Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

głośniki do golfa 3 na tylna połke

falla_x 20 Nov 2006 19:27 1877 16
    falla_x
    Level 11  
    witam zastanawiam sie nad wyborem gloniskow na tylna polke do golfa 3 i mam dylemat bo nie wiem czy wybrac 20cm 2-3 drozne czy moze 6x9 zastanawiam sie nad: http://www.allegro.pl/item142584912__magnat_classic_694_sklep_car_hifi_w_wa_.html lub
    http://www.allegro.pl/item140532004_jbl_cs_3108_210_watt_sklep_gw_f_vat_kurier_gratis.html lub
    http://www.allegro.pl/item141201836_pioneer_ts_a6911_330w_nowe_komplety_z_gwar_od_ss.html lub
    http://www.allegro.pl/item143890874_glosniki_magnat_car_3x_220_wat_20_cm_3_drozne.html
    doradzcie cos bo nie wiem na co sie zdecydowac dodam ze beda chodzily pod samym radiem i mimo ze wiem ze z tylu na polce nie powinno sie nic zakladac naleze do tego segmentu ludzi co jednak nie chca miec tuby w bagazniku bo zalezy mi na miejscu
    beetroot
    Level 17  
    witam . czemu akurat magnat ,w tej kasie masz pionierki albo sony x plód . glosniczki naprawde ladnie graja .
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Nie ma sensu stosować głośników wielodrożnych w tylnej półce, lepiej kupić słynny głośnik jednodrożny Tonsil SW 3201 S.

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=691
    falla_x
    Level 11  
    beetroot wrote:
    witam . czemu akurat magnat ,w tej kasie masz pionierki albo sony x plód . glosniczki naprawde ladnie graja .

czyli mowisz ze lepiej jakies pioneer ? nap. ten co podalem w linku 6911?? czy mzoe jakis inny

Dodano po 3 [minuty]:

żarówka rtęciowa wrote:
    Nie ma sensu stosować głośników wielodrożnych w tylnej półce, lepiej kupić słynny głośnik jednodrożny Tonsil SW 3201 S.

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=691

a takie 2 drozne zle beda?? nie chcial bym zeby z tylu tylko walil bas ale tez zeby ktos siedzacy z tylu mogl normalnie czegos posluchac + lepszy bas bo podobno 20cm dadza leszy bas niz 6x9??
    mattom
    Level 14  
    Jeżeli często spędzasz czas na tylnej kanapie w miłym towarzystwie to nie dziwię sie ,że chcesz zadbać o odpowiednią oprawę myzyczną :D

Na twoim miejcu skoncentrowałbym na porawnym nagłośnieniu przedniej części pojazdu . W Golfie 3 fabryczne głośniki montowane są bezpośrednio do tapicerki . W efekcie pracujący głośnik wprowadza w rezonans tapicerkę epatując słuchacza najróżniejszej maści trzeszczeniem , skrzypieniem i innym zniekształceniami .

Polecam zakup porżadnego zestawu odseparowanego na przód i montaz wooferów bezposrednio do blachy poprzez dystans z Mdf-u + wytłumienie .
    falla_x
    Level 11  
    mattom wrote:
    Jeżeli często spędzasz czas na tylnej kanapie w miłym towarzystwie to nie dziwię sie ,że chcesz zadbać o odpowiednią oprawę myzyczną :D

Na twoim miejcu skoncentrowałbym na porawnym nagłośnieniu przedniej części pojazdu . W Golfie 3 fabryczne głośniki montowane są bezpośrednio do tapicerki . W efekcie pracujący głośnik wprowadza w rezonans tapicerkę epatując słuchacza najróżniejszej maści trzeszczeniem , skrzypieniem i innym zniekształceniami .

Polecam zakup porżadnego zestawu odseparowanego na przód i montaz wooferów bezposrednio do blachy poprzez dystans z Mdf-u + wytłumienie .

witam na przodzie mam odseparowany zestaw magnata bardzo fajnie gra ale nie mam jeszcze dystansow i dzwi nie sa jeszcze wytlumione bede robl to wiosna bo teraz to mi sie nei chce w takich temperaturach cos robic , ale chialem cos jeszcze na tym zamiast tuby wiem ze glosniki z tylu odradza wiele osob to samo mowia na forum.vwgolf.pl :) ale ja naleze do tych osob co jednak chyba wola miec tez z tylu glosniki :/ nie wiem niby te z przodu wysarczajace sa tylko tak ajk mowisz wszystko sie trzesie jak sie bardziej podglosni , ale czegos z tylu brakuje w mk2 mialem cos z tylu moze dlatego takie wrazenie odnosze
    mattom
    Level 14  
    No tak , czyli niejako przyzwyczaiłes sie do niepoprawnej sceny dzwiekowej w samochodzie od dawna i juz z tego nie wyrośniesz :- )

Nie mam za dużego osłuchania w przypadku głośników montowanych we free-air . Te Pioneery , które podałes ciezko bedzie odpowiednio nakrmić samym radiem . Magnaty stanowczo odradzam . Dosyć dobrą propozycją są rzeczywiście Sony z serii X-ploid . Ale lepiej ,żeby wypowiedzał sie tutaj jakiś zwolennik montażu w półce mający wiekszą skale porównawczą .

Jeżeli i tak na wiosne planujesz zająć sie wytłumieniem i zmianą lokalizacji wooferów to warto pomysłec o zakupie dwukanałowego wzmacniacza np .Carpowera Hpb-602 . Zobaczysz ,że twój przedni system pokaże zupełnie inne oblicze . Znacznie poprawi sie dynamika ,a ty zapomnisz o elitycznych głośnikach :-) Pozdrawiam !
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    falla_x wrote:

żarówka rtęciowa wrote:

A takie 2 drożne złe bedą?? nie chciał bym żeby z tyłu tylko walił bas ale też żeby ktoś siedzący z tyłu mógł normalnie czegoś posłuchać + lepszy bas bo podobno 20cm dadzą leszy bas niz 6x9??

Te głośniki nie dają samego basu, to są głośniki nisko-średniotonowe o paśmiezprzenoszenia do 5000Hz. Do nich można kupić do nich głośniki wysokotonowe Tonsil DT 2508 i zwrotnicę.

Głośniki 6x9" to zwykłe dwudrożne głośniki szerokopasmowe, a głośniki 200mm są głośnikami nisko-średniotonowymi.
    Szary KMD
    Level 12  
    mattom:" Nie mam za dużego osłuchania w przypadku głośników montowanych we free-air "

a gdyby tak zrobić półkę od nowa i zrobić w niej taką mini zabudowe aby głośnik był "zamknięty" ??

lub czy ma sens kupienie dwóch zestawów np. 2drożnych ? i zamontowanie jednego na przód - w drzwi i gwizdki w belce , a drugiego na tył w pułke i gwizdki w belke , jak to sie będzie miało do jakości dzwięku ?? nie będzie czasem brakować środka ??

zestawy na zwrotkach naturalnie, a czy istnieje jakiś 3 drożny zestaw do 250zł jaki możecie polecić ?? i co będzie mogło pod wzmakiem pracować w przyszłości ?
    falla_x
    Level 11  
    Szary KMD wrote:
    mattom:" Nie mam za dużego osłuchania w przypadku głośników montowanych we free-air "

a gdyby tak zrobić półkę od nowa i zrobić w niej taką mini zabudowe aby głośnik był "zamknięty" ??

lub czy ma sens kupienie dwóch zestawów np. 2drożnych ? i zamontowanie jednego na przód - w drzwi i gwizdki w belce , a drugiego na tył w pułke i gwizdki w belke , jak to sie będzie miało do jakości dzwięku ?? nie będzie czasem brakować środka ??

zestawy na zwrotkach naturalnie, a czy istnieje jakiś 3 drożny zestaw do 250zł jaki możecie polecić ?? i co będzie mogło pod wzmakiem pracować w przyszłości ?

nie wiem czy jest sens robic z polki zabodowe w postaci dodatkowego podla rezonansowego ?? jak ktos ma sie bawic w cos takeigo nie ch lepiej zainwestuje w tube albo cus , ja potrzebuje w maiare dobrego basiku ale bez wzmacniacza i dalej nie wiem co zrobic czy brac 6x9 czy 20cm

Dodano po 1 [minuty]:

mattom wrote:
    No tak , czyli niejako przyzwyczaiłes sie do niepoprawnej sceny dzwiekowej w samochodzie od dawna i juz z tego nie wyrośniesz :- )

Nie mam za dużego osłuchania w przypadku głośników montowanych we free-air . Te Pioneery , które podałes ciezko bedzie odpowiednio nakrmić samym radiem . Magnaty stanowczo odradzam . Dosyć dobrą propozycją są rzeczywiście Sony z serii X-ploid . Ale lepiej ,żeby wypowiedzał sie tutaj jakiś zwolennik montażu w półce mający wiekszą skale porównawczą .

Jeżeli i tak na wiosne planujesz zająć sie wytłumieniem i zmianą lokalizacji wooferów to warto pomysłec o zakupie dwukanałowego wzmacniacza np .Carpowera Hpb-602 . Zobaczysz ,że twój przedni system pokaże zupełnie inne oblicze . Znacznie poprawi sie dynamika ,a
    ty zapomnisz o elitycznych głośnikach :-) Pozdrawiam !

dlaczego odradzasz magnaty ?? czy to zla firma mam na przodzie odseparowany zestaw magnata i bardzo ladnei to slychac pod samym radiem ale na tyl nie wiem co zainstalowac :/
    SITO79
    Level 27  
    poszukaj sobie 20cm woferki do zabudowy free air i podłącz je przez filtr dolnoprzepustowy(cewkę), basu przybędzie i nie będzie ci rozmywać sceny dzwiękowej z przednich głośników.
    ewentualnie dobrej jakości elipsy 6*9 ale również odłącz wysokie i średnie tony bo inaczej w samochodzie będzie ogólny jazgot.

testowałem to u siebie mam w półce 3-drożny system i jak odłącze średnie i wysokie to gra to naprawdę przyjemniej.
    falla_x
    Level 11  
    SITO79 wrote:
    poszukaj sobie 20cm woferki do zabudowy free air i podłącz je przez filtr dolnoprzepustowy(cewkę), basu przybędzie i nie będzie ci rozmywać sceny dzwiękowej z przednich głośników.
    ewentualnie dobrej jakości elipsy 6*9 ale również odłącz wysokie i średnie tony bo inaczej w samochodzie będzie ogólny jazgot.

testowałem to u siebie mam w półce 3-drożny system i jak odłącze średnie i wysokie to gra to naprawdę przyjemniej.

mam pioneera 5800 i on ma wyjscie na suba z osobna regulacja moze wystarczylo by podlaczyc go jako sub a nie jako tylne glosniki ?? co do tylnych glosnikow tez mam pocje zmiany pasma na tyl co daje mi odlocznei wysokich i srednich tonow zostaje tylko bas moze poprostu kupic 20cm i pobawic sie ustawieniami radia bo 5800 ma ich naprawde sporo w szerokim zakresie a ktore z tych glosnikow byly by najlesze :
    1)

http://www.allegro.pl/item140532004_jbl_cs_3108_210_watt_sklep_gw_f_vat_kurier_gratis.html

2)

http://www.allegro.pl/item143890874_glosniki_magnat_car_3x_220_wat_20_cm_3_drozne.html

3)
    http://www.allegro.pl/item143608949_helix_hxs_169_esprit.html

4)

http://www.allegro.pl/item143095150_hertz_dcx_690_nowe_super_brzmienie_2_lata_gwar_.html

5)

http://www.allegro.pl/item142890195_jbl_gto_926e_nowe_gwarancja_f_ra_od_supers.html
    beetroot
    Level 17  
    witam ,sluchaj mojej rady .wez te pionierki 6/9 i nie bedziesz zalowal.ja posiadam podebne nawet slabsze .do tego radyjko pioonier DEH-P5630MP 4 x50W rms 4x28W .naprawde jest kop uwierz mi .pozdrawiam
    falla_x
    Level 11  
    beetroot wrote:
    witam ,sluchaj mojej rady .wez te pionierki 6/9 i nie bedziesz zalowal.ja posiadam podebne nawet slabsze .do tego radyjko pioonier DEH-P5630MP 4 x50W rms 4x28W .naprawde jest kop uwierz mi .pozdrawiam

moze i tak wlasnie zrobie ze wezme te pionki 6x9 albo te 20cm JBL ale sie jeszcze nie zdecydowalem nie spiesze sie bo niechce popelnic bledu , sporo osob mowi wes 20cm sporo 6x9 a decyzja jak nie byla podjeta tak dalej nie jest :(
    muldex
    Level 12  
    Miałem sony x-plod 6x9 z tyły w półce i możesz je sobie podarować co do średnich tonów i piszczków to robią az za wiele tak jak poowiedział ktoś wcześniej robią jazgot, ogolnie osny niech zostanie prry telewizorach :). Słyszałem pionierki (nie wiem modelu) ale grały o niebo lepiej niż sony.
    Rabe
    Level 15  
    Wsumie mam też dylemat czy pomiędzy głosnikami dwu lub rzy drożnymi a odseparowanymi. Zawsze zadziwiał mnie dzwięk w samochodach gdzie orginalnie są montowane systey najczesciej 2 drożne ze zwrotnicą.np. w smaochodach Audi, Mercede, troch gorzej w oplu.iteresuje mnie co tam siedzi