Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Optex
    rafaelson
    Level 14  
    TheWiktus napisał:
    Quote:
    No więc ja potrzebuje tego od obsługi w trybie multipleksowym pytam czytam szukam od tygodnia i nadal nic.

To leci mniej więcej tak:
    Quote:
    Config Timer2 = Timer , Prescale = 256
    Declare Sub Podstaw_cyfre(cyfra As Byte)
    On Timer2 Przemiatanie
    Dim A As Byte , B As Byte , C As Byte , D As Byte , E As Byte , F As Byte
    Dim Nr_nixie As Byte
    Nixie_1 Alias Porta.0
    Nixie_2 Alias Porta.1
    Nixie_3 Alias Porta.2
    Nixie_4 Alias Porta.3
    Nixie_5 Alias Porta.4
    Nixie_6 Alias Porta.5
    Enable Interrupts
    Enable Timer2
    Load Timer2 , 60
    '####################################
    ' Petla glowna

Do
    ' Gdy Zmienne Przyjmą Jakąś Wartość
    '. Zostaną Wyświetlone Np.
    A = 1
    B = 2
    C = 3
    D = 4
    E = 5
    F = 6

Loop

'####################################
    Sub Podstaw_cyfre(cyfra As Byte)
    Cyfra = Cyfra And &B00001111
    Portb = Portb And &B11110000
    Portb = Portb Or Cyfra
    End Sub
    '###################################
    Przemiatanie:
    Load Timer2 , 60

Reset Nixie_1
    Reset Nixie_2
    Reset Nixie_3
    Reset Nixie_4
    Reset Nixie_5
    Reset Nixie_6
    Select Case Nr_nixie
    Case 0:
    Call Podstaw_cyfre(a)
    Set Nixie_1
    Case 1:
    Call Podstaw_cyfre(b)
    Set Nixie_2
    Case 2:
    Call Podstaw_cyfre(c)
    Set Nixie_3
    Case 3:
    Call Podstaw_cyfre(d)
    Set Nixie_4
    Case 4:
    Call Podstaw_cyfre(e)
    Set Nixie_5
    Case 5:
    Call Podstaw_cyfre(f)
    Set Nixie_6
    End Select

Incr Nr_nixie
    If Nr_nixie = 6 Then
    Nr_nixie = 0
    End If

Return

----------------------------------------------------------------------
    prezes_aps napisał:
    Quote:
    Przydałby się jakiś rusunek PCB.

Płytki wyglądają mniej więcej jak na GIFIE. Piszę mniej więcej bo jest kilka różnic w wyprowadzeniach kontrolera co można w prosty sposób dopasować w programie przez "przeportowanie". Niestety nie mam na dzień dzisiejszy nic innego. W orginale też musiałem przeciąć kilka ścieżek bo okazało się, że prawie cały portc jest uszkodzony.

Zegar Imieninowy
  • Optex
    zgierzman
    Level 31  
    Podziwiam, zegar naprawdę piękny.
    Jak rozwiązałeś problem komunikacji żeby Ci przerwania od multipleksowania wyświetlacza nie wchodziły w paradę?
    Ja w swoim zegarze zrobiłem to w sposób "siłowy" ale prosty:
    Ponieważ każda cyfra wyświetlana jest przez kilka milisekund, a później przez ok 2ms wszystkie są zgaszone, bo powstawały duchy, wykorzystałem ten czas na komunikację z RTC i inne "obliczenia". W bascomie to wygląda mniej więcej tak:

P1 = cyfra1 ;cztery starsze bity to adres lampy, cztery młodsze to cyfra

;komunikacja, obróbka danych czy cokolwiek

waitms x ;x dobrane tak, aby cyfra świeciła np 5ms - zależne od czasu jaki został zużyty na poprzedni krok

P1 = 0 ;wygaszenie cyfry - zero jest oczywiście umowne ;-)

;komunikacja, obróbka danych czy cokolwiek

waitms y ;y dobrane tak jak x - aby wyświetlacz pozostał wygaszony na 2ms

W praktyce wszelkie operacje nie związane bezpośrednio w wyświetlaniem wykonuję po zgaszeniu ostatniej cyfry, a resztę opóźnień załatwia proste "waitms". Oczywiście ja nie mam LCD... ;-)

Innym moim patentem jest rezygnacja ze sterowników anodowych zrobionych na tranzystorach na rzecz wysokonapięciowego transoptora. Mniejsza ilość elementów, prostsza płytka...

Zegar Imieninowy

To dla czterech lamp - dla sześciu oczywiście wyglądać będzie identycznie. JP2 to sterowanie - do mikrokontrolera, a JP1 do anod lamp. NN to "niskie napięcie" ;-) czyli 5V WN to "wysokie napięcie" ;-) czyli 230V. Ponieważ WN było większe od napięcia pracy lamp włączyłem rezystory R5 - R8 aby ograniczyć prąd. Transoptor to TLP627

Nigdzie się z takim rozwiązaniem nie spotkałem, a zegarek u mnie działa już od roku bez żadnych "ale".
    Authorius
    Level 11  
    Bardzo mi sie podoba a konstrukcja +10 Estetyka wykonania poprostu jak ze sklepu... :D
    rafaelson
    Level 14  
    Rzeczywiście, patent z transoptorami jest rewelacyjny. Ja stosując TTL74141 zamiast CMOS4028 w katodach lamp zaoszczędziłem 10 tranzystorów i 10 rezystorów w stosunku do poprzednich wersji. Pomysł z transoptorami spowodowałby rezygnację z kolejnych 12 tranzystorów i 6 rezystorów w zamian za 6szt. TLP627. Ciekawe co jeszcze można wywalić ???.
    yogib
    Level 13  
    rafaelson wrote:
    . Pomysł z transoptorami spowodowałby rezygnację z kolejnych 12 tranzystorów i 6 rezystorów w zamian za 6szt. TLP627. ???.

Do tego istnieją odmiany TLP627-2(DIP 8, x2), TLP627-4(DIP 16, x4). Niestety trochę w cenie :( Można też zastosować TLP127 w obudowie smd. W oparciu o znane mi rozwiązania raczej już nic więcej nie wywalisz.
    rafaelson
    Level 14  
    ...hm, tak też myślałem, tzn., że proces optymalizacji i minimalizacji kosztów i elementów dobiegł końca. Czyli nie da się tego zrobić ani prościej, ani taniej. Z jednej strony to smutne a z drugiej cieszy, że układ nie jest "przerośnięty"...
    yogib
    Level 13  
    Zastanawiam się czy można nietypowo do sterowania anod zastosować optotraiki MOC3020(400V 30mA). Są bardziej dostępne i w miarę tanie. Czy ktoś może zweryfikować ten pomysł.

Dodano po 4 [minuty]:

rafaelson wrote:
    Z jednej strony to smutne a z drugiej cieszy, że układ nie jest "przerośnięty"...

Nie jest przerośnięty ale zawsze można go wzbogacić o nową funkcjonalność :) np.: barometr, fotorezystor a nawet czujnik ruchu itp.(załączanie krótko żyjących lampek tylko w obecności osób)

Dodano po 11 [minuty]:

rafaelson wrote:
    Czyli nie da się tego zrobić ani prościej, ani taniej

Pozostaje za to możliwość szlifowania oprogramowania :) Też trochę nad tym przesiedziałem :
    demo1
    demo2
  • Optex
    zgierzman
    Level 31  
    yogib wrote:

Do tego istnieją odmiany TLP627-2(DIP 8, x2), TLP627-4(DIP 16, x4). Niestety trochę w cenie :(

Ja za TLP627-4 zapłaciłem w sklepie z częściami 6 czy 7 zł (nie pamiętam dokładnie ile to było z groszami). Nie jest to może wyjątkowo tanio, ale można przeboleć.

yogib wrote:
    W oparciu o znane mi rozwiązania raczej już nic więcej nie wywalisz.

Heh, może są rozwiązania których nie znamy? Budując swój zegar przewaliłem tonę schematów i nigdzie nie było patentu z transoptorem. Dlatego śmiało napisałem, że jest to mój pomysł. Wierzę zatem, że coś jeszcze da się ulepszyć/zmienić. Może już ktoś gdzieś to zrobił, ale o tym nie wiemy?

yogib wrote:

Pozostaje za to możliwość szlifowania oprogramowania :) Też trochę nad tym przesiedziałem :
    demo1
    demo2

Płynna zmiana sekund to bomba! Inne efekty mnie nie zachwyciły, ale to kwestia gustu. Nie mam co prawda padaczki, ale gdybym miał ten zegarek w zasięgu wzroku przez dłuższy czas chyba bym dostał jakiegoś ataku. ;-) Tym niemniej podziwiam efekt i ilość pracy włożonej w programowanie.

Rafaelson, pochwal się jeszcze jak ci się udaje wysyłać dane do LCD i RTC mając multipleksowanie na przerwaniach? Wyłączasz przerwania na czas transmisji, czy jak? A może komunikacja ze światem odbywa się w przerwaniu o wyższym priorytecie?
    yogib
    Level 13  
    zgierzman wrote:
    Nie mam co prawda padaczki, ale gdybym miał ten zegarek w zasięgu wzroku przez dłuższy czas chyba bym dostał jakiegoś ataku. ;-) Tym niemniej podziwiam efekt i ilość pracy włożonej w programowanie.

Jeśli chodzi o tą dyskotekę :) to jest to efekt mający za zadanie konserwowanie katod i może występować co jakiś czas np. co 10min lub co godz.
    zgierzman
    Level 31  
    yogib wrote:

Jeśli chodzi o tą dyskotekę :) to jest to efekt mający za zadanie konserwowanie katod i może występować co jakiś czas np. co 10min lub co godz.

Możesz rozwinąć trochę temat konserwacji? Jak to działa? Czy jest to jakaś odmiana zapobiegania poisoningowi? http://www.tube-tester.com/sites/nixie/different/cathode%20poisoning/cathode-poisoning.htm

"Exercise inactive cathodes (occasionally cycle the tubes through all cathodes)." - to chyba to?

W jakim języku napisałeś soft? Może pochwaliłbyś się tym kawałkiem kodu? Szczególnie tym od płynnego przenikania cyfr...
    m_wojcik
    Level 25  
    Bardzo fajna konstrukcja, podziwiam!
    Czy nie brałeś pod uwagę wymiany wyświetlacza LCD na VFD? Byłoby to o niebo piękniejsze... Są takie gotowe 2x20 znaków sterowane po RS232, banalnie prosto.
    rafaelson
    Level 14  
    ....Jeśli chodzi o transmisję z RTC to u mnie problemu po prostu nie było - działa bezbłędnie. Problem komunikacji z czujką termiczną właściwie to bardziej ominąłem niż rozwiązałem. Częstotliwość pomiaru co jedną minutę w zupełności wystarcza, więc najpierw wygaszam wszystkie cyfry, następnie wyłączam przerwania, czekam (te nieszczęsne 750ms) na konwersję pomiaru i wyświetlam na 3 sek. na lampach a na LCD wynik zostaje przez minutę do następnego pomiaru. Efekt wizualny jest jak najbardziej do przyjęcia - takie przejście przez chwilową ciemność nawet fajnie pasuje. Powrót na lampach do wyświetlania czasu odbywa się już oczywiście bez przerw. Kiedyś przy projektowaniu jakiegoś termometru na LED-ach, w celu ominięcia procedury odczytu CRC, która wydaje mi się dość skomplikowana robiłem to w ten sposób, że odczytywałem dwa razy pomiar z czujki, po czym jeśli wyniki był równe to je wyświetlałem, w przeciwnym razie pomiar był powtarzany. Nawet dobrze to działało i nie trzeba było wygaszać wyświetlaczy - tutaj takiej potrzeby nie było.

Najciekawszym i zarazem najbardziej dokuczliwym problemem w tym zegarze był sposób obsługi LCD. Po pierwszym uruchomieniu okazało się, że na ekranie dzieją się cuda, ale po dokładnym przyjrzeniu i przeanalizowaniu co się dzieje zauważyłem, że przekłamywane są tylko cyfry, a wszystkie teksty czyli dane typu string pobierane z tabeli DATA są w porządku. Dlatego stworzyłem dodatkową tabelę, gdzie umieściłem wszystkie potrzebne do wyświetlenia cyfry z zakresu "00" do "59" jako tekst i pobieram je stamtąd za pomocą komendy lookupstr zarówno do wyświetlenia czasu, jak i temperatury, daty itd. (te same dane do wszystkiego z tej jednej tabeli). Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale to działa i to bardzo dobrze (kolejna zagadka kodu bascoma). Przydałby się tu ktoś z działu "mikrokontrolery"; to może by wyjaśnił. Przypuszczam, że może to mieć związek z różnicą w ilości potrzebnych taktów zegarowych do realizacji procedury wyświetlenia danej typu Byte a String, ale są to tylko moje niczym nie uzasadnione domysły.

Zainteresowało mnie również to płynne przenikanie sekund. Podejrzewam, że realizujesz to przez PWM. Czy mógłbyś przybliżyć (pytanie do yogib) w jaki sposób podajesz przebieg PWM na anody lamp?. Czy wysokie napięcie jest dodatkowo kluczowane przez jakiś tranzystor, czy mieszasz w jakiś sposób procedurą odpowiedzialną za przemiatanie?.

Wracając do "okolic" sterowania anodami, spotkałem się kiedyś z rozwiązaniem odpalania tranzystorów WN przez kondensatory bezpośrednio z portów kontrolera. Dzięki temu układ się uprościł. Najprawdopodobniej mają one na celu zabezpieczyć porty przez obniżenie napięcia przy określonej częstotliwości, ale takie rozwiązanie wydaje się dość ryzykowne, dlatego z obawy przed potencjalnym morderstwem z premedytacją mojej Atmegi, która i tak jest już mocno kontuzjowana odrzuciłem ten pomysł. Fajnie by było gdyby ktoś potrafił ten pomysł wyjaśnić.
    zgierzman
    Level 31  
    rafaelson wrote:

Zainteresowało mnie również to płynne przenikanie sekund.

Myślałem nad funkcją "fade" teoretycznie i wydaje mi się, że dałoby się zrobić to manipulując wyświetlaniem. Popełniłem taką tabelkę:

000000
    100000
    110000
    111000
    111100
    111110
    111111

Zmiana na wyświetlaczu z 0 na 1. Pierwszy i ostatni wiersz nie jest istotny, fade odbywa się w wierszach 2-5. Podczas kolejnych przejść podczas mutipleksowania wyświetlana jest kolejna wartość z tabeli (wierszami), więc najpierw miga "1" potem wyświetla się "0" pięć razy po kolei, potem mamy dwa razy "1" i cztery "0" itd.
    W ten sposób mamy w 30 krokach płynne przejście. Przy częstotliwości przemiatania 60Hz zajmie to 1/2 sekundy.
    W połowie cyklu obie cyfry będą świecić z połową swojej jasności. Ten moment możnaby zmodyfikować i poustawiać "0" i "1" na przemian. Zamiast 111000 dać 101010.
    Inna wersja:

000000
    100000
    101000
    101010
    111010
    111110
    111111

Mając taką tablicę i zakładając, że 0 to cyfra poprzednia, a 1 to cyfra następna można byłoby wykonać płynne przejście pomiędzy dwoma dowolnymi znakami.

Niestety, spodziewam się, że przy częstotliwości przemiatania 60Hz cyfry będą mrugać... ;-(

Tyle moich wypocin. Postaram się to sprawdzić praktycznie w przyszłym tygodniu.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    no no widac ze kolega ma głowe do procesorów a ja jakos nie mogę pojać podstaw bascom'u

Dodano po 5 [minuty]:

tak naprawdę to szczena mi opadła aż do piwnicy jestem pod wrazeniem bo czegos takiego tu jeszcze nie widziałem. Ciągle tylko jakieś wzmaki grrrrrrrr
    rafaelson
    Level 14  
    Kochani !
    Bardzo gorąco Was proszę o nie przysyłanie mi na skrzynkę próśb i błagań o soft do procesora. Niech ktoś nie pomyśli, że one nie docierają, bądź ich nie czytam - czytam wszystkie, ale nie jestem w stanie na każdy z osobna odpowiedzieć. W obecnej fazie program nie nadaje się do rozpowszechnienia, być może za jakiś czas. Zegar działa ale potrzeba jeszcze sporo czasu na doszlifowanie oprogramowania.

Zainspirowaliście mnie do podjęcia próby ze zmianą koloru podświetlenia wyświetlacza, dlatego zakupiłem już diody SMD w kolorze białym, gdyż nie mogę przewidzieć z którym będzie mu "lepiej do twarzy", a biały łatwo przefiltrować na dowolne odcienie. Mam tylko obawy, bo do szybki LCD od spodu jest mocno przyklejony zielonkawy filtr i boję się, że może on mieć jakieś właściwości polaryzacyjne, dzięki którym cokolwiek widać...
    Snikers
    Level 24  
    na 95% jest to zwykla zielona folia. polaryzator robi sie na masowa skale wiec farbowanie dla tego akurat typu lcd byla by nie ekonomiczna. przypuszczam ze sam proces wytwarzania tej foli uniemozliwia zabarwienie jej. chyba ze sie myle z tym ostatnim zdaniem
    yogib
    Level 13  
    zgierzman wrote:
    Możesz rozwinąć trochę temat konserwacji? Jak to działa? Czy jest to jakaś odmiana zapobiegania poisoningowi? http://www.tube-tester.com/sites/nixie/different/cathode%20poisoning/cathode-poisoning.htm

"Exercise inactive cathodes (occasionally cycle the tubes through all cathodes)." - to chyba to?

Tak dokładnie oto chodzi. Katody, które przez jakiś okres czasu są nie używane łapią jakieś zanieczyszczenie, które powodują w dłuższym czasie ich zatrucie i pogorszenie jakości świecenia. Dlatego warto co jakiś czas przelecieć przez wszystkie cyferki. Zalecana jest też od czasu do czasu rotacja lamp.

Dodano po 8 [minuty]:

zgierzman wrote:
    W jakim języku napisałeś soft? Może pochwaliłbyś się tym kawałkiem kodu? Szczególnie tym od płynnego przenikania cyfr...

O właśnie w tym miejscu chciałbym zwrócić uwagę na wartość oprogramowania opensorce. Często uczymy się i korzystamy z gotowych przykładów ale nie pamiętamy już o tym jak sami coś stworzymy. Co do moich wypocin to były napisane w C i zniknęły po przesiadce na inny komputer.

Dodano po 3 [minuty]:

zgierzman wrote:

Mając taką tablicę i zakładając, że 0 to cyfra poprzednia, a 1 to cyfra następna można byłoby wykonać płynne przejście pomiędzy dwoma dowolnymi znakami.

Niestety, spodziewam się, że przy częstotliwości przemiatania 60Hz cyfry będą mrugać... ;-(

Tyle moich wypocin. Postaram się to sprawdzić praktycznie w przyszłym tygodniu.

Ciepło, ciepło choć myślę, że ten sposób za bardzo jest skomplikowany a rozwiązanie leży tak blisko :)

Dodano po 15 [minuty]:

rafaelson wrote:

Zainteresowało mnie również to płynne przenikanie sekund. Podejrzewam, że realizujesz to przez PWM. Czy mógłbyś przybliżyć (pytanie do yogib) w jaki sposób podajesz przebieg PWM na anody lamp?. Czy wysokie napięcie jest dodatkowo kluczowane przez jakiś tranzystor, czy mieszasz w jakiś sposób procedurą odpowiedzialną za przemiatanie?.

Pomysł nie jest mój choć sam doszedłem do tego jak go zrealizować. Zakładam, że przechowujesz czas do wyświetlenia w pewnej tablicy. Na wstępie potrzebujesz jeszcze jednej takiej samej tablicy przy czym w tej pierwszej przechowujesz stare dane a w drugiej nowe dane tzn. jeśli porównasz wartość sek. z po odczycie z rtc z tablicą_nowe i jest ona różna to przepisujesz nową do starej a do nowej wpisujesz dane z rtc. Następnie korzystasz z przerwania generowanego przez porównanie z OCRnx. Jeśli cyfra wyświetlana jest powiedzmy 60 razy/s a ilość cykli zapisanych do timera po których wygenerowane jest przerwanie wynosi, powiedzmy 600(wartość przypadkowa) to wystarczy to 600 podzielić na 60 = 10. Czyli po każdym szóstym(sześć lampek) przerwaniu od timera zapisujesz do OCRnx wartość o 10 większą a w trakcie samego przerwania od porównania podmieniasz tablice do wyświetlania. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiesz :) W telegraficznym skrócie:
    - ustaw timer
    - ustaw ocr(co 6 przerwań zwiększ o 10)
    - wyświetl daną z tablicy _nowe
    - przerwanie od porównania: wyświetl daną z tablicy _stare
    - po odczycie z rtc nowej sek. zerujesz ocr
    Zabawa to się dopiero zaczyna przy wykorzystaniu drugiego ocra dającego możliwość płynnej regulacji jasności świecenia lampek.
    remix1
    Level 18  
    super, aż mnie zatkalo ile trzeba zaplacic za te elementy ??
    redart
    Level 23  
    Odnośnie odczytu temperatury to zamiast czekać 0,75sec na konwersję proponuję dorzucić jedną zmienną inkrementowaną przy każdym przerwaniu (oczywiście wtedy nie ma mowy o wyłączaniu przerwań) i po upływie założonego czasu (~750ms) wyzerować ją i odczytać temperaturę. Wyłączanie ATMegi na prawie sekundę to jak eutanazja:D
    Szkoda czasu.
    rafaelson
    Level 14  
    Quote:
    na 95% jest to zwykla zielona folia. polaryzator robi sie na masowa skale wiec farbowanie dla tego akurat typu lcd byla by nie ekonomiczna. przypuszczam ze sam proces wytwarzania tej foli uniemozliwia zabarwienie jej. chyba ze sie myle z tym ostatnim zdaniem

Niestety okazało się, że po oderwaniu tej folii na wyświetlaczu nic nie widać, tak więc moje obawy okazały się słuszne - jest to polaryzator, który musi być, na szczęście udało mi się go przykleić z powrotem. Po podstawieniu 6 sztuk diod w odstępach co 2 cm też jest kicha, ponieważ podświetlenie jest bardzo nierównomierne. W orginalnym podświetlaczu jest tych diodek ze 40 sztuk i są w dwóch rzędach i odstępach ok. 1 cm. Mam jeszcze taki pomysł, żeby wziąć kawałek pleksy i podświetlić ją z boku, a wewnątrz ponawiercać stożkowe otwory, dzięki którym światło odbijałoby się do przodu....
    CMS
    Administrator of HydePark
    No widze ze kolega zaprezentowal zegar w jedynym slusznym kanale tvn'u (turbo)
    musze przyznace ze po dokladnym obejrzeniu konstrukcja naprawde powala ale ten wyswietlacz to bym jednak zmnienil na amber negative
    rafaelson
    Level 14  
    ... teraz to trochę żałuję, że się zgodziłem (po jednogodzinnym monologu do kamery wybrane zostały fragmenty w/g mnie najmniej istotne - niestety taki charakter tego programu), ale trudno - poszło.
    bruno4
    Level 13  
    Pytanie do autora !
    Czy przewidujesz opracowanie tylko zegara imieninowego bez zegara Nixie ?
    Połączenie nixie i zegara cyfrowego jest super, ale sam zegar lcd też był by niesamowity. Nie będą oryginalny jeśli dodam, że ten projekt jest genialny.
    Pozdrawiam
    rafaelson
    Level 14  
    ...hm, wystarczy wywalić lampy. Jak widać na fotkach, bez nich też działa.

Przy okazji - dołożyłem jeszcze 365 wschodów i zachodów słońca, które pojawiają się na 10sek. weszło bez problemu - teraz jest 80% zasobów. Ściągnąłem te dane z jakiejś stronki, ale różnią się od tych z kalendarza. Ja na astronomii kompletnie się nie znam i nawet nie wiem czy te czasy są powtarzalne co rok. Może ktoś wie skąd je ściągnąć, żeby były wiarygodne?
    krzycho123
    Level 31  
    gratulacje , świetny występ w mojej ulubionej TV .Rzeczywiście szkoda ze wybrali tylko klika scen . Pewnie na jego temat by się dało zrobić cały program :)
    maxevans
    Level 13  
    Super ten zegar :) zrobiłem kiedyś programik na NOKIE co pokazywał imieniny :) potem wschody słońca :) i aforyzmy :)
    taki skrypt imieniny łatwo można potem modyfikować zmieniając tylko tablice z imieninami. Jeśli masz jeszcze miejsce w pamięci możesz dodać aforyzmy i kawały na każdy dzień inny :)
    Oglądałem programik na TVN Turbo :) no urok programu że dużo ważnych rzeczy wycięte :(

zastanawiam się czy użycie telefonu jako bazy nie było by dobrym pomysłem, jego cena jest znikoma, a procesor w nim nie najgorszy, a i zmiana podświetlenia prosta :) a i wolne wyprowadzenia procesor ma które można dowolnie programować :) pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów z tą zmiana podswietlania. Najprościej było by kupić inny wyświetlacz :) ale to mija się z celem
    Arkadius3
    Level 16  
    postanowiłem jeszcze raz się wypowiedzieć w tym temacie bo wpadł mi w oko ten zegar na TVN Turbo niestety redakcja powycinała 3/4 z tego co mówiłeś (znam to bo też kiedyś byłem w TV :D) Widze ze zostały popoprawiane błędy, które były na początku konstrukcja prezentuje się wręcz bosko tylko te krawędzie blachy pozaginane wyglądają delikatnie na ostre albo tylko takie złudzenie aparatu nie myślałeś o tym zeby to przy budowie minimalnie dalej przedłużyć zeby te krawędzie schowały się pod plexi?
    marco2000v
    Level 11  
    Gratuluje konstrukcji ocena 6+,6 milo jak ktos tak dba o wykaczenie i jakosc.

p.s. Ogladam sobie dzis TVN turbo a tam co - twoj zegar no moge powiedziec tylko jedno SZACUNEK <loL>

POZDRAWIAM Marco2000v
    Jake1
    Level 18  
    Tak samo jak kolega wyzje ogladlaem sobie twoj zegar w TVN turbo :P Gratuluje, jednak w Tv widac bylo dosc malo w porownaniu z forum. Jak juz duzo osob powiedzialo kolory troche sie mieszja, ale efekt jest swietny, wiecej akich projektow na elektrodzie :D