zdzichu02 wrote: Stefanek1 wrote: W roczniku 2002 masz w SGA piec nie D3xx, tylko D5WZ i sitko z kołnierzem.
Świeca po podaniu około 8 V, ma po 10 sek być na koncu rozgrzana na maxa i pobierać prąd powyzej 10 A. Stare świece nie spełniaja tych parametrów.
Pozdr.
Cześć Stefanek podaj mi tel.do siebie może być na pw, mam w Sharanie 2006r.dogrzewacz eber D5WF i po wymianie szczotek w pompce wody,były wytarte na 3mm, odpala na minute lub dwie i się wyłącza, prawdopodobnie mam uwalony sterownik,na diagnostyce pierwszy komunikat uszkodzony sterownik, kolejne podaje spalona świeca,a ponoć ty masz patent na te sterowniki. Czy wymieniać na D5WZ ale trochę drogo wychodzi. Pozdrawiam
W piecykach Hydronic II, jest za słaby i nieudany sterownik, straszna kaszanka firmy Hella, elementy wykonawcze sterujace swiecą, dmuchawą, pompką paliwa itd są umiejscowione na maleńkiej płytce z mizernym odprowadzeniem ciepła. Sterownik ten jest zamontowany w obudowie pieca bezposrednio nad wymiennikiem ciepła, co skutkuje jego nadmiernym przegrzewaniem. Róznica temperatur, np. na dworze -20 st. C, a później po rozgrzaniu pieca to około + 80 st. robi swoje. Płytka sterownika jak i elementy na niej podlegają naprężeniom co skutkuje zrywaniem połączeń ścieżek wenatrz 4-ro warstwowej płytki, wyrywaniem nózek w Eepromie, BTSach i wykonawczych tranzystorach inteligentnych, sterujacych pracą pieca, co skutkuje sianiem nieprawdziwych rozmaitych błędów. Naprawiałem te sterowniki, ale naprawisz jedno, pochodzi z pól roku i za chwilę pada co innego. To syzyfowa praca bez końca...
Rozwiazanie i 'patent' na to znalazłem juz dawno - to HYBRYDA.
Rozcinam piec i montuję do niego sterownik starszego typu np. D5WZ po stronie dmuchawy, na ssaniu, co zapewnia 'nowemu' sterownikowi stabilność temperatury i bardzo poprawne warunki pracy. Sterownik starszego typu jest lepszy kontrukcyjnie i oczywiście przed założeniem jest wyjęty z obudowy, przelutowany i przetestowany z nowym piecem. Zapewnia to poprawne jego działanie przez długi czas i brak reklamacji jak dotad, zadowolonych jego posiadaczy.
Po wymianie na taka hybrydę, udręka z piecem Hydronik II, ma swoje pozytywne zakonczenie.
Mój tel. 601052155.
grunwald10 wrote: Witam ,mam pewien problem ,posiadam seata alhambre 1.9 tdi 115 koników rok 2000/2001 nowa buda .
Wymieniłem stary dogrzewacz D5WZ na nowy po regeneracji .Rano jak odpalam auto dogrzewacz włącza sie na około 1-2 minuty i się wyłącza ,dodam ze jest -1 na dworze , podpiołem autko do vaga 4,9 i sprawdziłem dogrzewacz czy są błędy no i były dwa 1410 nagrzewnica przegrzana i 65535 uszkodzony sterownik ecm (ecu) ,co to oznacza? Czy to moze byc wina sterownika w dogrzewaczu ?Dogrzewacz jeszcze na gwarancji,
Witaj, nie działa ci prawidłowo lub stoi pompka płynu na podszybiu, dlatego błąd przegrzania 01410, bo płyn jest za słabo przepychany przez piec.
Jesli pompka pracuje, a piec się przegrzewa to mozesz mieć spaliny w układzie wodnym, co moze być spowodowane problemem z uszczelką pod głowicą silnika.
Błąd pamięci 65535 uszkodzony Eeprom, nie powinien wystąpić !!!
Pozdrawiam.