logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak kondensator w świetlówce wpływa na oszczędność energii i cos fi?

macko85 08 Lis 2006 20:10 27793 17
REKLAMA
  • #1 3202702
    macko85
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam od dłuższego czasu próbuje znaleźć odpowiedz w internecie co tak właściwie robi kondensator w świetlówce. Wiem, że polepsza cos fi ale co to praktycznie powoduje jak sie to objawia, czytałem ze może wpływać na oszczędność energii, w jaki sposób?? Wiem, że pewno moje pytanie wyda sie niektórym śmieszne i głupie ale może ktoś mi w moich rozterkach pomoże:)
  • REKLAMA
  • #2 3202799
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam
    Włączając kondensator szeregowo w obwód otrzymujemy przesunięcie fazowe. Jeśli mamy np. dwie świetlówki jedna z kondensatorem a jedną bez daje to efekt zmniejszenia częstotliwości pulsacji światła. Wykorzystuje się to np. tam gdzie pracują tokarki, frezarki itd., aby wyeliminować efekt stroboskopowy, bo jeśli wystąpi to zjawisko nie widać czy maszyna pracuje, co jest bardzo niebezpieczne.
    Pozdrawiam.
  • #3 3202846
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Napewno nie zmniejszy rachunku.
  • #4 3203010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3203179
    -Baranek-
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    macko85 napisał:
    Witam od dłuższego czasu próbuje znaleźć odpowiedz w internecie co tak właściwie robi kondensator w świetlówce. Wiem, że polepsza cos fi ale co to praktycznie powoduje jak sie to objawia, czytałem ze może wpływać na oszczędność energii, w jaki sposób?? Wiem, że pewno moje pytanie wyda sie niektórym śmieszne i głupie ale może ktoś mi w moich rozterkach pomoże:)

w twoim przypadku jak masz jedną swietlówkę nie zmieni absolutnie nic
    faktycznie służy do poprawy cos fi
    jeśłi natomiast w dużych zakładach gdzie opraw są dziesiątki lub setki i zakład dodatkowo rozlicza sie z energii biernej to poprawa cosinusa faktycznie wpływa na zmniejszenie rachunków ale w zasadzie tylko za energię bierną
  • REKLAMA
  • #6 3203387
    macko85
    Poziom 12  
    Co do efektu stroboskopowego, spotkałem sie z rozwiązaniem takim że aby go uniknąć łączono po dwie albo trzy świetlówki w sposób taki że każda świetlówka była podłączona do innej fazy prądu trujfazowego. A dlaczego jeżeli mam tylko jedną świetlówke ten kondensator nie zmniejszy pulsowania światła gdy go podłącze, tak jak przedmówcy pisali, to co muszę mieć conajmniej dwie, nie rozumiem:(
  • #7 3204062
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    chodzi o to ,że świetlówka zaświeca się i gaśnie 100 razy na sekundę (częstotliwość sieci x2 - dolna i górna połówka sinusoidy).Jeśli masz więcej świetówek podłączonych do tej samej fazy bez kondensatora (bez przesunięcia fazowego) to wszystkie będą się zapalać i gasnąć w tym samym czasie.Jeśli "zgrać" obroty np. tokarki do tej częstotliwości to w pewnym momencie zauważymy,że tokarka jakby się zatrzymała (zjawisko stroboskopowe), co jest w tym przypadku groźnym zjawiskiem (tokarz,któremu wydaje się,że wrzeciono stoi, łapie klucz i chce uwolnić ze szczęk materiał). Zjawisko stroboskopowe wykorzystuje się np. do pomiaru prędkości obrotowej.
    Przy zwłykłych żarówkach zjawisko to nie zachodzi, z uwagi na bezwładność cieplną włókna.
    Nie myl kondensatora włączonego po stronie wtórnej prostownika z kondensatorem podłączonym w obwód prądu zmiennego z obciążeniem indukcyjnym.
  • REKLAMA
  • #8 3204096
    maxym
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Do Andy 1955

Ten tokarz lub frezer musi być jeszcze głuchy, żeby pchać się z kluczem do wrzeciona!

Pozdrówki.......
  • #9 3204194
    wider
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    maxym, wybierz ty sie na wycieczke do dużego zakładu gdzie na hali pracuje kilkanaście starych obrabiarek i zobaczysz czy jest róznica gdy się jedną wyłączy. Potem włóż stopery i powtórz doświadczenie.
  • #10 3204227
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Ja znalazłem jeszcze jednozastosowanie kondensatora w układzie natychmiastowego zapalania świetlówki.
    Włączone są 4 diody i 4 kondensatory w drabinkę tzw mostek Marksa i zasilają bezpośerdnio elektrody wyładowczae świetlówki. Żarzenie startowe (starter) nie jest konieczne ponieważ mostek ów powiela i prostuje zmienne napięcie zasilania tak, że na elektrodach świetlówki mamy jakieś 400 - 600VDC.
    Przy takim napięciu żadna świetlówka się nie zamigoce....

Tu link dla ciekawych:
    http://www.myzlab.pl/eim/mnoznik/
    Załączniki:
    • Jak kondensator w świetlówce wpływa na oszczędność energii i cos fi? mnoznik.JPG (11.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3204473
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Mariopi napisał:
    to właśnie jego rola jest poprawienie cosinusa fi czyli współczynnika mocy biernej (P=U*I*cosφ). Zmartwienie raczej dla Zakładu Energetycznego i dużych odbiorców energii elektrycznej niż dla przeciętnego normalnego odbiorcy indywidualnego - mocy biernej licznik energii nie liczy tylko pobraną moc czynną.

Ale zdaje się dokładając kondensator przewody będą się mniej grzały- miałoby to znaczenie przy dość mocno obciążonych obwodach. Nie jestem tego pewien, więc w razie co proszę mnie poprawić.
  • #12 3205141
    macko85
    Poziom 12  
    Wiem na czym efekt stroboskopowy polega:) "Nie myl kondensatora włączonego po stronie wtórnej prostownika z kondensatorem podłączonym w obwód prądu zmiennego z obciążeniem indukcyjnym" na czym ta różnica polega i co jedna a co druga konfiguracja powoduje?? No to przez przesuniecie fazowe zmniejszam pulsowanie świetlówki i przez to redukuję efekt stroboskopowy?? A odnośnie uwidzenia takiego pulsowania świetlówki to i tak ludzkie oko takiego migotania nie uwidzi bo oko ludzki ma problemy juz z częstotliwościa 50Hz, co do efektu stroboskopowego to jest możliwe zamrożenie ruchu. Czyli jeżeli założył bym taki kondenasator do świetlówki w piwnicy to zauważył bym jakąś różnice w porównaniu ze świetlówka bez takiej pojemności????
  • #13 3205191
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    Jeśli chodzi o efekt stroboskopowy:
    masz oprawę z 2-ma świetlówkami. Jedna pracuje zgodnie z fazą zasilającą, a druga z przesunięciem fazowym powodowanym przez kondensator. Kiedy 1 nie świeci, to świeci 2-ga i na odwrót, przez co efekt stroboskopowy się zmniejsza.
    Jeśli chodzi o dostrzeganie tętnień. Tętnienia 50Hz nie zobaczysz w sposób bezpośredni, ale pośrednio oko je odbiera. Odczujesz to jako szybkie męczenie się oczu. Poza tym spróbuj w takim oświetleniu szybko ruszyć ręką... Nie zobaczysz płynnego ruchu, tylko kilka obrazów ręki w pewnej odległości od siebie.
  • #14 3205287
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4238
    Kondensator dobiera się tak, by jego reaktancja była dwukrotnie większa od reaktancji dławika,
    oczywiście ma przeciwny znak, więc w sumie wartość reaktancji z kondensatorem jest taka sama,
    jak bez niego - tylko ma przeciwny znak. Dlatego prąd pojedyńczej swietlówki pozostaje taki sam.
    Jak się włączy dwie, jedną z kondensatorem, drugą bez, to prąd wyjdzie mniejszy - przy zasilaniu
    bardzo długimi przewodami może to mieć jakieś znaczenie.

Niemniej jednak głównym powodem jest miganie 100Hz (nie 50Hz) i efekt stroboskopowy.
    Trzy świetlówki zasilane z różnych faz są lepsze, ale dość niewygodne - np. wyłączniki muszą być potrójne.
    Może jak się robi oświetlenie na setki świetlówek, to można sobie na to pozwolić, ale stosowanie zasilania
    trójfazowego do paru świetlówek oświetlających jedno stanowisko pracy mocno podnosi koszty.
    Poza tym - jeśli nie będzie którejś fazy, to wystąpi efekt stroboskopowy, a z kondensatorem nie.
  • #15 3206592
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    [quote _jta_]Niemniej jednak głównym powodem jest miganie 100Hz (nie 50Hz) i efekt stroboskopowy[/quote]

Chyba 100 razy, bo nadal jest 50Hz. Kondensator nie zmienia częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #16 3207052
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Jeśli chodzi o ścisłość to ten układ z myzlaba szybko zabije lampe.
  • #17 3207909
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    wola napisał:
    _jta_ napisał:
    Niemniej jednak głównym powodem jest miganie 100Hz (nie 50Hz) i efekt stroboskopowy

Chyba 100 razy, bo nadal jest 50Hz. Kondensator nie zmienia częstotliwości.

_jta_ ma rację. Miganie 100 razy na sekundę, czyli z częstotliwością 100 Hz.
    50 Hz wydaje się też występować, ale przy uszkodzonych lampach.
  • #18 3208179
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    krzychol66 napisał:

50 Hz wydaje się też występować, ale przy uszkodzonych lampach.

Przyczyną takiego migotania jest składowa stała prądu płynąca przez świetlówkę, co w rezultacie przez jedną połówkę sinusoidy przepływa większy prąd, a prze drugą mniejszy.

Podsumowanie tematu

✨ Kondensator w świetlówce pełni głównie funkcję poprawy współczynnika mocy cos φ poprzez kompensację mocy biernej, co jest istotne zwłaszcza w dużych zakładach przemysłowych rozliczających się z energii biernej. W praktyce dla pojedynczej świetlówki nie wpływa to na zmniejszenie zużycia energii czynnej ani na obniżenie rachunków za prąd. Kondensator powoduje przesunięcie fazowe prądu względem napięcia, co redukuje pulsacje światła i zmniejsza efekt stroboskopowy, szczególnie ważny przy pracy maszyn obrotowych (tokarki, frezarki), gdzie migotanie światła może powodować niebezpieczne złudzenia optyczne. Migotanie świetlówek występuje z częstotliwością około 100 Hz (dwa razy częstotliwość sieci 50 Hz), co jest wyczuwalne przez zmęczenie oczu i może wpływać na percepcję ruchu. W układach zasilania trójfazowego kondensatory mogą być stosowane do przesunięcia fazowego świetlówek podłączonych do różnych faz, co dodatkowo redukuje efekt stroboskopowy. Kondensatory dobiera się tak, aby ich reaktancja kompensowała reaktancję dławika w układzie zapłonowym świetlówki. Istnieją także specjalne układy z kondensatorami i diodami (mostek Marksa) stosowane do natychmiastowego zapalania świetlówek bez startera, jednak takie rozwiązania mogą skracać żywotność lamp. Kondensator może także zmniejszać nagrzewanie przewodów w obwodach silnie obciążonych. Różnica między kondensatorem włączonym po stronie prądu zmiennego a kondensatorem po stronie wtórnej prostownika polega na odmiennej funkcji i wpływie na obwód. W warunkach domowych pojedyncza świetlówka z kondensatorem nie daje zauważalnej różnicy w migotaniu światła ani oszczędnościach energii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA