Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nietypowe zachowanie komputera.

ks67 16 Nov 2006 10:36 1671 17
    ks67
    Level 13  
    Witam.
    Jak w temacie. mam komputer niczego sobie radeon 9550, asus a7n8x-x, sempron 2800 i 512MB ddr400.
    Ale
    Procesor działa jako athlon 1200 - próbowałem zmienić taktowanie w biosie ale jak przestawię to się po prostu wyłącza i trzeba zmienić na 100MHz bo inaczej nie działa.
    ram działa jako ddr200 nie wiem dlaczego.
    A jak gram w jakaś bardziej wymagająca grę to po 20-30min się po prostu wyłącza.
    Jak potem go włączę to trzeba wejść do biosa bo i potwierdzić ustawienia bo inaczej nici.
    POMOCY bo nie wiem co mam z tym zrobić.
    Dzięki...
    screw
    Level 13  
    No właśnie ja mam ten sam problem tylko, że w moim przypadku to płyta jest nowa + Sempron 2800+
    Zrobiłem wszystko co jest możliwe w tym temacie prócz aktualizacji BIOSA, ale mam to szczęście ze jest to na gwarancji i odsyłam ją gościowi .
    Jedni mówią , że Bios a inni, że to procesor tak na zdrowy rozum to magistrala się nie wyrabia, ale jaka przyczyna ....... ;(
    ZAHYR
    Level 32  
    Czy resetuje godzine? jaka masz pamiec (model pamieci i ustawienia CL w biosie) i ustawienia zasilania procesora? Zarzuć mu prime i sprawdz czy jest stabilny
    pawelq82
    Level 12  
    wgranie nowego biosa powinno zalatwic sprawe...
    ks67
    Level 13  
    Uruchamia siE ok 40s a resetuje się szybko nie wiem co to są te ustawienia w biosie i w ogóle nie mam za bardzo pojęcia co w tym biosie siE robi a o podgraniu nowego nie mam zielonego pojęcia.
    Figi
    Level 37  
    Po pierwsze w podanej konfiguracji nie widzę zasilacza. Komputer jest zasilany z dynama czy energią kosmiczna?
    Po drugie, jakie jest ustawienie zworki CPU_FSB? Semprony na Socket A działały na magistrali 166MHz, więc zworka powinna być w pozycji 1-2.
    Po trzecie, jakie ma kolega ustawienia w BIOS-ie w zakładce Advanced Chipset Features?
    Po czwarte, Semprony 2800+ są obsługiwane dopiero od BIOS-u w wersji 1010 (podaję za stroną producenta płyty), a jaki ma kolega? Jeśli starszą, to od aktualizacji należałoby zacząć.

P.S. Aktualizacja BIOS-u jest opisana nawet w manualu płyty, więc nie bardzo wiem w czym problem...
    ks67
    Level 13  
    zasilacz firmy magabajt 350W
    zworka:
    wersja biosu:
    CPU LEVEL 1 CACHE ENABLED
    CPU LEVEL 2 CACHE ENABLED
    QUICK POWER ON SELF TEST ENABLED
    FIRST BOOT HDD-0
    SECOND DISABLED
    THIRD DISABLED
    BOOT OTHER DISABLED
    BOOT UP FLOPPYSEEK ENABLED
    BOOT UP NUMLOCK STATUS ON
    GATE A20 OPTION FAST
    TYPEMATIC RATE SETTING DISABLED
    -
    -
    A PCL MODE ENABLED
    0 S/2 ONBOARD MEMORY >64m DISABLED

No to tyle co tam było
    -Hudy-
    Level 15  
    Sproboj uaktualnic BIOSa.

Ściągnij nowego ze strony producenta, zrzuć go na dyskietkę, odpal go pod dosem, uruchomić program do fleszowania (powinien być na CD od płyty głównej), wpisz dobrze nazwę biosu.

Zrób także kopię zapasową starego BIOSu, są także programy, które pozwalają na jego podmianę pod Windowsem.
    ZAHYR
    Level 32  
    hudy, uaktualnic do czego? najnowszy bios do tej plyty to wlasnie wersja 1010 z 2004/08/10...

ks67 zasilacz masz strasznie badziewny. Mozesz pokazac screen o CPU z tego programu diagnostycznego?
    myfirma2006
    Level 13  
    Kolego ... zasilacz zasilaczem, ale procesor się przegrzewa !
    Owszem można wykręcić dużo, ale należy sie chłodzenie porządne najlepiej wodą.
    ZAHYR
    Level 32  
    myfirma2006 Po czym wnioskujesz że ks67 w jakikolwiek sposób i czy kiedykolwiek podkręcał procesor i sie przegrzewa, skoro napisał wcześniej że niema najmniejszego pojęcia o BIOSie? Przeczytaj uważnie temat, a nie piszesz, aby nabijać posty!
    Slavos
    Level 12  
    Wszystko w ustawieniach co podales wyglada ok. Radzil bym jeszcze sprawdzic kondensatory w plycie glownej czy nie sa wybrzuszone (te takie jakby male bateryjki z srebrnym czubkiem). i dolaczam sie do zahyra - pokasz test cpu z tego programu.
    Figi
    Level 37  
    Tak się składa, że kolega myfirma2006 może być najbliższy prawdy. Objawy wskazują, że może być to problem z niewłaściwym lub źle zamontowanym chłodzeniem.

ks67 - przeczytaj i wykonaj punkty 2, 3, 4 i 5 z tego wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2797042#2797042
    Wyniki przedstaw na forum.

P.S. Niezależnie od tego, co okaże się winne, pomyśl nad zmianą zasilacza, bo Megabajt i jego pochodne to chyba najgorsze zasilacze znajdujące się obecnie na rynku.
    ks67
    Level 13  
    Wiec napięcia na początku są nawet ok przy obciążeniu spadają o jakieś 1-2% do 4% .
    Pamięć jest ok, a kondensatory na płycie są w porządku, a zrzuty z programu zamieszczam poniżej :

Nietypowe zachowanie komputera..Nietypowe zachowanie komputera..Nietypowe zachowanie komputera.
    Nietypowe zachowanie komputera..
    Nietypowe zachowanie komputera..Nietypowe zachowanie komputera.Nietypowe zachowanie komputera.
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
    Figi
    Level 37  
    Czy możemy poznać wartości zmierzonych napięć oraz czym i w jakich warunkach zostały zmierzone?
    Pamięć jest ok, bo ją kolega sprawdził Memtestem. Czy tak?
    Pokazana temperatura jest temperaturą zaraz po włączeniu komputera czy po dłuższym jego działaniu?
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Patrząc na temperaturę i porównując ją z moimi wynikami to trochę dziwi mnie ta temperatura diody procesora jest niepokojąca - na twoim miejscu sprawdziłbym zamontowanie wentylatora na procesorze bo istnieje możliwość że coś się poruszyło przy montażu i jest problem z efektywnym oddawaniem ciepła na radiator.
    TONI_2003
    Moderator
    Do chwili gdy posty i temat nie zostaną poprawione post zamykam !
    Ponownie można go otworzyć gdy je poprawisz .
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    Proszę go samemu otworzyć do edycji poprawy postu !
    ks67
    Level 13  
    Napięcia zmierzone multimetrem zaraz po włączeniu komputera i po jakiś 30min grania w gta sa za biosa zabiorę sie jutro i napisze co wyszło