Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pytanie o zasilanie zestawu NE 300-K

15 Lis 2006 23:45 1632 7
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie,

    Na początku nadmienię że jestem nowym użytkownikiem Elektrody, początkującym elektronikiem i ogólnym noobkiem w tych tematach, stąd z góry proszę o wyrozumiałość. Mam pytanie, czy mogę uszkodzić 300-K jeżeli zasilę go bezpośrednio z zasilacza PC? Na zasilaczu tym podawane jest 15V. Stabilizatorem jest 7805. Nie wiem jakie są zależności układu 300-K do stabilizatora, nie umiem wyliczyć także czy go uszkodzę czy nie, wiem tylko że do pracy wymaga 7-9V.

    Zdjęcie mojego układu:

    Pytanie o zasilanie zestawu NE 300-K

    Schemat ideowy:

    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-3000.htm

    PS. Proszę nie bluzgać o dolutowanie procków na sztywno bez podstawek, dowiedziałem się o tym że lepiej tak zrobić troszeczkę za późno :)
  • IGE-XAO
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Możesz podłączyć bez obawe do 23V :-) Ewentualnie gdyby 7805 się grzał to załóż mały radiatorek.
  • Poziom 19  
    23V? Lekki hardcore ;]. Szczegolnie jak sprobuje wysterowac pare diod. U mnie stabilizator sie lekko smazy przy zasilaniu 16V.
  • IGE-XAO
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Najlepiej byłoby gdybyś wyciągnął 12V z wtyczki MOLEX (do podłączenia zasilania CD, HDD), albo zasilił bezpośrednio układ z 5V z tej samej wtyczki, włączając zasilanie za stabilizatorem
  • Poziom 29  
    Hm, tego zasilania bezpośrednio z 5V nie polecam bo mikrokontrolery nie przepadają za zasilaczami impulsowymi...
  • Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź i wskazówki. Mam jeszcze jedno pytanko, mam typowy problem z wgraniem kodu na procesor. Używam Atmega8 DIL28 based. Dostaje "Could not identify chip with ID:FFFFFF". Sprawdziłem miernikiem i wizualnie wszystkie połączenia, wszędzie dochodzi napięcie, oczywiście od strony oprogramowania i konfiguracji również dobrze, lpt działa poprawnie. Z tego co wiem, Atmega8 do pracy potrzebuje +5V a 28 pin DIL28 w ogóle nie dostaje napięcia, zresztą jak i reszta, 1x40, 3x20. Link do schematu ideowego jest w pierwszym thread.

    Na płytce 300-K nie widzę ścieżek idących do tych DIL*, myślałem że płytka posiada podwójne i łączone są one tak że nie widać. To samo ma się z przełącznikami. No ale dziwne żeby też switche łączyć kabelkami.

    Any clue?

    Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

    Hm, doczytałem że brak zasilania DIL jest celowe, gdyż różnorodność procesorów idzie w parze z różnorodnym stanem pinów odnośnie zasilania, sygnałów, MOSI, SCK, RES, itd. Także zostaje mi zapoznać się z notą katalogową Atmega8, podziałać kabelkami, doprowadzić zasilanie, kwarc i wjo.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Wystarczy zasilanie, kwarc jest niepotrzebny na początek (ATmega8 jest domyślnie skonfigurowana do pracy z wewnętrznym oscylatorem 1MHz), no i oczywiście kabelki miso, mosi, reset i sck musisz podpiąć :-) Robi się z tego dość spory bałagan (patrz foto) ale tak jak napisali w dokumentacji - to wygodne i nie trzeba się martwić że trafimy kiedyś uC z innym rozstawe pinów i będzie kicha ;-)

    Pytanie o zasilanie zestawu NE 300-K
  • Poziom 10  
    Oja, nieźle. Zanim mój będzie tak wyglądał trochę minie. Co do kwarcu faktycznie, Atmega8 posiada swój i nie wymaga używania tego na płytce. Mam pytanko jeszcze odnośnie PDIP, według specyfikacji tego procka jest tak:

    1 - RES
    7 - VCC
    8 - GND
    17 - MOSI
    18 - MISO
    19 - SCK
    22 - GND

    No i mam pytanko, czy GND na pinie 8 i 22 mają być zwarte?

    Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

    Writing ROM... Reading ROM.

    Śmiga aż miło :)