logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy możliwy jest bezprzewodowy przekaz energii z fal radiowych?

Matisz5 10 Lis 2006 17:16 11493 62
REKLAMA
  • #31 3307187
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1697
    bartek0703 napisał:
    Witam
    To, że wynalazek nie jest zgodny z zasadami fizyki to nie znaczy,że nie działa - nie jesteśmy w stanie powiedzieć , że znamy wszystkie zasady fizyki. Poza tym w każdej chwili ktoś może znaleść jakieś obejście zasady.

Nikt w to nie wątpi, chodzi o to ze na dzień dzisiejszy jest mozliwe przesyłanie energi na odległość, tylko że sprawność takiego urządzenia jest bardzo mała (max 1%) i w dodatku maleje wraz z odległością (jak nie kwadratem odległości).

Śmiem twierdzić że akurat ta kwestia nie ulegnie zmianie przez najbliższe kilkadziesiąt lat.

A co do wynalazków, to coś ostatnio mi sie obiło o uszy że łańcuch DNA który to niby został rozszyfrowany przez dwóch naukowców z USA, jest bardziej skomplikowany niż im sie wydawało.
    Oczywiście moge sie mylić, bo nie wiem czy dobrze syłyszałem, ale jeśli jednak to co mają oddać nobla ??. Co jest warty taki "prawie działający" wynalazek ?.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #32 3308342
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    to już się raczej nie zmieni bo raczej nie wynajdziemy jakiś nowych mediów przenoszących energię. może ją przenosić materia (fala morska np) lub czysto bezpośrednie fala EM czy inna (akustyczna np) która się do tego w ogóle nie nadaje

prosiłbym o przykład jaki wynalazek jest niezgodny z zasadami fizyki tak z ciekawości.
  • #33 3308459
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Anioły (dość stary wynalazek!) unoszą się swobodnie w powietrzu, choć - gdyby nie działało na nie przyciąganie - powinny ulecieć w przestrzeń, na skutek siły odśrodkowej wywołanej obrotem Ziemi.
    Piekło - też stary wynalazek, jak wiadomo jest tam gorąco, co jest źródłem tego ciepła? Czy gorące piekło promieniuje energię na zewnątrz? Prawo fizyczne (Stephana - Boltzmana) mówi, że promieniować musi! Ponadto: czy piekło się powiększa, czy kurczy? Jeżeli się powieksza, to bez dopływu energii z zewnatrz temperatura jego musi spadać, az do zamarznięcia w poblizu zera absolutnego. Jeżeli temperatura nie spada, to albo piekło się nie powieksza (a więc musi się kurczyć, niedługo już żadna dusza sie tam nie zmieści), albo to co wiemy na temat piekła jest całkowicie niezgodne z prawami fizyki.

A przecież zarówno anioły, jak i piekło istnieją, były wielokrotnie przedstawiane na obrazach, opisywane w Ksiegach, a mnóstwo ludzi podejmuje bardzo zorganizowane (a nawet kosztowne) wysiłki zarówno w celu unikniecia piekła, jak i np. załapania się na koncert chóru aniołów.
  • #34 3319936
    Matisz5
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wedlug mnie technologia ta rozwinie sie i bedzie korzystniejszy przekaz energi. Zawsze z wynalazkami jest tak ze na poczatku wydaje sie niemozliwe, a jednak dziala ;). Przyklad to telewizja :D, jeszcze kilkadziesiat lat temu ludzie mysleli ze to niemozliwe, to tylko fantazja :D, a dzisiaj? To normalne. Tak samo bedzie z przekazem energi.
    A tak wogole: sa juz wynalazki, ktore tez uwazamy za niemozliwe, jednak sa utajnione, gdyz gdyby np. nagle bylby ujawniony komputer wielkosci paznokcia, firmy ktore zajmuja sie komputerami padly by ;]. Dlatego placa odpowiednia kwote aby te wynalazki nie ujrzaly swiatla dziennego. Na tym swiecie sa juz rzeczy, ktore beda uzywane dopiero za kilkadziesiat lat, a mimo to nie uzywamy ich :/

Moje zdanie na temat PERPETUM MOBILE:
    Istnieje!! Gdzie? Wszedzie!
    Przyklad:
    butelka z woda: woda sie porusza- perpetum mobile!
    nawet butelka bez wody to perpetum mobile ;)

Wracamy to przekazu energi:
    Mozna jakos zbudowac samemu takie urzadzenie to przekazu energi? Nie interesuje mnie juz sprawnosc (moze byc nawet 0,01%) wazne zeby byl przekaz- od czegos trzeba zaczac :D
  • #35 3320838
    stormblast
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jerzy Węglorz napisał:
    Anioły (dość stary wynalazek!) unoszą się swobodnie w powietrzu, choć - gdyby nie działało na nie przyciąganie - powinny ulecieć w przestrzeń, na skutek siły odśrodkowej wywołanej obrotem Ziemi.
    Piekło - też stary wynalazek, jak wiadomo jest tam gorąco, co jest źródłem tego ciepła? Czy gorące piekło promieniuje energię na zewnątrz? Prawo fizyczne (Stephana - Boltzmana) mówi, że promieniować musi! Ponadto: czy piekło się powiększa, czy kurczy? Jeżeli się powieksza, to bez dopływu energii z zewnatrz temperatura jego musi spadać, az do zamarznięcia w poblizu zera absolutnego. Jeżeli temperatura nie spada, to albo piekło się nie powieksza (a więc musi się kurczyć, niedługo już żadna dusza sie tam nie zmieści), albo to co wiemy na temat piekła jest całkowicie niezgodne z prawami fizyki.

A przecież zarówno anioły, jak i piekło istnieją, były wielokrotnie przedstawiane na obrazach, opisywane w Ksiegach, a mnóstwo ludzi podejmuje bardzo zorganizowane (a nawet kosztowne) wysiłki zarówno w celu unikniecia piekła, jak i np. załapania się na koncert chóru aniołów.

Co ma piernik do wiatraka, i fizyka do teologii/psychologii? Piekło to według tego co można wyczytać - stan umysłu a nie jakieś miejsce o współrzędnych X, Y, Z w którym panuje temperatura T=666 °C. Jak chcesz zastosować wzory z fizyki skoro tam czas nie istnieje?

Czytał ktoś z was "List zza grobu" ? - zatwierdzona przez kościół relacja dziewczyny która poszła do piekła.
    http://www.krucjata.org.pl/list_01.php3

Można też przejrzeć "wyznania egzorcysty". Napisaną nie przez byle kogo bo przez głównego egzorcysty Rzymu. Też ciekawe relacje jak wygląda piekło od środka.
  • #36 3321503
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Jeżeli siedzisz teraz przed komputerem (jest wieczór), to pewnie gdzieś w poblizu świeci jakas lampa. To jest urządzenie do przekazywania energii. Nie tylko świetlnej, ale też cieplnej (pomacaj, że koło zarówki wszystko jest cieplejsze).
    Można bardzo szybko wykazać, że odbywa się przekaz energii. Problemem jest jej przetwarzanie na formę, której potrzebujesz.
    Popracuj nad tym, żeby energia wypromieniowana przez 100 watową żarówkę dała się przetworzyć na 1W energii elektrycznej w odległości 1m od żarówki. W końcu, dzięki temu wynalazkowi można będzie zaoszczedzić 1 m kabla!
    Masz wszelkie dane ku temu, żeby Ci się udało: masz zapał i nie wierzysz w szkolną fizykę ...
    Kiedyś w LWP (Ludowe Wojsko Polskie) był taki wierszyk: nie matura, lecz chęć szczera zrobi z Ciebie oficera. Pewnie, że dla nobla z fizyki też nie jest potrzebna matura.
  • REKLAMA
  • #37 3321627
    Goral-81
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich.

Ostatniow w PC Format (1/2007) ukazał się malutki artykulik na ten temat. Przekazuje link do źródłaAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #38 3321707
    revolt
    Poziom 34  
    co do butelki wody- jak to woda się sama porusza?
    fluktuacja zachodzi na skutek pobierania energii z otoczenia. umieść tą butelkę w zerze absolutnym i gwarantuję że się przestanie poruszać :)

wg mnie kabelków nigdy nie zastąpimy.
  • #39 3323418
    Matisz5
    Poziom 11  
    revolt napisał:
    co do butelki wody- jak to woda się sama porusza?
    fluktuacja zachodzi na skutek pobierania energii z otoczenia. umieść tą butelkę w zerze absolutnym i gwarantuję że się przestanie poruszać :)

Chodzi o to ze czasteczki wody sie poruszaja.

revolt napisał:
    wg mnie kabelków nigdy nie zastąpimy.

Dlaczego nie? Wiele rzeczy jest takich, ktore kiedys uwazano za niemozliwe. Ja nie mam pojecia jak zastapic kableki, ale mimo tego wierze, ze kiedys beda mniej uzywane.

A co do Twojej wypowiedzi Jerzy Weglorz:
    Dzieki za przyklad dobry :D Tylko teraz problem jak otrzymac energie:
    Wlasciwie to juz zrobilem urzadzenie to przekazu energi bez kabla ;) i dzieki Tobie to sobie uswiadomilem- wykrecilem baterie sloneczna od kalkulatora i w polaczeniu z zarowka jest urzdzenie do przekazu energi, sa duze straty ale dziala.

A tak wogole to jeszcze zastanawiam sie jak mozna pozyskac energie z ciepla, oto link do mojego drugiego tematu, moze kogos zainteresuje. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #40 3323698
    revolt
    Poziom 34  
    Matisz5 napisał:

no mi też o to chodzi. Przecież nie o to, że butelka biega :D
    a poruszają się one tylko i wyłącznie dzięki energii pobieranej z zewnątrz, czyli żadne to perpetum mobile.
  • #41 3324112
    Matisz5
    Poziom 11  
    revolt napisał:
    Matisz5 napisał:

no mi też o to chodzi. Przecież nie o to, że butelka biega :D
    a poruszają się one tylko i wyłącznie dzięki energii pobieranej z zewnątrz, czyli żadne to perpetum mobile.

Nie jestem geniuszem fizyki, ale o ile mi wiadomo to czasteczki zbudowane sa z atomow, a te zas z jadra atomowego i elektronow, ktore kraza wokol jadra atomowego, przez co czasteczka porusza sie.

Jesli to nie przekonuje to inny przyklad:
    W przestrzeni kosmicznej, w prozni wprawiamy jakis przedmiot w obrot- co go zatrzyma?? Perpetum mobile!

Takich przykladow mozna znalezc wiecej, to nic nowego.
  • #42 3381389
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    To wątek najwyraźniej zakończony :D

krzychol66 napisał:
    Mnie tam na teorii pola elektromagnetycznego próbowano przekonać, że energia jest przesyłana nie kablem, a przestrzenią na zewnątrz kabla. Kabel zaś służy co najwyżej do generowania strat ;)

Trzeba było uwierzyć ;)

Matisz5 napisał:
    Jesli to nie przekonuje to inny przyklad:
    W przestrzeni kosmicznej, w prozni wprawiamy jakis przedmiot w obrot- co go zatrzyma?? Perpetum mobile!

Takich przykladow mozna znalezc wiecej, to nic nowego.

Nic nowego: :D Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #43 3381981
    Zumo
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Jeżeli nie jest możliwe przekazywanie prądu bez kabli to w jaki sposób działa transformator ???
    Pozdrawiam
  • #44 3382050
    revolt
    Poziom 34  
    A czy ktos tu powiedział, że nie można? Chodzi o to, że jest to nieopłacalne. Zresztą transformator powietrzny, o który Tobie zapewne chodzi jest tego najlepszym przykładem.
  • #45 3382232
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Wiele wynalazków wynaleziono już dawno, tylko nikt jeszcze ich nie wyprodukował.
    Jeśli ktoś zna producenta, cenę i rok wprowadzenia na rynek, prosze o informacje:
    - siedmiomilowe buty,
    - stoliczek samonakrywajacy się,
    - czapka niewidka,
    - kamień filozoficzny (zamienia metale nieszlachetne w złoto),
    - perpetuum mobile,
    - eliksir młodości,
    - krasnoludki (ale nie ich marne plastikowe atrapy, tylko żywe!),
    - koń, który mówi,
    - szklana kula, w której widać nie tylko przyszłość, ale i numery totka,
    ...
    ?
  • #46 3382494
    Elektronick
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Jerzy Węglorz napisał:
    - czapka niewidka
    ?

Alez prosze bardzo: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

co do przesylania energi przez fale, to czy nikt nie zastanowil sie nad dzialniem takiego urzadzenia na zdrowie czlowieka??
  • REKLAMA
  • #47 3410981
    mirek291166
    Poziom 2  
    W czasie II wojny światowej lub tuż po niej trwały badania nad napędem statków podwodnych za pomocą przemieszczającego się wokół statku pola magnetycznego. Statek poruszał się i to sprawnie tak więc zamiana energii następowała prawidłowo. Nie orientuję się jaką sprawność osiągnięto w tych badaniach, lecz pamiętam iz marynarze będący na statku i poddani silnemu strumieniowi fali magnetycznej trafili potem do zakładu dla psychicznie chorych. Najprawdopodobniej tak silne pole magnetyczne mogło mieć bardzo duży wpływ na działanie mózgu człowieka. Ale i tak jestem ciekawy jakie są inne nowinki dotyczące głównego tematu.
  • #48 3412346
    revolt
    Poziom 34  
    prawda jest taka, że elektrotechnika jest dziedziną prawie już martwą i tylko nowości można się spodziewać po pracach na polem magnetycznym (ale na przełom nie ma już co liczyć). Co do działania pola na ludzi kable WN to prawie żadne zagrożenie chociaż po przebywaniu w silnym polu powoduje np. wymioty i silne bóle głowy (sprawdzone praktycznie- łebki odemnie z politechniki w jednym ośrodku po pół godziny już nie mogli wytzrymać).
  • #49 3419200
    mirek291166
    Poziom 2  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Proponuję przeczytac tę stronę
  • #50 3495519
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    etedio napisał:
    (wybaczcie ironię)

Też uważam, że przekazywanie energii bez kabli jest możliwe. Słyszałem, że był taki eksperyment, w którym zbudowali wielki nadajnik, który zamieniał prąd elektryczny w niewidzialną falę w powietrzu. Ta fala przeleciała przez cały Atlantyk, a po drugiej stronie był odbiornik, który zareagował na część energii z tej fali. Sądzę, że to mogłoby zrewolucjonizować telegrafię - wyobraźcie sobie przekazywanie informacji bez drutów! Nawet statki mogłyby się komunikować w taki sposób! Jeśli naukowcy opracują tanie odbiorniki takiej fali to można nawet zastąpić tym gazety! Jeśli każdy miałby w domu taki odbiornik, to mógłby dowiadywać się o wszystkich wydarzeniach szybko i bez wychodzenia z domu! A także słuchać muzyki... może kiedyś uda się nawet przetransmitować tymi tajemniczymi falami jakiś obraz. Liczę, że stanieją też nadajniki i będzie się można łatwo kontaktować np. z odległymi wioskami, do których nie można poprowadzić linii telegraficznych. A może kiedyś taki nadajnik mieściłby się w dłoni i każdy człowiek mógłby nim wysłać trochę energii w atmosferę, a specjalne stacje odbiorcze wykrywałyby kto i co wysłał. Możnaby się komunikować z dowolnego miejsca na Ziemi! A gdyby był jednocześnie przesył głosu, obrazu i tekstów.....

:D

Fale radiowe to jest sposób na przekazywanie energii przez przestrzeń, ale wykorzystujemy je do transportu informacji, a nie mocy. Tesla miał plany, czytałem interpretacje z której wynikało właśnie, że chciał zbudować sieć nadajników do przekazywania energii darmowej i z której można skorzystać w dowolnym miejscu - zamiast tego jest radio, telewizja, telefonia komórkowa i internet, z których można skorzystać w dowolnym miejscu. Poza tym, żeby zasilić przez powietrze np. elektrowóz albo fabrykę, to pomyślcie jaki by musiał być nadajnik i jaki odbiornik. A szczoteczki do zębów - to leci przez czyste pole magnetyczne, tak samo jak i RFID.

Otóż to!... cały ten wątek wydaje mi się dziwny. To tak jak by ktoś pytał, czy jest możliwe wyprodukowanie czegoś takiego co będzie nas wozić tzn. siadamy do takiej matalowej puszki, która ma koła silnik i siedząc wygodnie przemieżamy dziesiątki a nawet setki kilometrów, albo czy możliwe jest zastąpienie świeczki czymś co będzie świecić bez dymu. Przesyłanie energi bez użycia kabli jest możliwe bo właśnie na takiej zasadzie działa radio, telewizja, komórki itp. Gdyby taki temat został założony kilka wieków lat temu to autor został by nazwany geniuszem i wizjonerem ale teraz...? jak mozna pytać czy jest możliwe coś i jeszcze prowadzić dyskusję na ten temat, jeżeli dowody na to, że to jest mozliwe mamy wszędzie w koło. Fakt, że wszyscy przeczytacie to co teraz pisze też jest dowodem, że można przesłać energi elektryczną na odległość bowiem ja mam internet bezprzewodowy.

Pozdr.
  • #51 3495699
    revolt
    Poziom 34  
    Dokładnie. Co innego przesyłanie sygnału małej mocy (dawniej radio, telewizja) i obecnie sygnałów dyskretnych (Wi-Fi itp DVB) a co innego przesyłanie, ze tak powiem PRĄDU, czyli energii do zasilania. Co oczywiście jest możliwe, ale małych mocy na małe odległości. Co do promieniowania EM to zostało opisane i poznane i nie ma co liczyć na przełomy w tej dziedzinie. A wszystkie wynalazki ukrywane przez rządy... bez komentarza.
  • REKLAMA
  • #52 3496078
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Eeeeech, coraz trudniej jest być geniuszem ...
    Dawniej nie bylo jeszcze tyle rzeczy wynalezionych, cokolwiek człowiek zrobił, to się ocierało o genialność, a teraz nawet habilitacja nie zapewnia znajomości jednej waskiej dziedziny.
    Taki Newton mógł sobie pozwolić na genialność tanim kosztem: siedział luzacko pod jabłonią, spadło jabłko, i już ...
    To samo James Watt: widział, jak u ciotki skakały pokrywki na garnku ...
    A Archimedes? W kąpieli sobie baraszkował ...
    A teraz? Bez komputera nic nie zrobisz, 99,5% literatury jest w językach obcych, nie nadążysz czytać o tym, co inni zrobili, zwłaszcza, że mieli na to takie środki finansowe, że nawet wygrana w Totka (czwórka z plusem) nie stanowi żadnego punktu odniesienia ...
    A jeszcze z Polski wyjeżdżają w świat wszyscy fachowcy (nieudacznicy, jak powiedział jeden kaczor), a ci, co zostają, to eeeech ... zostają ministrami, albo jeszcze gorzej.
    Można by się modlić o jakiś cud, ale gdzie? Tam gdzie poprzednio to robiliśmy - okazuje się - to sami tajniacy, oni najlepiej wiedzą, ze cudów nie ma ...
    A mnie ciągle wychodzi na to, że Einstein trochę przesadził, że E=mc², bardziej mi pasuje E=mc²/2, jezeli wyjdzie więcej, ta nadwyżką mogę się podzielić ...
  • #53 3496104
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #54 3496150
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Masz dwie prędkości fali modulowanej: fazową i grupową. Ich iloczyn jest równy c^2;. Jeżeli ośrodek jest dyspersyjny, to dla prędkości grupowej (energia i informacja są przekazywane z prędkością grupową)<c prędkość fazowa musi być >c.
    Howgh!
  • #55 3496247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #56 3544247
    shimura
    Poziom 1  
    no tak, ale o czym my tak w zasadzie mowimy?
    o zjawiskach paranormalnych, fizyce, rzeczywistosci, czy tez moze o czyms co wydaje sie nierzeczywiste i rzeczywiste jest, tylko nasze glowy sa za ciasne azeby to zrozumiec

kazda teoria jest uzasadniona, czy to wyobraznia, czy tez faktami
    jezeli ktos nie potrafi udowodnic slusznosci swojej teorii, nie znaczy to ze nie jest to prawda

jak juz napomnial jeden z czlonkow tego portalu wszystko jest wzgledne i zalezy od punktu widzenia (a moze to byl Einstein ;-) )

prawa fizyki z jakimi sie borykami nie koniecznie sa sluszne, a jesli nawet sa sluszne to nie znaczy to, ze nie mozna znalezc od nich wyjatkow, ktore tylko je potwierdza

wiem, ze malo w tym faktow, ale taka jest prawda

od zarania dziejow najpierw byl pomysl, pozniej rozwiazanie

i tak na przyklad:
    Juliusz Verne ze swoimi lodziami podwodnymi zapewne splonal by na stosie, gdyby zyl troszke wczesniej, podobnie jak o maly wlos Kopernik (Panie Boze Swiec nad Jego Dusza)

w calym tym zamieszaniu nie chodzi o wiare, wiedze czy zrozumienie
    chodzi o brak tych elementow

wiec jesli ktos tych przymiotow nie posiada, niech przynajmniej nie zabija ich w innych!

POZDRAWIAM

PS. Do Wszystkich, ktorzy nie moga znalezc odpowiedzi (odpowiedz jest bardzo blsko, patrzcie tylko tam gdzie ona jest, a nie obok) ];->
  • #57 3603377
    ..::Abli::..
    Poziom 11  
    Ej no ludziska, co wy chrzanicie.... Tesla zbudował "nadajniki wzmacniające" do transmisji energii przez ziemię: chciał zgrać te nadajniki z częstotliwościa rezonansową globu ziemskiego. A teraz niespodzianka: te "nadajniki" to nic innego jak transformatory tesli, które budujecie...
  • #58 3611359
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Oświadczam, ze potrafię przekazywać prąd bez użycia kabla.
    Niestety, eksperyment jest kosztowny, wymaga sporo piwa, a nawet jeszcze więcej piwa ...
    Oczekują dofinansowania przez tych, co potrzebują takiego eksperymentu dla potwierdzenia swoich (słusznych) teorii. Nic za darmo, taka jest praktyka, która nie zawsze zgadza się z teorią (stoliczku nakryj się!).
  • #59 3611400
    revolt
    Poziom 34  
    Zrobie to samo za jednego browarka mniej :)
  • #60 3611626
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Eee, coś Ty, powiedzmy, ze za jednego wiecej, wtedy mozna jeszcze zaprosić do stolika Fundatora ...

Podsumowanie tematu

✨ Bezprzewodowy przekaz energii z fal radiowych jest teoretycznie możliwy, jednak obecnie napotyka na poważne ograniczenia techniczne i ekonomiczne. Przesył energii na odległość za pomocą fal elektromagnetycznych, takich jak fale radiowe czy mikrofalowe, charakteryzuje się bardzo niską sprawnością (poniżej 1%) i dużymi stratami, które rosną wraz z kwadratem odległości. Przykłady praktyczne obejmują radio kryształkowe, ładowarki indukcyjne do maszynek do golenia czy szczoteczek elektrycznych, które działają na niewielkie odległości i z małą mocą. Historycznie Nikola Tesla eksperymentował z bezprzewodowym przesyłem energii, m.in. za pomocą transformatorów Tesli i rezonansu ziemskiego, jednak nie udało się tego skomercjalizować. Współczesne badania obejmują przesył energii za pomocą wiązek laserowych i ogniw fotoelektrycznych, które wymagają bezpośredniej widoczności i mają ograniczoną efektywność. Przesył energii na większe odległości, np. 100 m, jest obecnie niepraktyczny i kosztowny, a urządzenia takie jak odtwarzacze mp3 lepiej zasilać tradycyjnie lub z baterii. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do teorii spiskowych i wynalazków utajnionych, jednak brak jest potwierdzonych danych technicznych i komercyjnych realizacji. Przesył energii bezprzewodowo jest powszechnie stosowany do transmisji sygnałów (radio, telewizja, Wi-Fi), ale nie do efektywnego zasilania urządzeń na duże odległości. W literaturze i praktyce inżynierskiej podkreśla się bariery fizyczne, takie jak rozpraszanie energii i ograniczenia mocy związane z jonizacją powietrza. Transformator powietrzny jest przykładem lokalnego, bezprzewodowego przesyłu energii na bardzo małe odległości. Współczesne technologie rozwijają się w kierunku zwiększenia efektywności i miniaturyzacji, ale przełom w przesyle dużej mocy bez kabli nie jest spodziewany w najbliższych dekadach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA