Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Interfejs midi na SB live - pomozcie zrozumiec

baxik 25 Jul 2003 01:20 2384 5
    baxik
    Level 11  
    Witam, siedze przed 4 schematami MIDI interface ..

W archiwum znalazlem posty do podobnego tematu .. ale odsylaly do kolejnego zewnetrzenego interfejsu

Musze kupic teraz klawisze. Mialem dotychczas taka sterujaca czyli klawisze do kompa bez niczego wiecej. pekla mi tam plytka i 8 lat to troche mu dalo sie zuzyc. Ale do rzeczy :

W jednym z watkow kolega napisal :

"Na każdej karcie dźwiękowej jest port MIDI jednak nie jest on całkowicie zgodny z parametrami elektrycznymi midi i brak separacji, dlatego należy zastosować tzw. interfejs MIDI który przystosuje sygnały do komunikacji. "

z kolei na stronce : http://www.hardwarezone.com/reviews/sound/roundup/sound5.htm

prosze wyszukac taki fragment :

The MIDI interface on the extension card uses a MIDI DIN connector which can be connected to any regular MIDI cable, so that musicians need not use custom MIDI adapter cables to connect their MIDI compatible devices.

Nie jestem pewien swojej angielszyzny ... ale czy dobrze rozumiem ze z keyboardami starszymi nie majacymi wbudowanych w sobie interfejsow midi (jaki ja kupuje) sb live laczy sie bez dodatkowych interfejsow zewnetrznych ?.

Prosze o opinie bo nurtuje mnie ten temat, a wiem ze fachowcow nie brakuje tutaj na forum.

Z gory dziekuje
    Yrek
    Level 12  
    nie wiem czy uda ci się kupić - ale najlepiej by było jakbyś kupił LIVE! PLATINIUM (czyli z tym panelem do przodu obudowy kompa).

On ma porty MIDI (IN i OUT) które bez problemu współpracują z keyboard'ami.

Chyba że kupisz AUDIGY, albo AUDIGY 2 - te także posiadają ten interface - na przód obudowy kompa - gdzie znajdziesz dodatkowe porty MIDI.

W normalnych kartach stosowało się kabel który pozwalał podłączyć Keyboard z MIDI na PORT GIER (ale to nie było zbyt udane połączenie) - w każdym razie w moim przypadku ;).
    baxik
    Level 11  
    No fakt nie pomyslalem o tym wczoraj ze na panelu moze byc caly interfejs wbudowany, bylbym wdzieczny gdyby ktos z Was mial panel do live'a czy audiga i sprawdzil czy polaczenia na plytce w panelu gniazd DIN ida prosto do PINow tasmy
    stasiekm
    Level 30  
    jeśli ta karta ma wyjście din to wystarczy prosty kabel din-din łączący piny środkowy (masa nr 2 lub 3 -nie pamiętam) i 4 oraz 5 (+/- sygnał) w obu wtyczkach
    jeśli midi jest w gameporcie to trzeba znaleźć rozpiskę i podłąączyć + do +, -do -, masę do masy
    urządzenia połączyc odłączone od zasilania
    G.B.
    Level 13  
    Co do podłączenia klawiszy przez gameport... całe zamieszanie z kablem i "interfejsem" jest spowodowane potrzebą galwanicznego rozdzielenia urządzenia midi (np. klawiszy) i komputera. Urządzenia te są zasilane z sieci niezależnie (mają osobne zasilacze) i jakiekolwiek przepięcia byłyby zabójcze przede wszystkim dla dźwiękówki...
    W praktyce cały interfejs to najczęściej dwa tory do transmisji szeregowej (in / out) przerwane przez transoptory (często jako para w jednym scalaku).
    Co do numerów pinów w gameporcie i ewentualnych róznic, to bywały kiedyś (np. między kartami Gravis Ultrasound i Awe32), dzisiaj sądzę, że standard (ten zgodny z Awe32) "rządzi" i nie powinno być tego problemu.

pozdrawiam
    G.B.
    Zbynia
    Level 31  
    jedynym sensownym standartem do midi jest mpu-401 i karta powinna go spełniać - jest kompatybilny z większością instrumentów (jeśli nie ze wszystkimi).....
    po podłączeniu kabla powinno wszystko ci działać jak należy.......