Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pomoc przy programowaniu Motoroli GM300

michal031 12 Lis 2006 15:34 4040 16
  • #1 12 Lis 2006 15:34
    michal031
    Poziom 9  

    Witam.
    Posiadam Motorole GM300 na 2m. Nie mogę zaprogramować czy też odblokować blokady szumów. Wszystkie inne funkcje pracują prawidłowo. TRX komunikuję się z PC, wszystkie funkcję pracy wskazuje poprawnie. Głośnik sprawdzałem i jest OK. Tor nadajnika również. Dioda sygnalizuję odbiór stacji, jednak nic nie słychać w głośniku. Podejrzewam, że jest jakaś funkcja w programie, która wyłącza lub ścisza głośnik czy też SQL. Proszę o pomoc. Może ktoś mógłby mi wysłać plik z zaprogramowanymi ustawieniami?

    0 16
  • #2 12 Lis 2006 16:33
    IjeSJot
    Poziom 27  

    A sprawdz czy nie masz przypadkiem zaprogramowanego PLa na odbiorniku.

    0
  • #3 12 Lis 2006 20:14
    Redss307
    Poziom 20  

    heh , u mnie też tak było i niewiedziałem co jest. więc odączyłem głośnik z pierwotnego połączenia i przewody przylutowałem do tylnej kostki w radiu ( od środka na płycie) sprawdź sobie jakimś głośnikiem czy będzie szumiało.

    0
  • #4 13 Lis 2006 13:28
    michal031
    Poziom 9  

    Witam. Posiadam Motorole GM300. Pracuje w paśmie 2m. Udało mi się rozszerzyć ilość kanałów z 8 do 16. Wszystkie funkcje dziłają, ale nie słychać nic w głośniku! Głośnik napewno jest OK. Dioda pokazuje sygnał odbierany, ale nic nie słychać nawet po zwolnieniu blokady szumów. Być może gdzieś jest opcja wyciszenia/wyłączenia głośnika??
    Proszę o pomoc w temacie.
    73

    0
  • #5 13 Lis 2006 13:34
    michal031
    Poziom 9  

    a czy wiesz do których dokładnie PIN'ów wlutować ów głośnik, czy metodą prób i błędów??
    Mam jeszcze jeden problem ze skanerem. Mianowicie jak utworzyc listę skanowanych kanałów? czy wogóle nie ma takiej opcji?

    73

    0
  • #6 13 Lis 2006 13:35
    sp5wcx
    Poziom 33  

    Ktoś już chyba raz odpisywał na ten temat. Zacznij od sprawdzenia, czy nie masz uaktywnionego dekodera CTCSS lub DCS (w Motoroli nazywa się to PL lub DPL). Jeśli masz uaktywniony, to go po prostu wyłącz na danym kanale. A jak nie potrafisz go wyłączyć, to chyba krótkie naciśnięcie przycisku "MONI" powoduje zdjęcie blokady, chyba że w ustawieniach funkcji przycisków tez masz coś pozmieniane. Tak przynajmniej większość tych radiotelefonów miała zdefiniowany ten przycisk.
    Ustwaienie progu blokady szunmów odbywa się chyba w podmenu "RX Service Alignment" czy jakoś tak. Ale wszystko wskazuje jednak że masz zablokowany odbiornik subtonem.
    Nie kojarzę też aby programowo mozna było wyłączyć głośnik.
    Jeżeli wszystko jest w porządku, to pozostaje wziąść schemat w rękę i ze słuchaweczką po kolei prześledzić tor m.cz gdzie Ci ginie sygnał.

    0
  • #7 13 Lis 2006 14:19
    Redss307
    Poziom 20  

    u mnie nawet jak MONI naciskałem to nie było szumu .

    tu jest kilka możliwości. wybierz którąś pare kororystyczną bo wiem że któraś nie działa jak tylko odepne głośnik od płyty. znajdź połączenia tych pinów od środka i po sprawie. A i jeszcze nawet nie było słychać tonu jak właczałem radio albo zmeniałem kanały.


    Pomoc przy programowaniu Motoroli GM300

    0
  • #8 13 Lis 2006 21:15
    michal031
    Poziom 9  

    no niestety tak tez nie działa z tym podłączeniem od wewnątrz. W sumie to nic nie słychać.
    Biorę RIB'a a szukam tego DPL.... a na to trzeba zmienic na "nic" czy ustawić coś innego?

    0
  • #9 14 Lis 2006 09:01
    sp5wcx
    Poziom 33  

    Tak jest, ustawić na nic.

    0
  • #10 14 Lis 2006 13:04
    IjeSJot
    Poziom 27  

    Nie na nic tylko masz ustawic CSQ.

    0
  • #11 23 Lis 2006 21:34
    michal031
    Poziom 9  

    Niestety nic nie działa :( próbowałem podłączenie zew. głośnika, zwierania pinów z tyłu radia i nic. Radio normalnie nadaje, i sygnalizuje odbierany sygnał (czerwoną migającą diodą). NIC NIE SŁUCHAĆ W GŁOŚNIKU. Sprawdziłem tez TDA 1519c i wychodzi ze jest ok.
    HELP

    0
  • #12 23 Lis 2006 22:17
    mariano28
    Użytkownik obserwowany

    witam jak dobrze pamietam to w gm 300 powinna być zworka w gniezdzie akcesori załaczajoca głosnik w radiu

    Dodano po 1 [minuty]:

    taka orginalna czarna kostka i chyba są tam dwie zwory

    0
  • #13 24 Lis 2006 10:14
    Gelo14
    Poziom 13  

    Można zastosować zwykły dżamper od koputera. Zwartepowinny być dwa zwenętrzne piny (dżamper ustawiony pionowo).

    0
  • #14 01 Gru 2006 22:53
    mashgsm
    Poziom 15  

    Michał to jednak była uszkodzona końcówka m.cz. Po wymianie na nową i wstawieniu zworki działa już głośnik wyśmienicie. Programowanie pozostawie Tobie, bo mi cały czas wywala program na końcu zczytywania error numer 58 i nie moge zapisać codeplug data.
    Pozdrawiam
    PS: Odbierz radio:)

    0
  • #15 03 Gru 2006 14:06
    michal031
    Poziom 9  

    Jednak uszkodzony TDA :)
    Teraz mam inny problem. Chciałbym ustawić skaner: przeszukiwanie wszystkich kanałów, po odebraniu sygnału chciałbym żeby skaner się zatrzymywał i trzymał kanał tak długo dopóki będzie sygnał a później żeby czekał jeszcze kilka sekund po czym wracał do skanowania.
    Może ktoś to zrobił i coś poradzi :)

    0
  • #16 08 Gru 2006 20:19
    monrad
    Poziom 16  

    wszystko ustawisz programowo zapisz listę kanałów do skaningu i czas podtrzymania.

    0
  • #17 23 Sie 2010 17:13
    ahjocker
    Poziom 9  

    mam prośbę przeprogramowałem motorole GM 360 programem "Professional GP 300 GM300 CPS/R03.06.03_EN" ale nie mogę odczytać , nie mówiąc o zaprogramowaniu GM300....pytanie jest, jakim programem mogę przeprogramować Motorolkę GM300 ??? z góry dzięki.

    Moderowany przez c2h5oh:

    Regulamin punkt 13 i 14.

    0