Witam.Mam kłopot z podgrzewaczem Siemens 18 kW.Po odkręceniu kurka z ciepłą wodą wszystkie 3 stopnie grzania załączają się a woda jest minimalnie ciepła.Filtr jest wyczyszczony,grzałki sprawdzone,ciśnienie wody dobre,termostaty sprawne,zasilanie 3-fazowe .Czekam na jakieś logiczne wyjaśnienie takiego stanu.
Bojler odpada,w sieci są podłączone tylko 4 umywalki i podgrzewacz.Napięcie sprawdzałem miernikiem.Stycznik sprawny, napięcie mierzone za nim jest pełne.A może wadliwa jest membrana?Może jest pęknięta lub zdeformowana.3stopień grzania jest osiągany przy prawie maksymalnym odkręceniu kranu.
Witam
W tego typu przepływowych podgrzewaczach wody to norma , prawdopodobnie uległa znacznemu rozciągnięciu membrana wewnątrz puszki stycznika ciśnieniowego i stąd załącza ci 3 stopień przy za dużym ciśnieniu wody więc jak piszą poprzednicy musisz ograniczyć ciśnienie wody na śrubie wlotowej nie bacząc na to że nie uruchamia się 3 stopień a następnie przyjrzeć się stycznikowi , zbudowany jest tak że styki dokręcone są do puszki ciśnieniowej ,patrząc na dół styków znajduje się tam śrubka torx którą trzeba dokręcić aby przy mniejszym wypływie załączyły się trzy stopnie grzania (pod tą śrubką i blaszką stycznika znajduje się sprężynka)(śrubka ta powoduje zbliżenie lub oddalenie styków stycznika od puszki ciśnieniowej) Pamiętaj aby regulować tylko tą śrubką a nie nastawami poszczególnych stopni!!!
A w przyszłości przyjdzie wymienić membranę i ponownie ustawić odległość stycznika od puszki ciśnieniowej .
Pozdrawiam
ps
daj znać co z tego wyszło
Niestety nie posiadam modelu przedstawionego na rysunku.Model który posiadam ma blok grzewczy scalony z membraną i jest nierozbieralny.Czyli pozostaje mi zorientowac się w cenie nowego bloku lub nowego podgrzewacza:) Dziękuję wszystkim za porady.
Witam.
Pierwszą rzeczą jaką wykonuję w takich przypadkach jest pomiar prądu pobieranego przez poszczególne grzałki. Po upewnieniu się ze elementy grzejne są sprawne przystępuje do dalszej naprawy.
Pozdrawiam.