szans, że będzie działać, producenci są na tyle mili, że mają 4 "standardy" złącz S-Video:) I to nie żart. Czasem trzeba wpiąć kondziołka, czasem rezystor między jakieś piny, żeby działało... (oczywiście mówię o przejściówce SV-Out ->composite)

@ducker1
    W karcie miałem 2 złącza. Na pewno S-Video bo używałem obu:)

A w TV fakt, jest S-Video IN:) *przynajmniej w moim*:)

@ma_rek, tak, ta karta jest wyjściem...ale czy nie taniej jakąś używaną kartę TV na saa713x? (ja za moją dałem 40zł ponad rok temu).