Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyłączający się komputer host w sieci lokalnej.

22 Lis 2006 16:42 1394 5
  • Poziom 33  
    Witam.
    Mam nadzieję, że to odpowiedni dział chodź nie jestem o tym do końca przekonany.

    Sprawa jest następująca, po poprawnej konfiguracji sieci i podłączeniu jej do internetu zaczął wyłączać mi się komputer host.
    Wyłączenie następuje tylko i wyłącznie wtedy gdy zostaje uruchamiany inny komputer podłączony do hosta w sieci.

    Jak się uruchomi ponownie to już działa.
    Tak się dzieje za każdym włączeniem.

    Systemy to win XP z SP2 na hoście a na pozostałych WIN 98 SE.
    Karty na procesorach realteka 8139.
    Router programowy WINROUTE 4.1.

    Jeżeli temat powinien się znaleźć w innym dziale to proszę o przeniesienie.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Sprawdź uziemienie obu komputerów czyli upewnij się czy są podłączone do uziemienia, a nie pod przewód "0". Możliwe, że podczas włączania komputera powstaje ładunek który restartuje hosta, jeśli to nie przyniesie żadnych skutków podmień kartę sieciowa w hoście.
  • Poziom 33  
    Uziemienie komputerów nie rozwiązało problemu.
    Proszę o dalsze porady.
  • Poziom 11  
    DonRomano napisał:
    Uziemienie komputerów nie rozwiązało problemu.
    Proszę o dalsze porady.


    Może jest to spowodowane spadkiem napięcia podczas włączania innego komputera?
    Spróbuj podmienić w hoście zasilacz.
  • Poziom 33  
    Witam ponownie.
    W między czasie wymieniłem płytę główną i zasilacz u klienta, karta sieciowa została ta sama.
    Problem pozostał.
    Połączenie komputerów na próbę osobnym przewodem nie pomogło.
    I teraz niespodzianka, od świąt wszystko zaczęło działać poprawnie.
    Dlaczego? Nie mam zielonego pojęcia nikt nic specjalnego nie robił.
  • Użytkownik usunął konto