Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbuduj własną maszynę parową.

Jacqbus 18 Nov 2006 21:33 736476 1481
Automation24
    rafal1988
    Level 14  
    A więc zrobiłem rysunek techniczny :) myślę ,że będzie czytelny ( nie posiadam skanera :/) proszę o opinie i możne jakieś poprawki. nie wiem czy korbowód nie powinien być większy , aby wydłużyć sów tłoka ... poniżej moje plany:) :
  • Automation24
    Manierka
    Level 14  
    Co do twoich planów to zmiejszyłbym długosc tłocznika, a skok tłoka to nic innego jak korba razy dwa:D, w razie watpliwosci wykonam plan do dostepnych ci materiałow (cylinder, tłok itp), aha poradz mi cos w sprawie moich watpliwosci:D, Pozdrawiam
    konstruktor123
    Level 15  
    Korbowód jest dobry jeśli ma 15mm to skok tłoka będzie miał 30mm korbowód w mojm silniku też ma 15mm. Jeśli cylinder ma średnice 14mm to koło zamachowe wystarczy że bedzie miało 90mm. Zapomniałeś o zaznaczeniu otworów wlotowych i wylotowych, ale oprucz tego o chyba wszystko dobrze. Jeśli chcecie moge ja sprubować narysować też coś takiego ale z wymiarami mojego silnika. Kilka postów wcześniej wspominałem o wstawieniu zdięć mojego silnika na te forum, cierpliwości poniewarz niemam zabardzo czasu i czym ich zrobic ale napewno wstawie te zdięcia.
  • Automation24
    zohen
    Level 16  
    rafal1988 wrote:
    A więc zrobiłem rysunek techniczny :) myślę ,że będzie czytelny ( nie posiadam skanera :/) proszę o opinie i możne jakieś poprawki. nie wiem czy korbowód nie powinien być większy , aby wydłużyć sów tłoka ... poniżej moje plany:) :

Tutaj http://spiritusmovens.blogspot.com/ wstawiłem kilka zdjęć - może coś wykorzystasz

Otwory wierciłem przez cały cylinder (na prawym - zdjęcie - jest widoczny otwór zalutowany):
    1. Wiercisz otwór w cylindrze (jeden musi być, drugi - pomocniczy bez problemu potem zalutujesz).
    2. Składasz całość, łącznie z korbowodem.
    3. Wychylasz tłok w jedną stronę - wiercisz otwór.
    4. Wychylasz tłok w drugą stronę - wiercisz drugi otwór.
    5. Podsuwasz tłok na otwór pomocniczy i go zalutowujesz.
    Gotowe - otwory są idealnie w tych miejscach gdzie powinny być - przy innych metodach wychodzi to różnie.
    Foxik20
    Level 16  
    Witam.
    Co do twojego problemu kolego konstruktor123, w sprawie gdzie wywiercić otwory wlotowe i wylotowe w gładźi silnika, mogę odpowiedzieć na kilka sposobów. Najprostszy, to narysowanie sobie wszystkiego na kartce papieru w skali 1:1. A co, do tego gdzie te otwórki mają być, to już wyjaśniam. Otóż, jeżeli od śruby, do której przymocowany jest cylinder, do środka osi obrotu koła zamachowego jest (dajmy na to) 15 cm, a skok tłoka to 15 mm, a jeżeli otwórki, mają być w odległości 5 cm od śruby, to pomiędzy ich osiami, musi być równo 5 mm. Jest to zasada którą, na pewno poznałeś na matematyce :)
    Jutro, będę miał dostęp do komputera, to zrobię rysunek poglądowy.
    Pozdrawiam.
    konstruktor123
    Level 15  
    Ja nie pisałem że mam problem z wywierceniem otworów w gładzi silnika tylko że pan rafal1988 w swoim rysunku nie zaznaczył gdzie one się znajdują. Ale chciałbym przedstawić mój sposób na wiercenie otworów jest on dosyć prosty. A więc w cylindrze otwór wlotowy i wylotowy wiercimy wiertłem M2 następnie wyciągamy grafit ze zwykłego ołówka i wsadzamy go w otwór który wywierciliśmy wiertłem M2. Warzne jest żeby wystawał za gładż cylindra z jakieś 1mm. Następnie wszystko skręcamy poruszamy kołem zamachowym zdejmujemy cylinder i mamy obrysowane w jakich miejscach wywiercić otwory. ^^ Jest to łatwy i sprawdzony przezemnie sposób na wiercenie otworów. Pewnie nie tylko ja wpadłem na taki pomysł. Mam nadzieje że dosyć dokładnie wszystko opisałem.
    Pozdrawiam
    Foxik20
    Level 16  
    Bardzo fajny patent klego konstruktor123, nawet dla ułatwienia sobie zycie poleciłbym, zamiast grafitu z ołówka, dać po prostu jakis pisak, bądź marker. Nie bedzie potrzeby wylmowania grafitu z ołówka, a cała praca odbedzie sie dużo szybciej.
    Pozdrawiam, Foxik20 :D
    marcin1990
    Level 14  
    Witam
    Właśnie jestem w trakcie tworzenia maszyny parowej która będzie połączeniem maszyn D22 http://hawid.com.pl/wilesco_d_22_maszyna_stacjonarna_d22_model_silnika_parowego_maszyny_parowe_miniaturowe_silniki_parowe-p-3490.html pod względem mechanizmu oraz D10 http://hawid.com.pl/wilesco_d_10_maszyna_stacjonarna_d10_model_silnika_parowego_niklowany_-p-3481.html Pod względem obudowania kotła :)

Mam już gotowe tłoki, cylindry, koło, podstawkę na kocioł z palnikiem i komin.
    Ale nie wiem z czego mogę zrobić przewody parowe? Czy pomysł ze zrobieniem kotła z puszki po redbulu będzie dobry w sęsie czy nie rozsadzi mi puszki?
    No zastanawiam się nad tym jak zrobić rozrząd bo będzie jeden do dwóch cylindrów :)
    konstruktor123
    Level 15  
    Obawiam się że puszka po redbulu może niewytrzymać lepiej będzie jak zastosujesz puszke po dezedorancie.A rurki możesz pozyskać z jakiejś starej lodówki jest w niej dużo miedzianych albo napewno dasie je gdzieś kupić.
    Foxik20
    Level 16  
    Witam kolegę marcin1990, co do połączenia rozrządu i innych części, przez które przechodzi para, proponuje zakupić rurkę miedzianą miękka, o średnicy wewnętrznej około 4 mm. Do wyginania takiej rurki najlepsza byłby wyginarka, lecz nikt nie będzie kupował giętarki po to, aby wygiać kilka rurek, dlatego jest bardzo łatwy sposób na wyginanie dużych lub małych rurek miedzianych. Na początek w wodzie rozpuszczamy mydło. Potem napełniamy tym roztworem rurkę. Następnie zamrażamy całość. Po zmarznięciu wszystkiego powoli wyginamy rurkę na czymś okrągłym. Mydło ma wytworzyć bąbelki, aby rurka nie pękła.
    Co do puszki, kolega konstruktor ma rację, puszka po red bullu jest za słaba. Ja w swojej maszynie, wykorzystałem puszkę, po smarze w sprayu. Pojemność takiej puszki to 300 ccm. Jeżeli nie masz takiej puszki, to możesz zastosować obojętnie jaką inna po dezodorancie.
    Co do rozrządu, to można to łatwo rozwiązać. Jeżeli masz 2 cylindry i zapewne pomiędzy ich obrotami będzie 180 st, to przewody parowe, przymocuj na krzyż, tzn, jeżeli podłączasz przewód do jednej strony cylindra, a do drugiego, przyłączasz po drugiej stronie, czyli na przemian :). To jest sposób dla cylindra obustronnego działania. A co do cylindrów o rozrządzie "kiwaczkowym" wystarczy, że jeżeli dopływ pary w jednym cylindrze będzie na górze, to w drugim będzie na dole :). Ot, cała filozofia :)
    marcin1990
    Level 14  
    właśnie cylindry będą jednostronnego działania bo obawiam się nieszczelności po stronie z której wychodzi korbowód (szprycha motorowerowa). Wiem już jak to teoretycznie zrobić ale jeszcze niewiem z czego :/

Manierka
    Level 14  
    Tia..................Mówiac tłocznik miałem na myśli TŁOCZNIK a nie korbę panie Konstruktor123, a co do tego patentu z rysikiem to gratuluje pomysłowosci :) Pozdrawiam,i mam nadzieje ze niedługo ujrzę ta dwucylindrówke:)

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Kolego Zohen mam pytanie czy możliwym jest wykonanie amerykanki która wytwarzała by napięcie 230V, takie jak w domowej instalacji
    marcin1990
    Level 14  
    to nie zadziała niestety :/
    Para zacznie pchać tłok przepcha go do końca para zacznie wylatywać ale tłok musi wrócić i w tym momencie musiał by cofnąć parę ale tego nie zrobi bo będzie miał za małą energie. Zobacz jak ja to rozwiązałem tylko zrób tak na jednym tłoku. Chyba próbowałeś ominąć rozrząd ale niestety się nie da. Chyba że zbudujesz silnik stirlinga http://www.stirling.fc.pl/index.php?plik=teoria o wiele prostszy. Sam go kiedyś zbudowałem i przez długo działał ale później sprzedałem :)
    marcin1990
    Level 14  
    Boje się bo nie wiem z czego go wykonać :)
    Wiem że obudowa że tak powiem musi być z rurki np aluminiowej albo miedzianej ale nie wiem jak i z czego wykonać to co przesuwa sie w środku. Nie mam dostępu do tokarki :/
    Manierka
    Level 14  
    To co przesuwa sie w środku to najzwyklejszy płaskownik mosieżny, a tak po za tym z czego zamierzasz zrobic cylinder??
    Foxik20
    Level 16  
    Co do rozrządu, to zawsze można odlać tłok, który będzie robił za zawór.
    zohen
    Level 16  
    Manierka wrote:
    Tia..................Mówiac tłocznik miałem na myśli TŁOCZNIK a nie korbę panie Konstruktor123, a co do tego patentu z rysikiem to gratuluje pomysłowosci :) Pozdrawiam,i mam nadzieje ze niedługo ujrzę ta dwucylindrówke:)

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Kolego Zohen mam pytanie czy możliwym jest wykonanie amerykanki która wytwarzała by napięcie 230V, takie jak w domowej instalacji

Teoretycznie można. Ale:
    1. Napięcie zależy od obrotów - największa z opisanych na mojej stronie osiąga ponad 200V przy około 500obr/min.
    2. Amerykanka daje prąd 3.fazowy
    3. Częstotliwość 50 Hz mozna osiagnąc ale wymaga to bardzo stabilnych obrotów.
    4. Można tak: prądnica - akumulator - przetwornica np. 12V/ 230V
    5. Jezeli chcesz wykorzystać prąd do np. grzania wody to nie musi byc dokładnie 230V
    marcin1990
    Level 14  
    Manierka wrote:
    To co przesuwa sie w środku to najzwyklejszy płaskownik mosieżny, a tak po za tym z czego zamierzasz zrobic cylinder??

Cylinder to kawałek rurki miedzianej, wysmarowałem ją lekko smarem grafitowym i odlałem w niej tłok. Jest nawet szczelny znaczy jak zalutowałem otwór z jednej strony za pomocą pięciogroszówki to czuje jak rośnie ciśnienie w cylindrze jak go naciskam :)
    Manierka
    Level 14  
    Dzieki za odpowiedż Zohen:), a co do ryrki to moze byc ale nie pochodzi za długo, wiem bo zrobiłem juz jedna maszynke z wlasnie taka rurka, a co do amerykanki jaki jest koszt zaby zbudowac taką co mogła by dac wystarczajaca energie by zasilic zwykłą zarówke?

Dodano po 11 [minuty]:

teoretycznie moża odlac tłok do rozrzadu, sam przedtem o tym myślałem, ale wydaje mi sie ze moje rozwiazanie dotyczace rozrzadu bedzie latwiej wykonac w warunkach domowych, Kolego zohen jak kolega mysli z tym zaworem, jaki bedzie lepszy z wykorzystaniem tłoka czy płytkowy??

Dodano po 1 [minuty]:

Dla jasnosci "zwykła zarowka to 40-60W
    zohen
    Level 16  
    Manierka wrote:
    Dzieki za odpowiedż Zohen:), a co do ryrki to moze byc ale nie pochodzi za długo, wiem bo zrobiłem juz jedna maszynke z wlasnie taka rurka, a co do amerykanki jaki jest koszt zaby zbudowac taką co mogła by dac wystarczajaca energie by zasilic zwykłą zarówke?

Dodano po 11 [minuty]:

teoretycznie moża odlac tłok do rozrzadu, sam przedtem o tym myślałem, ale wydaje mi sie ze moje rozwiazanie dotyczace rozrzadu bedzie latwiej wykonac w warunkach domowych, Kolego zohen jak kolega mysli z tym zaworem, jaki bedzie lepszy z wykorzystaniem tłoka czy płytkowy??

Jak przyjmiesz przelicznik: 1W - 0,6 do 1 zł to tak mnie więcej wychodzi. moja największa (300 mm średnicy tarcz) kosztowała mnie około 800 zł i ma około 1 kW. Na tarczach od Poloneza moc 0,5 KW około 300 zł. Decyduje cena magnesów. Oczywiście nie zrobisz prądnicy 1 W za 60 gr, ale od 50 - 100W, to mniej więcej zaczyna się zgadzać.

Rozrząd: nie bardzo rozumiem Twojego pytania, w każdym razie w silniczkach oscylacyjnych rozrząd jest płytkowy, w silniczkach z cylindrem stałym - "tłoczkowe"
    Manierka
    Level 14  
    Nie cho dzi mi o oscylacyjne maszynki, https://obrazki.elektroda.pl/97_1233762559.jpg tu masz link do mojego projektu, jak myslisz bedzie dobry?

Dodano po 29 [minuty]:

a czy przy stałych obrotach taka pradnica mogłaby zasilac normalnie gospodarstwo domowe tzn: telewizor, komputer, lodówka itp?

Dodano po 7 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/37_1186322599.jpg , A czy taki wiatrak nie był by lepszy, chyba musimy zakonczyc ta rozmowe o ameruykance bo "zanieczyszczamy" temat o maszynie parowej:D
    zohen
    Level 16  
    Manierka wrote:
    Nie cho dzi mi o oscylacyjne maszynki, https://obrazki.elektroda.pl/97_1233762559.jpg tu masz link do mojego projektu, jak myslisz bedzie dobry?

Dodano po 29 [minuty]:

a czy przy stałych obrotach taka pradnica mogłaby zasilac normalnie gospodarstwo domowe tzn: telewizor, komputer, lodówka itp?

Dodano po 7 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/37_1186322599.jpg, A czy taki wiatrak nie był by lepszy, chyba musimy zakonczyc ta rozmowe o ameruykance bo "zanieczyszczamy" temat o maszynie parowej:D

Może zasilać - warunek - stałe obroty

Co do maszynki - pomysł dobry tylko przemyśl poszczególne fazy, bo na tym rysunku, w tym momencie jak narysowane, para powinna już wchodzić prawym kanałem przed tłok. W tej wersji można pokombinować z płytką zamiast tłokowego rozrządu. Zwróć tylko uwagę na opór przesuwania, żeby rozrząd nie pochłaniał większej części mocy z maszynki. Sprężynki dociskowe spowodują większą szczelność, ale kosztem zwiększenia oporu przesuwu. W tym względzie rozrząd tłoczkowy ma przewagę.
    Manierka
    Level 14  
    Owszem masz racje ze moze pocłaniac czesc mocy z maszynki, ale nie musza byc one dokrecone na max. A co do faz to wszystko w porzadku, tłok przesunie sie pare milimetrów za sprawą koła zamachowego i wszystko bedzie sie krecic (przynajmniej mam taka nadzieje) jesli zmieniłbym faze to potem okazało by sie ze tłok nie mogłby wypchnąc pary i cała maszynka zatrzymała by sie. A i ponowiam pytanie jak można ustalic korby na wale, tylko nie odpisujcie ze za pomąca klina bo rowek na owego chyba nie da sie wykonac w domu tylko potzrebna jest frezarka a ja takiej nie mam:| Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Aha jeszcze jedno, mianowicie: Zohen jak wykonałes przeciwwage w swojej dwucylindróce? bo na zdjeciach z forum to ma ona zwykły płaskownik a na tej stronie je piekna przeciwwaga

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno:D co by sie stało gdyby obroty pradnicy spadły a potem wzrosły czy nie wywalało by korków?
    zohen
    Level 16  
    1. Albo wał lekko oblutować i wbić na ścisk, albo wywiercić 1 - 2 mm otwór wzdłuż osi na granicy wału i korby i wbić w to miejsce klin zrobiony z gwoździa itp.
    2. Przeciwwaga - najlepiej na kole zamachowym - przy korbie nie zmieścisz takiego ciężaru. te na moich zdjęciach nie mają większego znaczenia. Ważność przeciwciężaru w maszynkach wielocylindrowych traci na znaczeniu - nie należy się tym aż tak przejmować.
    3. Korki nie polecą - zaczną najwyżej "fiksować" odbiorniki.
    marcin1990
    Level 14  
    Zepsuć sie raczej nie zepsuje ale może się wyłączać, żarówka będzie mrugać, pralka może w połowie prania przestać prać albo zacząć prać od nowa, komputer może sie restartować i takie tam... Co do regulatora to gdzieś czytałem że ktoś zrealizował to tak że jak spadały obroty i napicie to w tym momencie załączał się prąd z sieci i było ok jak napięcie wzrosło to powrót do elektrowni. Jakiś regulatora napewno będzie trzeba zrobić bo nigdy nie uzyskasz cały czas tych samych obrotów. Tak swoją drogą nie wiem czy wiesz ale zakład energetyczny ma obowiązek odkupić od Ciebie każdą ilość wyprodukowanej energii. Chodzi oto że masz 2 liczniki. Jeden do poboru a 2 do wytwarzania energii. Czyli w nocy wieje wiatr ty nie oglądasz telewizji nie korzystasz z prądu to nabija Ci licznik sprzedanej energii. Nie ma wiatru to pobierasz energie z sieci. Nigdy nie wyjdziesz na zero ale sprzedaż nadmiaru energi może zmniejszyć rachunki no i nie mówiąc o tym czasie kiedy korzystasz z własnej energii :)
    Manierka
    Level 14  
    Czyli ze płaca mi za energie:?: niemozliwe

Dodano po 4 [godziny] 41 [minuty]:

A jakich gabarytow musiałaby być maszyna parowa aby dostarczyc stałych obrotów (500obr/min) naszej amerykance?? czy wogóle taki pomysł jest możliwy?
    marcin1990
    Level 14  
    a jednak :

http://www.eko.org.pl/lkp/prawo_html/ust_energet_pos_zm20040402.htm
    Quote:
    Art. 9a. 1. Przedsiębiorstwo energetyczne zajmujące się wytwarzaniem energii elektrycznej lub jej obrotem i sprzedające tę energię odbiorcom, którzy dokonują jej zakupu na własne potrzeby na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jest obowiązane, w zakresie określonym w przepisach wydanych na podstawie ust. 6, do:

1) zakupu energii elektrycznej wytworzonej w odnawialnych źródłach energii lub

2) wytworzenia energii elektrycznej we własnych odnawialnych źródłach energii