logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

niesymetryczne obciążenie symetrycznego transformatora

Tomasz_O 21 Lip 2003 16:16 3195 13
  • #1 295030
    Tomasz_O
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

Czy transformator TS 8/39 (-2x7,7V/2x0,6A - uzwojenia wtórne połączone) można obciążyć niesymetrycznie, to znaczy pociągnąć z niego osobno 7,7 V i 15,2 V, byłaby wspólna masa ale dwa niezależne mostki prostownicze i niezależne stabilizatory.

Czy trafo sobie poradzi i czy potem nie bedzie jakichś sprzężen?

Tomek
  • #2 295037
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Można ale jako jednopołówkowe - czyli mostki odpadają.
    Trzeba prostować pojedynczymi diodami np 1N4001
  • #3 295038
    Gorgoroth
    Ocena: 61
    Bedzie dzialac :idea: Ale tak jak mowi Jozef i wtedy na ywjsciu bedziesz miec nizsze napiecia, lepiej wykorzystac cale uzwojenie (srodek zostawic) i dobrac odpowiednie stabilizatory
  • #4 295091
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Jeśli zrobisz tak jak to opisałeś masy obu mostków nie będą wspólne i nie należy ich łączyć :!: .Zrób tak jak radzą koledzy : wyprostuj całe 15,4 V a potem przy pomocy stabilizatorów uzyskaj dwa interesujące cię napięcia.
  • #5 295313
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Ja jednak polemizowałbym z wypowiedziami kolegów. Jeśli połączysz tak jak chcesz będzie działał.
    Jednak są dwa warunki:
    1)pamiętaj że obydwa prądy sumują się w pierwszym uzwojeniu.
    2) wspólna masa, również ale wspólne wyjście trafa.

Jeżeli to jest niemożliwe to jak wytłumaczycie trafo z odczepami podłaczonymi do stabilizatorów 7805, 09 12 15
    Ja mam coś takiego i działa. A poza tym to przeprowadźcie sobie symulację .
  • #6 295322
    jozefg
    To jest trafo TS8 i można pobrać z niego nie więcej jak 8 watów mocy
  • #7 295459
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Acula napisał:
    ...Jeżeli to jest niemożliwe to jak wytłumaczycie trafo z odczepami podłaczonymi do stabilizatorów 7805, 09 12 15
    Ja mam coś takiego i działa. A poza tym to przeprowadźcie sobie symulację .

Czy możliwe jest abyś przesłał schemacik tego zasilacza?
  • #8 295813
    Tomasz_O
    Poziom 11  
    Wiec może jaki transformator bedzie najlepszy, zeby zbudować zasilacz 5 i 15 V (odpowiednio 0,2 i 0,5 A ) - masa musi być wspólna, Do tej pory używałem dwóch osobnych zasilaczy, łaczyłem masy i działało.
  • #9 295860
    jozefg
    A zrób taki zasilacz jak w załączniku :
    Załączniki:
    • niesymetryczne obciążenie symetrycznego transformatora zasilacz 5 i 15V.jpg (55.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 295882
    Tomasz_O
    Poziom 11  
    jozefg napisał:
    A zrób taki zasilacz jak w załączniku :

Głupia sprawa ale nie widze żadnego zalącznika

Tomek.

ps. Zapomnialem napisac ze chodzi mi o najprotszy zasilacz, zadnych tam super parametrów.
  • #11 295890
    Tomasz_O
    Poziom 11  
    Oki, juz mam

Nie bardzo rozumiem jak działa (np. dlaczego środek uzwojenia idzie na "mały" stabilizator) ale dzięki, tak zrobie.

Tomek
  • #12 295892
    jozefg
    A to nie wiem dlaczego?
    Załącznik jest i widzę że go już ktoś ściągał.

Już widzę że jest OK.
  • #13 295923
    Tomasz_O
    Poziom 11  
    Nie wiem czy dobrze rozumiem:

napięcie 12 V jest prostowane mostkiem, natomiast 5 V jest prostowane jednopołówkowo przy użyciu jednej z diód mostka.

Prosze o poprawnienie jeżeli nie mam racji
    Tomek
  • #14 295927
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Stabilizatory można również dublować. Czyli nie trzeba posiadać trafa z odczepem, tylko po stabilizatorze 12V połączyć 5V i otrzymany efekt będzie prawie identyczny jak na załączniku powyżej (oczywiście w tym przypadku stabilizator 12V będzie dodatkowo obciążony 5V ale można stosować stopniowanie tzn. pierwszy stabilizator jest dwu amperowy a drugi jedno)
    Załączniki:
    • niesymetryczne obciążenie symetrycznego transformatora zasilacz.gif (7.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości niesymetrycznego obciążenia transformatora symetrycznego TS 8/39 z uzwojeniami wtórnymi połączonymi (-2x7,7V/2x0,6A). Poruszono kwestię pobierania napięć 7,7 V i 15,2 V osobno, z wspólną masą, ale z dwoma niezależnymi mostkami prostowniczymi i stabilizatorami. Zwrócono uwagę, że można to wykonać, jednak mostki prostownicze nie powinny mieć wspólnych mas, a prądy z obu uzwojeń sumują się w uzwojeniu pierwotnym. Zalecane jest prostowanie całego napięcia 15,4 V i uzyskanie potrzebnych napięć za pomocą stabilizatorów, co pozwala uniknąć problemów ze sprzężeniami. Wskazano, że transformator TS8 ma moc maksymalną około 8 W. Przedstawiono również pomysł zasilacza z dwoma stabilizatorami (np. 7805 i 7815) z wspólną masą, gdzie środek uzwojenia trafia do mniejszego stabilizatora. Omówiono prostowanie jednopołówkowe (pojedynczą diodą) dla niższego napięcia oraz możliwość dublowania stabilizatorów, co pozwala na stopniowanie obciążenia i eliminację konieczności stosowania transformatora z odczepem. Podkreślono, że takie rozwiązania działają praktycznie i są stosowane w prostych zasilaczach niskonapięciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA