Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana sprzętu audio w Renault Megane Classic (do 1.400)

Diamond 23 Nov 2006 10:41 5060 16
    Diamond
    Level 12  
    Witam serdecznie. 8 lat temu zakupiłem auto. Z racji, że po wypluciu kasy na auto nie wiele zostało na sprzęt audio było to co było. Tak więc kupiłem radio Kenwooda (kaseciaka) z maskującym panelem. Do tego 17cm glosniki pioneer do przodu (niestety nie mam jak sprawdzić jaki model). Na tyl poszło Mac Audio MLM 6920 + wzmacniacz Genesis B40. Nigdy nie miałem "suba". Jako, że rok temu padło mi radio przez rok jeździłem bez. Dwa dni temu zakupiłem Alpine CDA-9852RR . Bardzo chciałem mieć tube do tego i tak przez jakiś czas się napalałem na nią ale przespałem się z tym i pomyślałem tak:

Po co mi tuba? Przeciez ten zestaw co mam juz ma ponad 8 lat i nie jest zapewne jakis nawet podstawowy. Chyba lepiej będzie wymienić przód, tył i wzmacniacz na cos innego co w sumie da lepsze efekty niz to co jest + sub.

Chcę aby moje serce się radowało kiedy bede sluchal muzyczki a nie ludzi z zewnątrz auta. Pomyslalem ze za wasza porada uda mi się skompletowac zestawic taki aby wrzucic do przodu dwa glosniki + cykacze (tak to sie nazywa? - przy przedniej szybie) + wzmacniacz + dwa glosniki na tył w takiej konfiguracji aby ewentualnie "za jakis czas" dokupic do tego suba.

Chciałbym przeznaczyć na to w sumie max 1.400 zł. Nie wiem tylko czy to wystarczająca kwota.

Za wszelkie informacje będę wdzięczny.
    beetroot
    Level 17  
    witam .wiec jak niechcesz tuby to poco ci wzmacniacz na przednie i tylne glosniki .kup dobre radio na mosfetach i porzadne glosniki .standardowe akumulatory nie lubia wzmacniaczy,szczegulnie jak uzywa sie ich na postoju .
    chyba ze lubisz pchac swoja fure.
    Diamond
    Level 12  
    beetroot wrote:
    witam .wiec jak niechcesz tuby to poco ci wzmacniacz

Na razie mnie nie stać na wszystko włącznie z tubą więc chcę przygotować zestaw taki aby w późniejszym terminie dokupić i suba i kondensator. Dlatego potrzebuję infa jaki ma być wzmacniacz i głośniki (przud, tył i piszczałki) aby za jakiś czas bez problemu dopiąć do tego i suba i kondensator.

beetroot wrote:
    kup dobre radio na mosfetach

Napisałem, że dwa dni temu już kupiłem radio. Podałem nawet model

beetroot wrote:
    szczegulnie jak uzywa sie ich na postoju .
    chyba ze lubisz pchac swoja fure.

Całość będzie używana wyłącznie podczas jazdy. Sporadycznie na postoju, ale to bardzo rzadko.

Tutaj pojawia się pytanie. Czy sub aktywny czy pasywny. Bo od tego zależeć będzie jaki wzmacniacz będzie, prawda?

Więc chyba składanie powinno się rozpocząć od suba. Na tej podstawie dobrany będzie wzmacniacz a potem głośniki. Czyż nie?

Bo być może można to rozwiązać w taki sposób, że:

Radio napędza przód, tył i "cykacze" a sam wzmacniacz suba? Nie wiem własnie jakie najlepsze rozwiązanie dlatego do Was sie zwracam z pomocą.

Samochód to Renault Megane Classic.
  • Helpful post
    crazy_88
    Level 42  
    jesli chodzi o suba to tylko zestaw pasywny czyli wzmak +subik :) do tego porzadny zestawik na przod i bedzie fajnie:)
    Diamond
    Level 12  
    Crazy_88. Właśnie po to się "spotkaliśmy" aby wybrać :-) Cena została podana. Wnioskuje więc z tego, że zestaw będzie się składał ze wzmacniacza 4 kanałowego aby później podłączyć do niego suba. Czyli jeżeli ma byc pasywny to mamy już odpowiedz częściową.

- przód
    - cykacze
    - tył
    - wzmacniacz

Całość nie więcej niż 1400zł. Czy w tej cenie będzie coś sensownego?

Tylko 1.400zł ponieważ dojdą mi koszty montażu i okablowania.
  • Helpful post
    brati
    Level 23  
    http://essa.com.pl/gfx/cenniki/178_1zestawy_pb-udim.pdf

Wybierz ktorys z tych zestawow, ten ktory bedzie Ci najbardziej odpowiadał cenowo. Ceny są dosyc atrakcyjne i w tej cenie cieżko bedzie znalezc cos lepszego.
    Na twoim miejscu wzioł bym ten za 1439 zł i zbierał kase na suba

z głosnikow z tyłu bym zrezygnowal jesli w przyszłosci bedziesz montował suba
  • Helpful post
    crazy_88
    Level 42  
    glosniki przod:

http://www.allegro.pl/item142818601_phase_evolution_pcs_165_20_2006_.html

wzmak:

http://www.allegro.pl/item144294582_wroclaw_carpower_604_audiofilskajakosc_4x100wrms.html

sub:

http://www.allegro.pl/item141201779_phase_linear_box_12v_subwoofer_nowy_gwar_od_ss.html

moim zdaniem glosniki phase sa bardzo wysokiej jakosci :) i do tego subik phase:) wiec bys mial fajny zestaw glosnikow jednej firmy a wzmak by napedzal przod i suba na mostku:)taka jest moja propozycja:)
  • Helpful post
    Kalasz
    Level 15  
    sub nie jest dla ludzi z zewnątrz lecz dla słychaczy w samochodzie! ... Twoje 17 pioneera z przodu nie przenoszą zapewne częstotliwości rzędu 80 hz bez 3 db spadku, dlatego jeśli chcesz słuchać wszytskich dźwieków z nagrań to musisz urzyć przetwonik niskich częstotliwości - czyli sub:). Nie znaczy to że po jego montażu musi Cię słyszeć całem miasto. U mnie w samochodzie nikt nie wierzy że mam sub dopóki go nie zobaczy (JL Audio 12'+ Audison milenium 4 +Helixs HXS) wydaje się, że głośniki z przodu tak grają, ale po odłączeniu suba zauważa się brak niskich częstotliwości. Dobre zestrojenie i regulacja to 50% sukcesu!
    Polecam konsultację: www.automm.pl
    Diamond
    Level 12  
    Ostatnie 3 odpowiedzi Wasze pozwoliły mi ruszyć krok do przodu. Nie wiedziałem, że głośniki z tyłu nie będą potrzebne.

Będzie więc przód, przód boki i sub + wzmacniacz.

Czy w przyszłości zakup kondensatora będzie przerostem formy nad treścią czy jest to zawsze mile widziany niezbędnik?

Przewody do zestawu Waszej propozycji powinny być 16mm2 czy wystarcza 10mm2?
    Diamond
    Level 12  
    crazy_88 wrote:
    grubosc przewodow jest dostosowana do wartosci bezpiecznika przy wzmaku i dlugosci kabla:) zapoznaj sie z tabelka:)oto link:
    http://www.ifb.pl/~mateo/car-audio/abc_pradowe.html

A to dobra szkoła aby nakierować a nie podawać na tacy. Z tabeli tej wywnioskowałem, że:
    dla przykładu wzmazniacz podany przez Ciebie ma 50A a przewód będzie ciągnięty na odległość około 5 metrów to moge zastosowac i 12 i 16 i 20 :-) bo wszystko w sumie prawie na styk i odleglosci i bezpiecznik. Bo nie wiem czy te 50A traktowac jako blizsze <50 czy jako >50. W sumie bym usrednil i zastosował 16mm2.
    crazy_88
    Level 42  
    ten kabelek 16 mm kwadrat by ci spokojnie wystarczyl :)
    Diamond
    Level 12  
    Czy przy kabelku także ma znaczenie firma? Chodzi mi o to, że instalke to chyba od nowa bym musiał dokupić. Komplet okablowania do wzmacniacza 16mm2. Zasilanie + sygnał + bezpiecznik z gniazdem + konektory. Są takie zestawy gotowe Hamy po 229zł. Nie wiem jak taki komplet fachowo się nazywa więc gdybyś uderzył mnie linkiem z Allegro....
    elektryk1e
    Level 22  
    jesli chcesz zeby ci to dobrze zagralo bez suba to nie podlaczaj glosnikow pod radio... kup wzmacniacz 4x75 i jakies glosniki. niech koledzy doradza. pod radio mozesz podlaczyc jakies szerokopasmowki w desce ale przez zwrotke dla sredniotonowca. bedziesz mial dobry wokal
    Diamond
    Level 12  
    Dodano po 1 [minuty]:

elektryk1e wrote:
    jesli chcesz zeby ci to dobrze zagralo bez suba to nie podlaczaj glosnikow pod radio... kup wzmacniacz 4x75 i jakies glosniki. niech koledzy doradza. pod radio mozesz podlaczyc jakies szerokopasmowki w desce ale przez zwrotke dla sredniotonowca. bedziesz mial dobry wokal

Ustaliliśmy, że będzie z subem. Wypchany przód z cykaczami + sub (bez tylnych głośników).

A tak BTW do wszystkich:
    A co z kondensatorem? Czy widzicieuzasadnienie dla jego istnienia w tym przypadku? z tego co doczytałem to z subem będą tworzyć zgraną parę.