Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak to podłączyć? Radio samochodowe bez wy. na wzmacniacz.

Los podolos 22 Nov 2006 15:27 2720 11
    Los podolos
    Level 10  
    witam. Mam radio samochodowe a nie posiadam w nim wyjscia na wzmacniacz . Kupiłem aktywną tubę, I napisane jest w instrukcji że należy podłączyc wyjścia na głośniki z radia pod wejście high input w tubie. Tylko że ja mam 2 kalble na głośniki plus i minus, a na tubie są 4 wejścia. Będę wdzięczny za pomoc...
    williams
    Level 30  
    nie rozśmieszaj,mam zajady...
    wirgin
    Level 17  
    auhaha :D:D:D

czyli masz radio mono na jeden głośnik :?: :D:?::D
    Los podolos
    Level 10  
    tzn. zobaczyłem przed chwila że są tam 2 wyjścia na głosniki. A tak wogóle to fajnie jest sie ponabijać z kogoś kto ma radio za 15 zł bo go nie stać na sprzęt clariona... Congratulation Panowie. Myślałem że otrzymam jakąś sensowną radę.
    tony_tr
    Level 22  
    sygnał do wzmaka od suba prowadzi sie zwykla czinczami
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W tym swoim superradiu masz dwa przewody głośnikowe jako sygnałowe i wspólną dla nich masę z masą radia. Na tej tubie możesz połączyć razem wejścia oznaczone jako minus (HI INPUT L- i R-). W sumie, to możesz nawet nie podłączać tych mas w takim układzie (bo masa głośników, radia, minus zasilanie to u ciebie jedno). Powinno już działąć jak podłączysz wyjścia głośnikowe do zacisków +.
    Ale ostrzegam cię na początku, że efekt nie bedzie rewelacyjny.
    greg-si
    Level 27  
    tony_tr wrote:
    sygnał do wzmaka od suba prowadzi sie zwykla czinczami

Tony mam dwie rady dla Ciebie.
    Pierwsza jest taka że żebyś dokładnie czytał posty które są wcześniej napisane.
    Druga natomiast jest taka żebyś jeszcze raz przeczytał cały temat a puźniej napisał odpowiedź bo to co tutaj nastukałeś to nie wiem do czego się tyczy.

Masz z radia wyjście na dwa głośniki czyli 4 kable. Zakładam że masz oznaczony + i -. Masz na obudowie 'High input'. Czerwone to plusy a czarne to minusy jak wyraźnie widać. Podłącz kable z radia + do + a - do - Nie będzie miało tu znaczenia czy lewy podepniesz do lewego bo to sub. Dobrze jakbyś przed podłączeniem sprawdził czy dobrze sa kable oznaczone. Najlepszy sposób na to jest jakiś głośnik. Jak membrana będzie wysuwała się do góry to znaczy że + z radia i + z głośnika pokrywają się i jest wszystko dobrze.
    Jakby co to pisz.
    Pozdrawiam
    Los podolos
    Level 10  
    Mam 2 wyscia na głośniki tzn 4 kable . A więc masa chaba nie jest równa z masą zasilajacą.... Tak mi sie przynajmniej wydaje.
    Błażej
    Z radia wychodzą cztery kable? I są to:
    zasilanie
    głośnik lewy
    głośnik prawy
    masa wspólna dla zasilania i głośników. I podłączasz tak, jak ci pisałem.
    Los podolos
    Level 10  
    nie. Zasilanie to swoja drogą. Są cztery kable z napisem speakers, jak domniemuje głośniki.....
  • Helpful post
    Błażej
    Ile to radio ma wyjść głośnikowych: dwa czy cztery?
    Jak dwa, to są to pary (przewody powinny być opisane na jakiejś naklejce na radiu) do głośników. Wtedy łączysz parami na tej tubie: plus do plusa, minus do minusa. Jak radio ma wyjścia na cztery głośniki, to znajdujesz dwa tylne i łączysz do plusów, a masa wspólna.
    Jak nie ma żadnej rozpiski wyprowadzeń, to możesz rozkręcić radio i zobaczyć czy nie ma opisu na płytce lub dojść do wyprowadzeń po końcówce mocy (ściągasz sobie z netu opis kostki i jej nóżek i szukasz do których przewodów idą wyjścia).
    Wrzuć to fotki tego swojego radia (z przodu i z tyłu).
    Los podolos
    Level 10  
    OKAY. Dziękuję za pomoc.