Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PLC Fatek
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seagate 120GB;poszły diody po odwrotnym podłączeniu molexa !

RYQ 13 Lis 2006 15:44 4145 21
  • #1 13 Lis 2006 15:44
    RYQ
    Poziom 11  

    Witam

    Mój pech mnie nie opuszcza...
    Zakupiłem na allegro u użytkownika:
    Fly_Bird "ADAPTER USB - SATA".
    Po podłączeniu zasilania(z załączonego zasilacza) do mojego dysku
    ( Seagate barracuda model ST3120026as) usłyszałem zamiast odgłosu kręcących się talerzy dziwne cichutkie trzaski.
    Natychmiast odłączyłem zasilanie. Po oględzinach stwierdziłem, że spaliła się dioda w okolicach złącza zasilania.
    Powodem tego okazała się przejściówka molex-sata.
    Zostały w niej zamienione linie 5 i 12 V.
    Podłączyłem dysk do właściwego zasilania w starym kompie -efekt:
    dysk nie ruszył, za to upaliła się ścieżka do tej diody.

    Pomiary:

    -spalona dioda przewodzi w obu kierunkach, jest na linii(właściwie była, bo ścieżka się upaliła) 5v i GND
    -dioda o oznaczeniach "bux c337" między 12V i GND nie przewodzi w żadnym kierunku
    -Rezystancja 5V-GND 12K
    -Rezystancja 12V-GND 20k


    Czy mógłby ktoś sprawdzić, co to za dioda (oznaczenia, gdzie katoda gdzie anoda) ?
    Jakieś rady?
    Czy jest sens próbować domagać się odszkodowania od gościa z allegro (koleś ma na 2793 pozytywów jednego negatywa)?
    W sumie może mi powiedzieć, ze sam spaliłem dysk, a teraz próbuje wyłudzić od niego kasę.

    Powiem jeszcze, ze kiedyś miałem taki przypadek: w znajomy podłączył odwrotnie zasilanie we flopie.
    Poszedł mu dysk(80GB, nie pamiętam producenta).
    Wziąłem go do siebie i po oględzinach stwierdziłem, że poszła dioda w okolicy zasilania.
    Wlutowałem ją i postanowiłem sprawdzić czy zadziała(nie miałem nic do stracenia).
    Zadziałał i działa po dziś dzień.
    W moim przypadku mam jednak dużo do stracenia ...

    Seagate 120GB;poszły diody po odwrotnym podłączeniu molexa !

    0 21
  • Semicon
  • Semicon
  • #3 13 Lis 2006 16:05
    RYQ
    Poziom 11  

    A co z drugą diodą, tą na linii 12V? Zostawić tak jak jest?To nie przypadkiem zennerka, która przewodzi powyżej pewnego napięcia( w moim przypadku powyżej 12V).

    0
  • #4 13 Lis 2006 16:21
    tronic1
    Spec od komputerów

    Zgadza się to zenerka na dość duży prąd.Wylutuj tą spaloną i dysk powinien ruszyć.

    0
  • #5 13 Lis 2006 16:41
    RYQ
    Poziom 11  

    Wylutowałem tą spaloną diodę, poprawiłem scieżke i ... nic. Po włączeniu zasilania nic nie słychać, przy wyłączeniu krótkie "wzit"
    ps poprawiłem w pierwszym poście rezystancję między 12V a GND. Wynosi ona około 20K a nie nieskończoność

    0
  • #6 13 Lis 2006 17:24
    tronic1
    Spec od komputerów

    Sprawdź przejście z molexa dla +5 i +12V na płytkę,jak daleko jesteś w stanie na płytce zlokalizować.Może jeszcze coś spalone?
    Mierzyłem właśnie na starym Seagate +5V - 3.4K,+12V - 41.6K.

    0
  • #7 13 Lis 2006 17:37
    RYQ
    Poziom 11  

    Z linii 5V idzie na dwa rezystory po 21K każdy i na puste pole lutownicze po diodzie. Dalej idzie gdzieś pod płytą( na drugiej stronie płyty nie ma nic)

    linia 12V idzie na rezystor 20k z którym jest równolegle połączona druga dioda po czym znowu gdzieś pod płytą

    myślę o wylutowaniu tej drugiej diody ... co wy na to?

    0
  • #8 13 Lis 2006 17:51
    tronic1
    Spec od komputerów

    Jeszcze raz,tym razem uważnie przeczytałem twój pierwszy post i coś mi się nie zgadza.Przy odwrotnie podłączonym zasilaniu uszkodzenia powinneś mieć na linii 5V (dostała 12V),natomiast linia 12V powinna być bez uszkodzeń (dostała 5V).Jak to w końcu jest ? Mówiąc o wylutowaniu drugiej diody masz na myśli transila który nie ma przejścia ? To chyba nie ma sensu go wylutowywać.Odkręć PCB i zobacz jak wygląda pod spodem.

    0
  • #9 13 Lis 2006 17:59
    RYQ
    Poziom 11  

    Fakt. Moja wina. Masz rację uszkodzenie jest na linii 5V(też się zastanawiałem dlaczego). Mierzyłem wkładając tą złą przejściówkę i skoro było na odwrót to żółty przewód przyjmowałem za 5V a czerwony za 12. Przewody jednak są dobre, tylko źle włożone w molexa. Trochę przymulony jestem dzisiaj... Zaraz poprawię moje posty\

    Poprawione

    Co do drugiej strony płyty to ogladałem ją już wcześniej.3 styki idące do silnika dysku i metalizacje naokoło otworów pod śruby były przyśniedziałe ( dysk ma ponad 2 lata) Przeczyściłem je, nic to jednak nie dało.

    szukałem na allegro elektroniki do mojego dysku. Znalazłem prawie ten sam model:
    ST 3120026A a mój to :
    ST 3120026AS

    http://www.allegro.pl/item141491105_seagate_7200_7_120gb_fw_8_01_elektronika_ok_.html

    Dysk ten jest na IDE a mój na SATA. Pewnie nie będzie współpracowała, prawda?

    0
  • #10 13 Lis 2006 19:34
    tronic1
    Spec od komputerów

    No nie,elektronika od SATA nie podejdzie.Ale nie poddawaj się jeszcze.Miernik do ręki i ustalisz może coś jeszcze.
    Sprawdx regulator LX8816, tu jego dane:
    LX8816-04CDF

    0
  • #11 13 Lis 2006 19:57
    RYQ
    Poziom 11  

    Przypomniało mi się, że kupowałem dwóm znajomym takie same dyski jak mój. Jeden z nich mieszka niedaleko i mam zamiar do niego podejść z miernikiem i moim dyskiem. Myślę też o pożyczeniu elektroniki i zgraniu sobie co ważniejszych rzeczy, ale nie chcę przypadkiem uszkodzić jego dysku. Wiem że prawdopodobieństwo jest małe ale chyba jest( jesli się mylę poprawcie mnie).

    Co do tego regulatora to nie bardzo wiem co mierzyć. Sprawdziłem tylko połączenie z masą i Vin z linią 5V

    0
  • #12 13 Lis 2006 20:00
    tronic1
    Spec od komputerów

    Dobry pomysł,jak kolega ma taki sam to przynajmniej odzyskasz dane.Do regulatora dochodzi napiecie ? Jak dochodzi to resztę masz w aplikacji do ukladu.

    0
  • #13 13 Lis 2006 20:03
    RYQ
    Poziom 11  

    Właśnie sprawdziłem na włączonym zasilaniu. Napięcie dochodzi do Vin, na V1 powinno być 2.5V a jest 3.27 na V2 jest 3.24 powinno być 3.3. Muszę jeszcze doczytać co oznacza gwiazdka przy 2.5V

    Co do przekładki elektroniki kolegi, to nie chcę uwalić jego dysku. Najpierw będę próbował ożywić ten, a jak się nie uda... wtedy będę myślał co dalej

    Dzwoniłem dzisiaj do kolesia od którego kupiłem przejściówkę. Powiedział, że jedyne co to może przyjąć przedmiot i oddać za nią pieniądze. Powiedział, że sprzedawca nie może odpowiadać za uszkodzony sprzęt... Czy to prawda?

    Na pytanie jaki mam panu wystawić komentarz odpowiedział "taki jaki panu serce podpowiada" ...
    Mam nadzieję, że nie dostanę komentarza odwetowego(nie mam żadnego neutrala i negatywa na 117 pozytywów).

    Myślałem co zrobić z regulatorem. Na polskim google nie znalazłem żadnego sklepu gdzie by można taki dostać. Tak sobie myślałem, czy nie można by było uciąć nóżkę regulatora, która daje napięcie 3.3V zamiast 2.5 a na regulator od góry przykleić inny jedno wyjściowy (taki chyba łatwiej znaleźć) regulator. Ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie?

    0
  • #14 15 Lis 2006 10:05
    Rudolf_
    Poziom 24  

    ja na Twoim miejscu nie robiłbym nadziei zbyt wielkich. Z doświadczenia wiem, że takie diody zazwyczaj palą się na końcu i już coś poważniejszego na płytce mogło wyzionąć ducha...

    0
  • #15 19 Lis 2006 20:54
    RYQ
    Poziom 11  

    Kupiłem sobie identycznie wyglądającą elektronikę, ale do seagata 200GB SATA i teraz się zastanawiam, czy przełożyć ten regulator i ewentualnie inne elementy do starej elektroniki, czy może lepiej wlutować flasha do nowej. Co byście doradzili?

    0
  • #16 19 Lis 2006 21:11
    tronic1
    Spec od komputerów

    Chyba lepiej flasha,tamta PCB nie do końca zdiagnozowana.

    0
  • #17 19 Lis 2006 21:13
    lechoo
    Poziom 39  

    Powinno zadziałać bez wymiany flash-a, geometria dysku jest zapisana na talerzach.

    0
  • #18 19 Lis 2006 22:23
    RYQ
    Poziom 11  

    Oczywiście najpierw sprawdzę bez wymiany, niczym nie ryzykuję, ale z tego co się naczytałem w internecie to aby podmianka się udała, dyski muszą być identyczne.Czy może jest inaczej w przypadku seagatów?

    0
  • #19 20 Lis 2006 01:31
    aviko

    Poziom 17  

    1. wersja firmware
    2. oznaczenie na procku raczej musi sie rowniez zgadzac

    zmierz uzwojenia silnika czy nie sa upalone - poinny miec po rowno ok 1,5-2omy

    jak po podstawieniu nowej elki nadal dysk nie chce krecic podloz papier pod zlacze do glowic, jak dysk sie zakreci to masz glowki do wymiany

    Seagate 120GB;poszły diody po odwrotnym podłączeniu molexa !

    0
  • #21 24 Lis 2006 20:07
    bihop
    Poziom 11  

    Mam podobny problem. Poleciało przepięcie na zasilaniu 12V. Kupiłem drugi taki sam dysk , po wymianie elektroniki dysk jest widoczny w bios i na tym się kończy. Po wykryciu przywiesza dalszy start systemu , nie można nic odczytać , komputer widać , że się z nim męczy ale nie potrafi z nim gadać. To było do przewidzenia , są różne kości pamięci (producenci) i pewno inny firmware itp. Zabrałem się za elementy SMD , wymieniłem upalony rezystor ( funkcja bezpiecznika ) i zwartą diodę BUX C506. Dysk działa. Samsung 80 GB.

    0
  • #22 26 Lis 2006 20:18
    RYQ
    Poziom 11  

    Właśnie dostałem nową elektronikę. Przełożyłem ją i nic. Dysk robi cichutkie "wzit" przy wyłączaniu zasilania. Nie kręci. :cry: Rezystancja uzwojenia silnika jest raczej ok - 3.3 Ohma. Właśnie zastanawiam się nad przekładką flasha.

    0