Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Błąd progamowania uC. Jaka jest przyczyna błędów?

Kubbaz 16 Nov 2006 13:02 1281 4
    Kubbaz
    Level 26  
    Witam

Podczas próby np. odczytu (ale także przy innych operacjach na uC) ATMega8 w oknie programu pojawia się błąd i nie mogę nic zrobić z uC jak na chwilę obecną. Poniżej screenshoty:

z programu ChipBlasterAVR Universal In-System Programmer Evaluation pod programatorem AVR910 (USB)

oraz z programu AVR Studio 4 (ATMEL AVR Tools), a dokładniej z programu AVR Prog (podprogram AVR Studio 4) pod programatorem AVR910 (USB)

oraz z programu WinAVR, a właściwie AVRDUDE pod programator STK200

Co może być przyczyną takich błędów?? Jestem w trakcie realizacji projektu na AVR i bardzo mi zależy na uruchomieniu tych uC - bo identyczne błędy wyskakują mi na dwóch uC ATmega8. Oba uC są ustawione na kwarc zewnętrzny 11,059200 MHz (od jakiś trzech miesięcy tak działały bez najmniejszego problemu).

Dodam, że programatora AVR910 (USB) używam na laptopie (z racji braku wbudowanego portu LPT), a programatora STK200 na stacjonarnym komputerze PC.

Czy możliwe jest że w obu uC jednocześnie została przekroczona maksymalna liczba programowań ?? Słyszałem że niektóre uC daję się zaprogramować 10000 razy a niektóre tylko 1000-2000, czy to możliwe ??
    Tdv
    Level 34  
    W ChipBlasterze wyłacz Check Signature na dole po lewej i jeżeli uC jest sprawny to powineien się dać zaprogramować.
    Tdv
    Level 34  
    No jak widać na załączonym obrazku wersja Eval, którą zapewne posiadasz ma ograniczenie na wielkość pliku.
    Kubbaz
    Level 26  
    Tdv wrote:
    No jak widać na załączonym obrazku wersja Eval, którą zapewne posiadasz ma ograniczenie na wielkość pliku.

No tak, ale napisałem program - 5 linijek (deklaracja biblioteki i/o i sam int main) - plik zajmuje 328 bajtów i podczas próby zflashowania uC pojawia się komunikat:
    Dodam, że po kliknięciu na YES zmieniają się liczby z 0h na 1h, 2h, 3h, te poniżej również ... i tak chyba z 30-40 razy ;|. Sam nie wiem cóż to może być. Powtarza się to tak dla dwóch uC.