Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson S2014C problem z głowicą

ufomak 15 Lis 2006 22:56 2215 16
  • #1 15 Lis 2006 22:56
    ufomak
    Poziom 16  

    Właśnie naprawiam w/w telewizor dostałem go z wyrwanym wejściem antenowym z głowicy(wejście zostało na koncentryku)
    Luty głowicy do płyty głównej odbiornika są dobre,natomiast luty obudowy głowicy były popękane więc je przelutowałem, teraz niestety nie ma odbioru jest tylko śnieżenie,jedyne co da sie złapać to TVP3 ale słabo tzn.śnieżenie Mam jeszcze pytanie czy ten tv da sie dostroić bez pilota czy może dostraja sie automatycznie?
    Dzięki za pomoc i Pozdrawiam.

    0 16
  • Katalog Megger
  • #2 15 Lis 2006 23:13
    any56
    Poziom 39  

    A jak podłączyłeś antenę?

    0
  • #3 16 Lis 2006 00:15
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  

    głowica aby nie ma zwartych lutów?

    0
  • Katalog Megger
  • #4 16 Lis 2006 05:27
    ufomak
    Poziom 16  

    Gniazdo antenowe które było wyrwane zostało wstawione na swoje miejsce a co do zwartych lutów to nie wiem jak ma być ale mierząc miernikiem na gniazdku między masą a bolcem gniazdka jest 0- OM
    i załącza się sygnał dzwiękowy miernika. Jaka powinna być opornośc na wejściu antenowym głowicy?
    Dzięki i Pozdrawiam.

    0
  • #5 16 Lis 2006 05:36
    bzikk
    Poziom 32  

    No to masz zwarcie! Popatrz dobrze może jak lutowałeś zwarłeś ścieżki.

    0
  • #6 16 Lis 2006 09:39
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  

    w każdej sprawnej głowicy jest zwarcie między bolcem a masą ale tylko dla napięcia stałego i niewielkiej m.cz,za to dla w.cz jest to już pewna impedancja wejściowa i dla w.cz. zwarcia nie ma,pomiar zwykłym miernikiem jest mylący dlatego ,że w głowicy jest dużo wszelkich filtrów LC,a dopładniej to RLC,ostatecznie podmień głowice albo dalej szukaj wewnątrz ,przy elementach,zwarć lub przerw,spróbuj przy włączonym tv podotykać palcem elementów w głowicy-może obraz ci się polepszy i będziesz wiedział,gdzie dokładnie szukać

    0
  • #7 16 Lis 2006 16:10
    ufomak
    Poziom 16  

    Obraz się pojawił ale zamiast dzwięku jest wielkie syczenie
    Co ewentualnie jeszcze sprawdzić? Programy 1.2.4 są ale niema TVN
    a na tej samej antenie i innym TV są wszystkie programy
    mam jeszcze pytanie o ta głowice jakiego rzędu są to koszty?
    Dzięki i Pozdrawiam

    0
  • #8 16 Lis 2006 23:50
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  

    jest to chassis TX807 thomsona
    głowica w tym chassis to CTT5010,na odczepie nr 6 powinno być +5V, a na nr 9 ma być +30V
    można kupić w www.inter-chip.pl za jakieś 50zł.
    pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    moim zdaniem będziesz musiał wstawić nową głowicę

    0
  • #9 17 Lis 2006 06:30
    ufomak
    Poziom 16  

    Glowica którą ogłądam ma oznaczenie CTT5045 czy jest to to samo co proponujesz?

    0
  • #11 17 Lis 2006 16:25
    ufomak
    Poziom 16  

    Wymieniłem głowicę na nową na odczepie 6 jest 4,75V a na 9-tym nie ma napięcia czy tak ma być?
    Teraz jest wizja i fonia ale nie mogę uzyskac bardzo dobrego odbioru zaznaczam że na innym odbiorniku obraz jest OK. tak że nie jest to wina anteny.
    Pozdrawiam.

    0
  • #12 17 Lis 2006 17:14
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  

    na odczepie nr 1 w głowicy powinno być 1,9V -jest to wej.AGC
    na nr 11=2,4V-jest to wyj.IF
    a głowica ta sama?
    na nr 9 musisz mieć 30V bo inaczej by nie było odbioru

    Dodano po 4 [minuty]:

    aha to co ja piszę to dotyczy głowicy CTT5010,no ale patrząc na schemat tego chassis to głowica powinna mieć te same wyprowadzenia

    Dodano po 2 [minuty]:

    wydaje mi sie ,że opcje regulacji głowicy są w trybie serwisowym,spróbuj poszukać

    Dodano po 21 [minuty]:

    zobacz to , bo patrząc na CTT5010 i na CTT5045 to mają inne sterowanie
    http://www.sklep.aswo.pl/karta/index.php?numer=2898072

    Dodano po 5 [minuty]:

    napisz jakie masz chassis, bo z dokumentacji Thomsona wynika ,że ten model to chassis TX807,a jeżeli ma jakąś literkę na końcu to może być duża różnica zwłaszcza w sterowaniu głowicy

    0
  • #13 18 Lis 2006 07:39
    ufomak
    Poziom 16  

    Witam ponownie
    Na obudowie jest opis 393R/TX 807 EU a co do głowicy to jest to ta która jest widoczna na linku podanym w twoim ostatnim poscie.
    W każdym razie nie mam nigdzie na niej 30V ale ta głowica nie ma odczepu nr.9 odczepy to:1,2,3,4,5,6...10,11 a obraz jest,tylko tak jak pisałem trudno uzyskać dobry efekt.
    Odbiornik ten ma strojenie tylko z pilota w menu są opcje strojenia -EURO i GKK (automatycznie) potem można co nieco dostroic manualnie.

    Dzięki i Pozdrawiam

    0
  • #14 18 Lis 2006 13:40
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  

    witam
    napięcie przestrajające na tej głowicy występuje na odczepie nr 2 ,moim zdaniem głowica jest ok! spróbuj nieco dostroić filtry w p.cz.,podgrzej również troche okolice p.cz. suszarką-może występuje jakaś upływność w kondensatorach,to napięcie 4,75V na nr 6 głowicy też może być trochę za niskie -prześledź linię tego napięcia czy aby gdzieś za bardzo nie siada,pozdrawiam

    0
  • #15 18 Lis 2006 17:25
    ufomak
    Poziom 16  

    Witam,podpiołem odbiornik do kablówki łapie przy strojeniu wszystkie programy lecz ze śniegiem,ale-przy wyjmowaniu anteny jest moment w ktorym ten śnieg znika i jest OK sprawdzałem luty kilka razy jak równierz szukałem pękniętych ścieżek i nic nie znalazlem,juz szlak mnie trafia nie wiem co jeszcze sprawdzić. Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #16 19 Lis 2006 14:38
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  

    coś nie styka ,pewnie masz luźną wtyczkę (środkowy kołek) przy kablu albo przy głowicy

    0
  • #17 19 Lis 2006 17:18
    ufomak
    Poziom 16  

    Dzieki za pomoc ,okazało się że wejście antenowe w nowej glowicy ma rozciągnięte wejście na bolec wtyczki wystarczyło podgiąć
    Temat uważm za zamknięty
    Pozdrawiam.

    0