Piszę z pracy, więc nie mogę sprawdzić jaki mam dokładnie model płyty ale ...
Mam płytę z dwoma biosami, kartę Palit GF 6800 GS 256/256, procesor AMD Athlon 64 3000+.
Wczoraj wszystko złożyłem do kupy dodałem dysk (narazie) segate ATA 80GB 7200, ram 2x512 i próbowałem odpalić.
Próbowałem - bo się nie udało. Wszystko pięknie startuje, ale gdy dochodzi do momentu gdy powinna wystartować płyta z CD z systemem wyskakuje taki komunikat:
"Detecting array
No disk reserved for RAID use. Raid disabled.
SiI 3114 SATARaid Bios ver 5.1.39. ......"
I tyle!
Po wejściu (bo jeszcze się przez F4 dało) do setapu tego raida, nie wykrywa żadnych dysków raid, nie da się nic dodać nic usunąć, a diagnostyka - pisze że nie ma problemów.
Aha! Jeszcze problem z wykrywanie procka! Pokazuje mi:
"CPU clock frequncy 200MHz"
Szaleństwo! Tyle kasy i niemogę sprzętu odpalić!
Sorry jeśli w złym dziale piszę ale nie widziałem odpowiedniejszego.
Prośba wielka o pomoc i wyjaśnienie, nawet linkiem który mi rozjaśni coś w mózgu nie pogardze.
Dzięki wielkie z góry!!
Mam płytę z dwoma biosami, kartę Palit GF 6800 GS 256/256, procesor AMD Athlon 64 3000+.
Wczoraj wszystko złożyłem do kupy dodałem dysk (narazie) segate ATA 80GB 7200, ram 2x512 i próbowałem odpalić.
Próbowałem - bo się nie udało. Wszystko pięknie startuje, ale gdy dochodzi do momentu gdy powinna wystartować płyta z CD z systemem wyskakuje taki komunikat:
"Detecting array
No disk reserved for RAID use. Raid disabled.
SiI 3114 SATARaid Bios ver 5.1.39. ......"
I tyle!
Po wejściu (bo jeszcze się przez F4 dało) do setapu tego raida, nie wykrywa żadnych dysków raid, nie da się nic dodać nic usunąć, a diagnostyka - pisze że nie ma problemów.
Aha! Jeszcze problem z wykrywanie procka! Pokazuje mi:
"CPU clock frequncy 200MHz"
Szaleństwo! Tyle kasy i niemogę sprzętu odpalić!
Sorry jeśli w złym dziale piszę ale nie widziałem odpowiedniejszego.
Prośba wielka o pomoc i wyjaśnienie, nawet linkiem który mi rozjaśni coś w mózgu nie pogardze.
Dzięki wielkie z góry!!