Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak to podłączyć? Jakie rozwiązanie będzie najlepsze?

n0t4u 15 Nov 2006 20:16 1580 9
    n0t4u
    Level 11  
    w przednich drzwiach mam takie glosniki http://allegro.pl/item142427282_alpine_sxe_1750s_280w_gwarancja_f_ra_vat.html mam je teraz podlaczone pod radio. Ale mam z tylu auta wzmak pionka 4000f 4-kanalowy i 2 elipsy na tylnej polce mac audio i czy oplaca sie ciagnac kable do tych przednich glosnikow tak zeby one tez byily zasilane ze wzmaka? te glosniki sa bez zwrotnic tylko przy tweeterach jest taki maly kondensatorek albo rezystor, nie wiem co to jest. czy to sie oplaca i czy bedzie cos lepiej wogole?
    arcadioo997
    Level 12  
    jak na moje, to nie ma sensu podłączać je pod wzmacniacz, bo radyjko też ma całkiem całkiem wyjście, a pod wzmacnaczem raczej dużo lepiej grać nie będą. Mały kondensator przy wysokich tonach to taka niby zwrotnica górnoprzepustowa (i jednocześnie ogranicznik prądu, żeby nie spalić wysokich tonów)

...a jeszcze napisz jakie masz radio:)
    n0t4u
    Level 11  
    moje radyjko to pioneer deh-p4400r ( http://www.ciao.co.uk/Pioneer_DEH_P4400__81079 tu jest jego krotki opis z tym ze moj swieci na zielono-bialo ;p) moc panelowa to 4x50. A jak juz mowa o tym radiu to jest mozliwosc przerobienia tego radia tak zeby odtwarzalo mp3? a jesli tak to jakie sa tego koszty i gdzie mozna to zrobic??

o tu jest jego opis po polsku i jest dokladna jego fota http://www.auto-alarmy.com.pl/index.php?id=c0...dioodtwarzacz%20CD%20Pionner%20DEH%204400%20R
  • Helpful post
    arcadioo997
    Level 12  
    to na pewno nie ma sensu podłączać głośników pod wzmaka. Co do mp3 to raczej kiepska sprawa,ale nigdy tym się nie zajmowałem. Do swojego podłączyłem przenośny mp3 player na wejście, ale to taka prowizorka, Lepiej już mieć pare płyt w schowku:)
  • Helpful post
    powalla
    Moderator of CarAudio
    "to na pewno nie ma sensu podłączać głośników pod wzmaka"

No troche przesadziłeś! Zawsze podłączenie głośników pod wzmacniacz daje słyszalna poprawę,a ,że to jest wzmak 4 kanałowy to bedziesz mógł regulować FADEREM i BALANSEM poziomy głośności poszczególnych głośników(podłączenie na 2 kableRCA).Głosnik podpiety pod wzmaka "dostaje " dynamiki i żywiołowości ,a tym bardziej ,że te w drzwiach to nie jakieś tam orginalne "filterki do kawy" tylko dość poprawnie grajacy zestaw odseparowany.

n0t4u podpiecie najwyzej będzie cię kosztować ok 16 zł za kabelki(ok 8m) ,a radochy bedziesz miał jak za 160zł :-) .Tak wiec do dzieła ,bo pogoda jeszcze ładna.
    n0t4u
    Level 11  
    takie musialy byc glosniki na przod poniewaz moje autko to fiat siena ktora ma bardzo plytkie otwory na glosniki no i tak wyszlo ze kupilem te alpiny:)
    w weekend sie zabiore za montaz kabli xD

Jeszcze mam pytanko: bo na radiu widze ze mam kontrolke "sub" ale nie wiem jak to podlaczyc zeby dalo sie sterowac subem z radia. Wzmak mam podlaczony tak jak powinien byc. A instrukcja sie niestety gdzies zapodziała.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Jak masz na radiu 3 pary gniazd RCA to przednie i tylne podłączysz tego Pioneera ,a pod 3 parę(SUB) podepniesz np.monoblocka dla suba i wtedy masz mozliwość regulacji suba z poziomu radia.
    arcadioo997
    Level 12  
    "będziesz mógł regulować FADEREM i BALANSEM poziomy głośności poszczególnych głośników"

...no bo na radiu nie ma regulacji FAD i BAL he he. Tylko jak będzie pod wzmacniaczem, to do każdej regulacji trzeba będzie zaglądać do bagażnika(bo pewnie tam masz wzmaka). Co do dynamiki, to radio jest całkiem niezłej klasy i również zapewnia niezłą dynamikę, więc nadal jestem przy swoim.

A wzmacniacz można wykorzystać do podłączenia mocniejszego zestawu, bo na moje to jest przerost formy nad treścią...
    waku
    Level 12  
    powalla wrote:

No troche przesadziłeś! Zawsze podłączenie głośników pod wzmacniacz daje słyszalna poprawę

dokladnie.

arcadioo997 wrote:
    Co do dynamiki, to radio jest całkiem niezłej klasy

prosze Cie...chyba chciales napisac sredniej klasy...co do podlaczenia glosnikow pod wzmacniacz to jak najbardziej tak jesli masz wolne kanaly to nawet sie nie zastanawiaj napewno zalowac nie bedziesz...